Türkiye ve dünya genelinde en çok abonesi olan dijital yayın platformları!

55.899 Gösterim
21 Ocak 2021 18:30
Türkiye ve dünya genelinde en çok abonesi olan dijital yayın platformları!

Netflix, Amazon Prime, BluTV... Abone bazlı çevrimiçi yayın (SVOD) platformları hiç olmadıkları kadar hayatımızın bir parçası. Farklı farklı seçenekleriyle dikkat çeken bu mecralar, her geçen gün kullanıcı tabanlarını genişletiyor. Son olarak Netflix, global olarak 200 milyon aboneyi aştığını açıkladı. Biz de bu vesileyle, Türkiye ve dünya genelinde en çok aboneye sahip stream platformlarını derledik.


Netflix - 203,7 milyon

Pandeminin de etkisiyle 2020 yılında global kullanıcı sayısını normalin üzerinde bir ivmeyle arttıran Netflix, 2020 son çeyrek raporuyla toplamda 203,7 milyon aboneye ulaştığını açıkladı. 2021 yılında her hafta en az bir orijinal film yayınlayacak olan Netflix, hâlihazırda 500'ün üzerinde yapımın prodüksiyon sonrası çalışmalarını sürdürüyor.

 

2016 yılında ülkemizde hizmet vermeye başlayan Netflix'in Türkiye'de 3 milyonu aşkın abonesi olduğu belirtiliyor.

Amazon Prime Video - 150 milyon

Amazon'un orijinal yapımları ve lisanslı içerikleriyle Netflix'in en büyük rakiplerinden olan Prime Video, dünya genelinde yaklaşık 150 milyon abonesi bulunuyor. Eylül ayından itibaren Türkiye'de de hizmet vermeye başlayan Amazon Prime Video'nun önümüzdeki dönemde içerik kataloğunu daha da genişletmesi bekleniyor.

Tencent Video - 120 milyon

2011 yılında yayına başlayan Tencent Video, Çin'in en büyük iki stream platformundan biri. 120 milyona yakın abonesi bulunan Tencent Video, Çin'in yanı sıra Hong Kong, Endonezya, Singapur, Tayland, Vietnam gibi ülkelerde de hizmet veriyor.

iQIYI - 105 milyon

Çin'in en çok kullanılan arama motoru olan Baidu'nun 2010 yılında hizmete açtığı iQIYI, global olarak yaklaşık 105 milyon ücretli aboneye sahip. Kendi orijinal içeriklerinin yanı sıra telifli içerikleri de bünyesinde seyirciyle buluşturan platform, Çin menşeli bir diğer stream platformu Tencent Video ile bir rekabet içerisinde bulunuyor.

Disney+ - 86,8 milyon

Kasım 2019'da ABD'de yayın hayatına başlayan Disney+, beklentilerin son derece üstünde bir performansla kullanıcı tabanını genişletti. 2024 yılında erişilmesi beklenen kullanıcı sayısı miktarına 2020 yılı içerisinde ulaşan Disney+'ın, 86,8 milyon abonesi bulunuyor. Almanya, İngiltere, Fransa, İskandinav ülkeleri gibi birçok ülkede yayın hayatına başlayan ve önümüzdeki dönemde Asya, Güney Amerika ve Doğu Avrupa'ya genişleyecek olan Disney+; Disney'in bünyesinde yer alan Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic gibi markalara ait yeni projelerle gelecek takvimini görkemli bir şekilde duyurmuştu. Mevcut ivmeler referans alınıp bir projeksiyon yapıldığında, Disney+'ın yalnızca birkaç sene içerisinde Netflix'in tahtını ciddi anlamda tehdit edebileceği bir konuma geleceğini öngörenlerin sayısı hiç de az değil.

Apple TV+ - 40 milyon

2019 Kasım'ında stream yarışına dahil olan bir diğer platform ise Apple TV+. Kendi orijinal içeriklerini platformun, rakiplerine kıyasla daha yavaş bir başlangıç yapsa da, önümüzdeki dönemde bir atılım yapması bekleniyor. Apple'ın, satılacak olan MGM'i almak için ciddi girişimlerde bulunması da buna örnek teşkil edebilir. 

 

Apple, kendi teknolojik ürünlerinden alan müşterilerine 1 yıllık Apple TV+ üyeliğini bedava olarak veriyor. Dolayısıyla platformun 40 milyonu aşkın abonesinin önemli bir kısmının, Apple ürünleri satın aldıktan sonra bedava üyelik elde eden müşteriler olduğu belirtiliyor. 

Hulu - 38,8 milyon

2007 yılında yayın hayatına başlayan, Walt Disney'in üçte ikisine sahip olduğu stream platformu Hulu, kendi çizgisini ve vizyonunu ortaya koyduğu orijinal yapımlarıyla yıllar içerisinde kemik bir kullanıcı tabanı oluşturmayı başardı. Sadece ABD ve Japonya'da aktif olan platformun 38,8 milyon abonesi bulunuyor.

