Francis Ford Coppola'nın kaosa sürüklenen rüya projesi: Megalopolis

6.780 Gösterim
11 Ocak 2023 14:56
Francis Ford Coppola'nın kaosa sürüklenen rüya projesi: Megalopolis

Francis Ford Coppola'nın yaklaşık 40 yıldır üzerinde çalıştığı rüya projesi Megalopolis'in çekimlerine nihayet başlanmıştı. Fakat setten gelen haberlere göre Megalopolis'in prodüksiyonu, Coppola'nın son derece çetrefilli çekim süreciyle ünlü filmi Apocalypse Now'a benzer bir kaosa sürükleniyor.


Francis Ford Coppola'nın yazıp yönetmenliğini yaptığı, Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Jon Voight, Talia Shire, Shia LaBeouf, Jason Schwartzman ve Dustin Hoffman gibi isimlerin oyuncu kadrosunda yer aldığı Megalopolis'in set ekibinden bazı bilgiler basına sızdı. 

 

Film, bir felaketin ardından New York şehrini bir ütopya olarak yeniden inşa etmeye çalışan bir mimarın etrafında dönüyor. Zorlu yapımlar konusunda uzun bir geçmişi olan Francis Ford Coppola'nın Megalopolis setinde de yapım kaynaklı bazı sorunlar yaşandığı hatta işin istifalara kadar uzandığı gizli kaynaklarla açıklandı. 

 

Mart 2022'de Coppola, The Hollywood Reporter'a uzun yıllardır hayallerini kurduğu film olan Megalopolis'i çekmek için 120 milyon doları kendisinin finanse edeceğini duyurmuştu. Ancak ünlü sinemacının bu denli yüksek bir bütçeyi kendi cebinden karşılaması ve birçok farklı etken sebebiyle filmin yapım sürecinin, yönetmenin kaotik prodüksiyon aşamasıyla ün yapmış filmi Apocalypse Now'a benzer bir kaosa sürüklendiği belirtiliyor.

 

Atlanta'da çekimleri devam eden filmin, 80-90 günlük çekim takviminin henüz yarısına gelinmesine rağmen bütçesini aştığı söyleniyor. Yapımdan bir kaynak, filmin planlandığı gibi ilerleyip ilerleyemeyeceğinin henüz belirsiz olduğunu söylüyor. Aynı şekilde bir yapım yöneticisi, "Coppola planladığından çok daha fazla para harcayacak. Zaten bu işe ne kadar para yatırdığı tahmin edebilirsiniz. Filmi bitirmemek, hazmetmesi zor bir şey olur." şeklinde bir açıklamada bulundu. 

 

Kaynaklar Coppola'nın başlangıçta The Mandalorian'da kullanılan tekniğe benzer yeni sanal prodüksiyon teknolojisi kullandığını söylüyor. Ancak bu yöntemin zorlukları ve maliyetleri arttıkça, prodüksiyonun daha az maliyetli olan daha geleneksel bir yeşil ekran kullanımına geçmeye çalıştığı anlatılıyor.

 

30 yıl önce Dracula'da görsel efekt departmanını kovmasıyla gündemde olan Coppola'nın, kaynaklara göre benzer şekilde 9 Aralık'ta neredeyse tüm görsel efekt ekibini kovduğu aktarılanlar arasında. Ekibe In the Heights ve The Wolf of Wall Street gibi yapımlara imza atan Mark Russel liderlik ediyordu. 

 

İşten çıkarmalar ve istifaların yanı sıra bir kaynak, filmin artık sanat departmanının olmadığını da söylüyor. Gelen bilgilere göre, Atlanta'da çekimleri yarıda olan film, yapım tasarımcısı Beth Mickle ve denetleyici sanat yönetmeni David Scott dahil olmak üzere önemli yaratıcı yeteneklerini kaybetti. 

 

Hem sanat yönetmenleri hem de yapım tasarımcılarını temsil eden Sanat Yönetmenleri Birliği'nin bir sözcüsü "Sanat Yönetmenleri Derneği tüm sanat departmanlarını uygun kadro ve zamanlamayı sağlamak için destekliyor, sonraki adımları belirlemek için Megalopolis'teki durum araştırılıyor. Bu noktada başka bir yorumumuz yok." açıklamasında bulundu. 

 

Francis Ford Coppola kariyeri boyunca zorlu çekim süreçlerine ev sahipliği yapan filmlere imza attı. Gişe performansı başarısız olarak nitelenen 1982 müzikal romantik uzun metrajlı filmi One from the Heart'ı yönetmenin kendisi finanse etti, maalesef film gişede 636 bin 796 dolar elde etti. Bunu, sıkıntılı prodüksiyon süreci olan 1984 yapımı suç draması The Cotton Club izledi. Kendi filmlerini finanse etmek için ilk kez çalışmalar yapmayan Coppola'nın belki de en büyük kumarı kaosa sürükleyen yöntemleriyle meşakkatli bir çekim olan Apocalypse Now filmi oldu. 1979 yapımı film için 30 milyon dolar harcamış, fakat film dünya çapında yaklaşık 100 milyon dolar hasılat yaparak, iki Oscar ödülü kazanmıştı. 

 

Kaynak: The Hollywood Reporter

 

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.