Resmileşti: Christopher Nolan, yeni filmini Universal için çekecek

3.008 Gösterim
15 Eylül 2021 10:55
Resmileşti: Christopher Nolan, yeni filmini Universal için çekecek

Geçen hafta, atom bombasının mucidi J. Robert Oppenheimer hakkındaki yeni filmi için Warner Bros. dışında stüdyolarla görüştüğü belirtilen Christopher Nolan, filmini Universal çatısı altında çekecek. Film, 2000 yapımı Memento'dan beri Warner Bros. imzalı olmayan ilk Nolan filmi olacak.


Warner Bros., geçen sene sonunda aldığı hibrit gösterim (filmlerini sinemalarla eş zamanlı olarak HBO Max'te yayınlama) kararı sonrası, orta vadede su almaya devam ediyor. Bu karar sonrası The Suicide Squad başta olmak üzere birçok filminde gişede olumsuz sonuçlar alınırken, hibrit gösterim kararının, filmleri bu karardan etkilenecek olan sinemacılara danışılmadan alınıp yürürlüğe konması, stüdyonun işbirliğinde olduğu önemli sinemacıların, stüdyo ile olan geleceğini yeniden düşünmesine sevk etmişti. Öyle ki, günümüzde Hollywood'un en köklü stüdyo-sinemacı işbirliklerinden biri olan Christopher Nolan-Warner Bros. partnerliğinin, bu olay sonrası bozulabileceği, Nolan'ın yeni filmleri için başka stüdyolarla görüşmek istediği konuşulmuştu. Geçen hafta çıkan haberler, Nolan'ın bu kararını uygulamaya koyduğunu ve Warner Bros. dışındaki stüdyolarla görüştüğünü ortaya koymuştu. Deadline'ın yeni özel haberine göre, Nolan yeni filmini çekeceği stüdyoyu belirledi. Buna göre usta sinemacı, II. Dünya Savaşı'nı bitiren etmenlerden olan atom bombasının bulunduğu Manhantan Projesi'nin başında olan fizikçi J. Robert Oppenheimer'ın hikâyesini anlatacağı yeni filmini Universal çatısı altında çekecek. Christopher Nolan, kendisine dünya genelinde ün kazandıran 2000 yapımı Memento sonrası çektiği 2002 yapımı Insomnia ile Warner Bros. ile işbirliğine gitmiş, ondan sonra geçen yıl pandemi sürecinde vizyona giren Tenet'e kadar tüm filmlerini stüdyo için çekmişti.

 

Nolan-Universal işbirliği açıklandıktan sonra Variety'nin yayınladığı özel haberde; sinemacının, Universal'ın dışında Sony ve MGM gibi stüdyolarla da görüşmüş, hatta Warner Bros. yetkilileriyle geçen haftalarda son bir kez daha bir araya gelmiş fakat nihai kararını Universal'dan yana kullanmış olduğu belirtiliyor. Yapılan anlaşmanın tüm detayları bilinmiyor olsa da, Universal'ın Nolan'ın yeni filminin $100 milyonluk bütçesini finanse edeceği ve yönetmenin film üzerinde kreatif anlamda tam bir hakimiyeti olacağı, ayrıca Nolan'ın Warner Bros.'ta olduğu gibi tüm maddi anlaşmaların yanı sıra bonus olarak gişe üzerinden pay da alacağı konuşuluyor. Anlaşmanın aktüeliteye uygun biçimde en can alıcı noktası ise, Universal'ın Nolan'ın yeni filminde, pandemi sonrası dönem adına AMC ve Cinemark gibi büyük sinema zincirleriyle anlaştığı 17 günlük vizyon penceresi (genel anlamda filmlerin salonlardaki gösterim ömrü) stratejisini kullanmayacağı, Oppenheimer filminin pandemi öncesi dönemde yıllardır süregelen 75-90 günlük vizyon penceresine yakın bir süre gösterimde kalacağı detayı olarak dikkat çekiyor.

 

Variety'nin haberine göre, Christopher Nolan yeni filminin çekimlerine 2022'nin ilk çeyreğinde başlayacak fakat özel efektlere hayli bağımlı olacağı belirtilen filmin Universal tarafından 2023 ya da 2024 yılı içerisinde gösterime sokulması bekleniyor.

 

Nolan ile Warner Bros.'un arası, resmi olarak HBO Max kararıyla açılsa da, Tenet'in pandemi sürecindeki gösterimiyle ilgili iki tarafın farklı görüşleri de bu ilişkinin gerilmesine sebep olmuştu. Christopher Nolan, birkaç erteleme sonrası Tenet'in sinemaların pandemiden dönüşünü simgeleyecek film olarak gösterimini isterken Warner Bros. ABD'de açılan sinema sayısının daha yüksek olduğu bir dönemde vizyon talep etmiş, nihayetinde Nolan'ın isteğine razı gelerek filmi Eylül 2020'de gösterime sokmuştu. ABD dışında koşullara göre iyi bir gişe performansı sergileyen film, ABD'de ise başarısız olmuş ve yalnızca $58,45 milyon hasılata ulaşabilmişti. Warner Bros., bu hayal kırıklığını Tenet'in olması gerekenden erken vizyona girmesine yormuş ve tüm bu süreç, stüdyonun 2021 takviminde yer alan filmleri sinemalarla eş zamanlı olarak HBO Max'te yayınlama kararını almasında temel oluşturmuştu.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.