Youtube Premium - 30 milyon

Youtube'un reklamsız kullanımı ve Youtube Originals bünyesinde yapımlara erişimi sağlayan Youtube Premium'un, Türkiye'nin de dahil olduğu 95 ülkede yaklaşık 30 milyon abonesi bulunuyor.

Youku - 30 milyon

"Çin'in Youtube'u" olarak başladığı macerasında orijinal içerikleriyle diğer abone bazlı çevrimiçi yayın platformlarıyla rekabete giren Youku'nun yaklaşık 30 milyon abonesi bulunuyor. Alibaba'nın sahibi olduğu platform, sadece Çin'de hizmet veriyor.

HBO Max - 28,7 milyon (*)

Streaming savaşının en taze örneklerinden olan HBO Max, yakın dönemde Warner Bros.'un 2021 takviminde yer alan filmleri ABD'de sinemalarla eş zamanlı olarak HBO Max'te yayınlama kararıyla gündemde. 27 Mayıs 2020'de aktif olan platform, şu an için sadece ABD'de hizmet veriyor. 

 

(*) ABD'de HBO kablolu üyeliği bulunan 28,7 milyon kullanıcıya HBO Max'e geçiş ve kullanım hakkı verilse de, birçok müşterinin hâlâ bu haklarını kullanmadığı ve HBO Max hesaplarını oluşturmadıkları belirtiliyor. Platformun Aralık 2020 itibarıyla yaklaşık 13 milyon aktif abonesi olduğu paylaşıldı.

Peacock - 26 milyon

NBCUniversal'ın sahibi olan dev telekom şirketi Comcast'in stream platformu Peacock, kendi özel içeriklerinin yanı sıra Universal, NBC, Focus Features, DreamWorks, Illumination gibi farklı markaların içeriklerini de seyirciyle buluşturuyor. 

iflix -25 milyon

Malezya menşeli iflix, ücretsiz aboneliği ve yayın politikasıyla ülkemizde hizmet veren puhutv'yi hatırlatıyor. Malezya'nın yanı sıra Endonezya, Filipinler, Vietnam gibi birçok Güneydoğu Asya ülkesinde hizmet veren iflix, Asya temelli içeriklerinin yanı sıra ABD stüdyolarıyla yaptığı anlaşmalarla yabancı yapımları da kütüphanesine ekliyor.

CBS All Access - 17,9 milyon

Paramount'un sahibi olan ViacomCBS'in stream platformu CBS All Access, 4 Mart'tan itibaren daha bir geniş kapsamda Paramount+'a dönüşecek. İçerisinde Showtime OTT gibi seçeneklerin olduğu CBS All Access paketinin toplam 17,9 milyon abonesi bulunuyor.

Discovery+ - 5,2 milyon

Discovery'nin bu yıl içerisinde yayın hayatına başlayan çevrimiçi yayın platformu Discovery+, Discovery içeriklerinden BBC Studios'a, TLC'den Animal Planet'e farklı markaların yapımlarına ev sahipliği yapıyor. Discovery+ ile 5,2 milyon aboneye ulaşan Discovery, geçtiğimiz günlerde BluTV'nin %35 hissedarı oldu.

Türkiye'de yerli platformlar

2015 yılında BluTV'nin yayın hayatına başladığı dönemde henüz Netflix Türkiye'de hizmet vermeye başlamamıştı. O günden bugüne dijital yayın platformlarının insan hayatındaki yeri katbekat arttı. BluTV'in akabinde, işleyiş açısından abone bazlı çevrimiçi video (SVOD) platformu olmasa da, içeriklerini reklamlar eşliğinde kullanıcılara ulaştıran puhutv, Türkiye genelinde dijital platformlara adaptasyon sürecinde önemli bir rol oynadı.

 

2020'nin son gününde iki yeni yerli SVOD platformuyla tanıştık. Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu Exxen, eğlence odaklı dizi ve içerikleriyle dikkat çekerken, ilk üç gününde 500 binin üzerinde aboneye ulaştı. Daha kısa içerikleri odağına koyan ve kullanıcıya özel bir yayın akışı metoduyla yola çıkan Gain'in de, birçok ünlü simin dahil olduğu dizi ve özel içerikleriyle kısa sürede 500 bin aboneyi geride bıraktığı söyleniyor. Yerli platformlar arasında en gediklisi BluTV'nin ise 4 milyonu aşkın üye tabanına sahip olduğu belirtiliyor. Discovery anlaşmasının yanı sıra, BluTV'nin yeni projeleriyle de iddialı bir 2021 takvimi geçirmesi bekleniyor.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.