Iron Man'den Avengers: Endgame'e: Marvel Sinematik Evreni'nin 10 Yılı

7.187 Gösterim
24 Nisan 2019 11:00
Iron Man'den Avengers: Endgame'e: Marvel Sinematik Evreni'nin 10 Yılı

2012 yapımlı The Avengers'ta Samuel L. Jackson'ın hayat verdiği Nick Fury çevresine topladığı Avengers'ın ilk üyelerine bir fikirden bahsediyor: "Bir fikir vardı; bir grup olağanüstü insanı kendilerinden daha büyük bir şey oluşturup oluşturamayacaklarını görmek için bir araya getirmek."


2012'den bu yana Nick Fury'nin sözleri pekçok kez karşımıza çıkmakla kalmamış Avengers: Infinity War'un fragmanında bu sözlere tanık olmuştuk. Peki, Avengers'ın heybetli kahramanları kendilerinden daha güçlü bir şey yaratabildiler mi? Marvel Sinematik Evreni'nin yeni bir dönemin kapısını aralayacak filmi Avengers: Endgame bu sorunun cevabı olacak.

 

2018 yılında MCU'nun ilk filmi Iron Man'in üzerinden 10 yıl geçmiş ve bu süreçte yapılan tüm filmler, temeli şu günlerde yerini bambaşka bir zemine bırakmaya hazırlanan Avengers girişimi tam anlamıyla olağanüstü bir yolculuk geçirmişti. Bu yolculuk onlar için yalnızca başarılı filmlerle gelen gişe hasılatı olarak kalmamış aynı zamanda dünya çapında her film için uzun uzadıya teoriler geliştirecek ölçüde büyük bir hayran kitlesinin uyanışı olmuştu. Iron Man'den Avengers: Endgame'e gelen süreçte yapılan 20 filmde, MCU seyircilerini eşsiz kahramanlarla tanıştırdığı gibi zaman ve mekân kısıtlaması bulunmayan bir evrenin dehlizlerinde yolculuğa çıkardı.

Bu uçsuz bucaksız zaman ve mekân geçişinde birçok kahramanın yolcuğuna şahit olan seyirci bu geçişleri belki de en başarılı şekilde orijin hikâyesi II. Dünya Savaşı'yla başlayan ve sonrasında günümüze uzanan hikâyesiyle Steve Rogers namıdiğer Captain America üzerinden yaşadı. Iron Man, Hulk, Black Widow, Thor, Captain America ve Hawkeye'den oluşan orijinal Avengers ekibine yıllar içerisinde birçok yeni karakter dahil olmuş; Scarlet Witch, Doctor Strange, Ant-Man, Wasp, Star Lord, Gamora ve daha birçok kahraman kâh solo filmleri kâh başka karakterlerle buluştukları filmlerle evrende kendi yerlerine unutulmaları ve vazgeçilmeleri zor bir yer oluşturdular.

MCU kendi içerisinde birçok başarılı kadın kahramana sahip olsa da uzun yıllardır beklenen bir kadın kahramana ait solo film bu yıl Captain Marvel ile nihayete erdi. Hikâyesi 90'lı yıllardan başlayan ve kendi bütünlüğünü bozmadan Endgame ile birleşecek olan Captain Marvel, son dönemde Marvel Sinematik Evreni'nde karşımıza çıkan en güçlü kahraman olmasına rağmen evrenin akıbeti söz konusu olduğunda yönetmen koltuğundaki iki isim Anthony ve Joe Russo, Avengers: Endgame'i merakla bekleyen herkesi tüm ihtimallere açık olmalarını ve beklenmeyeni beklemeleri konusunda sık sık uyarıyorlar.

2008 yılında Robert Downey Jr.'ın başrolünde yer aldığı ve aslında bütün bu hikâyelerin bir araya gelmesini mümkün kılan Iron Man, dönemine göre global olarak kalburüstü bir performans olan $585,2 milyon hasılat elde ederken, sadece dört yıl sonra Iron Man ve Captain America başta olmak üzere kahramanları ilk kez bir araya getiren The Avengers, dünya genelinde toplam $1 milyar hasılat barajını aşmayı başaran ilk Marvel Sinematik Evreni yapımı olmayı başarmıştı. O günden bu yana sinemaseverlerin evrene olan ilgisi artarak devam etti. Öyle ki, Black Panther ile Wakanda'nın hikâyesini odağına yerleştiren ve sonradan Oscar törenine de damga vuran Black Panther filmi, ABD'de tüm zamanlarda $700 milyon baremini geçmeyi başaran üçüncü yapım oldu. Black Panther'dan kısa bir süre sonra gösterime giren ve Thanos'a karşı verilen savaşın ilk ayağını anlatan Avengers: Infinity War ise $257,7 milyonla ABD'de açılış rekoru kırdığı gibi global olarak toplamda da $2,048 milyar elde ederek dünya genelinde tüm zamanların en çok hasılat toplayan dördüncü filmi oldu.

Marvel Sinematik Evreni'nde tam anlamıyla yeni bir devrin kapısını aralayacak olan Avengers: Endgame'de, nihai amacına ulaşarak evrenin yarısını yok etmiş olan korkunç titan Thanos'a karşı evrenin sevilen kahramanları Captain Marvel'ı da yanlarına alarak her şeyleri pahasına mücadeleyi sürdürecekler. Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Brie Larson, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Jeremy Renner, Chris Evans, Josh Brolin, Paul Rudd ve Danai Gurira gibi isimlerin kadrosunda yer aldığı merakla beklenen film, 25 Nisan 2019 tarihinde ülkemizde seyirciyle buluşacak.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.