AMC Sinemaları ile Universal'dan tarihi anlaşma: Stüdyo, filmlerini vizyonundan 17 gün sonra dijital olarak gösterime koyabilecek

2.913 Gösterim
29 Temmuz 2020 11:50
AMC Sinemaları ile Universal'dan tarihi anlaşma: Stüdyo, filmlerini vizyonundan 17 gün sonra dijital olarak gösterime koyabilecek

Dünyanın en büyük sinema zincirlerinden AMC Sinemaları ile stüdyo Universal, sinema sektörünün dinamiklerini değiştirebilecek bir anlaşmaya imza attı. Buna göre, filmlerin alışılagelmiş şekilde en az üç ay süren vizyon maceraları 17 güne inebilecek.


Salgın koşulları, değişmekte olan sinema sektörünün bu değişimini ivmelendirmeye devam ediyor. Covid-19 salgını sonrası Trolls World Tour filmini sinema vizyonundan vazgeçerek PVOD olarak dijital gösterime sokan Universal, filmin PVOD olarak önemli bir hasılata erişmesiyle filmlerini geleneksel sinema vizyonuyla dijital gösterime eş zamanlı olarak sokma fikrini açıklamış, önce AMC sonraysa Cineworld gibi diğer sinema zincirleri, sektörde alışılageldik 90 günlük vizyon penceresini ihlal eden bu kararından ötürü Universal filmlerini sinemalarında göstermeyeceklerini açıklamışlardı. Fakat hem gelmekte olan değişimin kaçınılmazlığı hem de çetin salgın koşulları, kutsal olarak görülen 90 günlük vizyon aralığını tarihin tozlu sayfalarına yollamışa benziyor.

 

Dünyanın en büyük sinema zincirlerinden AMC ile stüdyo Universal'ın imzaladığı anlaşmaya göre, Universal filmleri AMC Sinemaları'ndaki gösterimlerinden 17 gün sonra PVOD (Premium video on demand) olarak yayınlanabilecek, yani dijital gösterime girebilecek. İki büyük firma arasındaki anlaşma kapalı olmasa da anlaşmada yer alan finansal detaylar henüz ortaya çıkmış değil. Fakat, AMC'nin filmlerin erken dijital kiralama ve satışlarından belli bir yüzde alacağı ve Universal'ın filmlerin vizyonundan üç ay sonrasına kadar filmleri indirimli fiyat üzerinden dijital olarak satamayacağı gibi maddelerin anlaşmada yer aldığı konuşuluyor. Ülkenin en büyük sinema zinciriyle en büyük stüdyolarından biri arasındaki bu anlaşma ile 90 günlük vizyon penceresi geleneğinin geri dönülmez bir şekilde kırıldığını söyleyebiliriz. Bu anlaşmayla birlikte diğer stüdyolar ve diğer büyük sinema zincirlerinin de benzer anlaşmalara hızla girişeceği beklenirken, küçük sinema zincirleri ve bağımsız salonların bu oluşan yeni düzende ne kadar bir rol oynayabileceği ya da bu düzenden nasıl etkileneceğini ise zaman gösterecek. Bu tarihi anlaşmanın onlarca farklı etkisi olacağı ve gündemi uzun bir süre etkileyeceği aşikâr.

 

Kaynak: Variety

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.