Warner Bros.'un HBO Max kararı üzerine tartışmalar sürüyor

2.204 Gösterim
9 Aralık 2020 15:40
Warner Bros.'un HBO Max kararı üzerine tartışmalar sürüyor

Christopher Nolan konu üzerine yeni açıklamalarda bulunurken, karar kapsamında filmleri sinemalarla aynı anda HBO Max'te yayınlanacak olan sinemacılardan Denis Villeneuve, James Gunn gibi isimlerin bu durum sebebiyle hayli memnuniyetsiz oldukları belirtiliyor.


Warner Bros.'un geçtiğimiz hafta 2021 takviminde yer alan filmlerinin tamamını, ABD'de sinemalarla aynı anda HBO Max'te yayınlama kararının yankıları sürüyor. Sinema zincirlerinden sonra Christopher Nolan gibi WB ile işbirliğinde olan sinemacılar da konu hakkında eleştirilerini belirtmişti.

 

Konuyla ilgili ilk açıklamalarından sonra The Associated Press'e konuşan Nolan, pandemi döneminde gösterime giren nadir Hollywood filmlerinden Tenet'in, WB.'nin HBO Max kararına "kurban" gitmeden vizyona girebilmesinden memnun olduğunu belirtti. Warner Bros.'un bağlı olduğu WarnerMedia'nın CEOsu Ann Sarnoff ise, WB'nin böyle bir karar almasındaki ana sebeplerden birinin Tenet'in ABD'deki gişe performansı olduğunu söyleyerek yönetmene bir nevi cevap vermiş oldu.

 

WarnerMedia'nın sahibi AT&T CEOsu John Stankey ise gelinen noktada yeni bir şey denemeleri gerektiğini bilerek aldıkları bu kararın arkasında olduklarını, ortaya her yeni bir vizyon koyulduğunda gürültü kopmasının normal olduğunu söyledi. Universal'ın bağlı olduğu NBCUniversal'ın CEOsu Jeff Shell de, AT&T'nin kendilerinden farklı bir tutum içerisinde olduğunu ama geleneksel vizyon penceresini kıracak her kararın iyi olduğunu söyleyerek WB'nin hamlesini olumlu karşıladıklarını belirtti. Universal geçtiğimiz yaz aylarında AMC, Regal, Cinemark gibi isnema zincirleriyle filmlerini sinemalardaki vizyonundan 17 gün sonra PVOD olarak dijital yayınlama hakkına dair özel bir anlaşma imzalamıştı.

 

Warner Bros. böyle bir radikal kararı, filmlerin yaratıcılarına danışmadan aldığı ortaya çıktığından bu yana, filmleri bu karardan etkilenen sinemacıların konu hakkındaki reaksiyonları merak edilir olmuştu. WB'nin bu kararın solo olarak önizlemesini yaptığı Wonder Woman 1984'un yönetmeni Patty Jenkins, her ne kadar kendisi de geleneksel gösterimden yana bir sinemacı olsa da gelinen durumda ortada iyi bir seçeneğin olmadığını, dolayısıyla günü kurtarmak adına istisnai olan bu karara onay verdiğini açıkladı. Fakat Warner Bros.'un 2021 filmleri hakkında karar sürecinde takındığı tavrın tersine, Wonder Woman 1984 ile ilgili karar aşamasında gerek filmin yönetmeni Patty Jenkins ile gerekse filmin başrolü Gal Gadot ile fikir alışverişinde bulunduğu, hatta bu kararla birlikte yönetmen ile oyuncunun, filmin sinemalardaki gösteriminden elde edeceği gişe üzerinden belirlenen bonus kalemlerinde yaşayacakları kaybı karşılaması için iki isme de $10 milyon gib bir miktar taahhüt edildiği belirtiliyor. Kendilerine danışılmadan bu karara maruz kalan sinemacılardan, Dune'un yönetmeni Denis Villeneuve ve The Suicide Squad'ın yönetmeni James Gunn'ın ise mevcut durumdan son derece rahatsız oldukları, stüdyoya yakın isimler tarafından bildiriliyor. Her iki yönetmenin de, filmlerini beyazperde deneyimi için tasarladıklarını, onun ötesinde böyle bir karar öncesinde kendilerine danışılmamasından memnun olmadıklarını söyledikleri belirtiliyor.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.