Yerli sinemanın öne çıkan 5 polisiye filmi

26.998 Gösterim
11 Ekim 2017 14:23
Yerli sinemanın öne çıkan 5 polisiye filmi

Gizemi, izleyiciyi peşinden sürükleyen heyecanı ve her daim derinlerde ilerleyişiyle polisiye türü en sevilen türler arasında başı çekiyor.

 

Dünya sineması bu türde sayısız başarılı yapımı seyirciyle buluştururken yerli sinemamız da birçok öne çıkan yapıma ev sahipliği yapıyor. Turgut Yasalar'ın yönetmenliğini üstlendiği Sis ve Gece'den Onur Ünlü'nün Polis fimine, yerli sinemadaki polisiye filmlere yakından bakalım.


Sis ve Gece

Yerli polisiye yazının usta ismi Ahmet Ümit'in aynı adlı eserinde uyarlanan 2007 yapımlı Sis ve Gece'nin başrollerini Uğur Polat ve Selma Ergenç paylaşırken filmin yönetmenliğini Turgut Yasalar üstlendi.

 

Uğur Polat'ın hayat verdiği gizli servis elemanı Sedat karakterinin teşkilatta yaşadığı iç çatışmayla hayatının amacı olan işinden uzaklaşmasıyla başlayan buhran kendisini içinde bulunduğu durumdan daha zor ve çetrefilli bir duruma sokacak olan bir aşka sürükler; Mine'ye. Ve akabinde Mine'nin ortadan kaybolmasıyla Sedat İstanbul'un karmaşık sokaklarında sonu gelmeyecek bir arayışa koyulur. 

Beyza'nın Kadınları

Ağır Roman gibi başarılı filmlerin yönetmeni Mustafa Altıoklar'ın yönetmen koltuğuna oturduğu 2006 yapımlı Beyza'nın Kadınları baskın psikolojik gerilim ve polisiye yönüyle temposunu kaybetmeyen filmlerden.

 

Demet Evgar'ın başrol olarak canlandırdığı Beyza Türker karakterinin yaşamaya başladığı psikolojik zeminli karakter değişimleri, derin bir aşkla bağlı olduğu psikiyatrist kocası Doruk'la olan ilişkilerini ve tüm hayatlarını temelinden sarsacak olaylara sahne olur. Doruk'un beraber çalıştığı komiser Okan'ın araştırdığı seri cinayetler en sonunda okları belki de en çok Doruk'u zor durumda bırakacak bir yöne çevirirken Demet Evgar'ın filmde dört ayrı kişiliği canlandırmasındaki başarısı dikkatlerden kaçmıyor.

Bir Zamanlar Anadolu'da

Prömiyerini gerçekleştirdiği Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük ödülünü kazanan Bir Zamanlar Anadolu’da, bir cesedi aramaya koyulan savcı, komiser, doktor ve katil zanlısının bu süreçte yaşadıklarını odağına alıyor.

 

Kağıt üzerinde suç veyahut polisiye türüne ait olan hikâye, senaryoyu şekillendiren Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan ve Ercan Kesalın ellerinde taşrada bir grup insanın yaşamının anatomisine dönüşüyor. Film ilerledikçe araştırılan ceset ile cinayetin ayrıntıları izleyici için ikinci planda kalmaya başlarken, her biri taşranın buhranlı dünyasında kaybolmuş olan ekibin sırları da ortaya çıkar.

Av Mevsimi

Hikâyesi kadar Cem YılmazŞener Şen ve Çetin Tekindor gibi büyük isimlerin dahil olduğu güçlü kadrosuyla da dikkatleri üzerine çeken Av Mevsimi'nin yönetmen koltuğunda Eşkıya ve Gönül Yarası gibi artık kültler arasında yerini almış filmlerin yönetmeni Yavuz Turgul oturuyor.

 

Şener Şen'in hayat verdiği yılların tecrübeli polisi Ferman ve oğlu gibi sevdiği cinayet masasının diğer bir ehli ismi Deli İdris (Cem Yılmaz) öldürülen bir genç kızın cinayetini çözmek sonu oldukça şaşırtıcı bir finalle olan biteni gözler önüne serecek bir gizeme atılır. Her adımda biraz daha içine çekildikleri bu cinayet onların pek de kolau olmayan hayatlarını artık eskisinden de daha karmaşık ve geri dönülemez bir yola sokar.

Polis

Onur Ünlü'nün ilk uzun metrajı olan 2007 yapımlı Polis, Haluk Bilginer'in hayat verdiği, cinayet masasının efsane ismi Musa Rami'nin çetrefilli ve bir o kadar da çelişkili hikâyesi çevresinde gelişir.

 

Musa Rami'nin hayatının bir yanında polislik kariyeri boyunca peşinde süreklediği ve artık ailesini çember altına almış tehlikeler, öte yanında kendisinden 40 yaş küçük Funda'ya duyduğu aşk ve günden güne ömrünü tüketen kanser gerçeğiyle başa çıkmaya çalışırken Çağdaş Türk Sineması için pek de alışık olmadığımız bir polis karakterinin altını çiziyor. 

Yerli sinemada polisiye filmlerden söz etmişken Onur Ünlü'nün yeni filmi Cingöz Recai'de Haluk Bilginer bir kez daha polis rolüyle karşımıza çıkarken başrolleri Kenan İmirzalıoğlu ve Meryem Uzerli ile paylaşıyor. 

 

13 Ekim 2017 tarihinde vizyona girecek filmin fragmanına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.