Dune'un yönetmeni Denis Villeneuve, Warner Bros.'un HBO Max hamlesini eleştirdi

3.189 Gösterim
11 Aralık 2020 21:20
Dune'un yönetmeni Denis Villeneuve, Warner Bros.'un HBO Max hamlesini eleştirdi

Merakla beklenen Dune filminin yönetmeni Denis Villeneuve, Warner Bros.'un Dune'un da dahil olduğu 2021 filmlerinin tamamını sinemalarla aynı anda HBO Max'te yayınlama kararını kaleme aldığı bir yazıyla ağır bir şekilde eleştirdi.


Warner Bros.'un HBO Max hamlesi, özellikle sinema zincirleri ve sinemacılardan tepki almaya devam ediyor. Christopher Nolan'dan sonra, bir başka usta sinemacı Denis Villeneuve konuyla ilgili görüşlerini paylaştı. Üç yıldır hayata geçirmek için çalıştığı Dune'un, bir sabah gördüğü bir haberle HBO Max'te yayınlanacağını öğrendiğini belirten Villeneuve, sinemanın tamamen odak dışı bırakılarak bir karar alındığından bahsediyor:

 

AT&T [Warner Bros.'un bağlı olduğu WarnerMedia'nın sahibi ünlü telekom firması], aldığı bu kararla birlikte sinema tarihinin en saygıdeğer ve önemli stüdyolarından birini gasp etti. Ne seyirciye ne de sinemanın kendisine dair bir sevgi mevcut, her şey $150 milyarı aşkın astronomik bir borcu olan telekom devinin hayatta kalması için.

Film yapım sürecinin karşılıklı güvenden geçtiğini, Warner Bros.'un bu kararla birlikte sinemacılarla aynı takımda olmadığını belli ettiğini söyleyen Villeneuve, stream platformlarının çeşitlilik adına önemli fakat Dune ölçeğinde filmlerinin asıl adresinin sinema salonları olduğunu belirtiyor. Dune'un sinemalarla aynı anda stream platformunda yayınlanmasının, korsanın önünü açacağını ve ticari açıdan filmi zora sokacağını düşünen usta sinemacı, Warner Bros.'un bu hamleyle belki de Dune serisini öldürmüş olabileceğini ifade ediyor: "AT&T'den John Stankey, 'streaming' atının ahırdan çıktığını söylüyor. Düzelteyim, at ahırdan çıktı, doğruca mezbahaya."

 

Dune'un, pandemi sebebiyle Ekim 2021'e ertelenmesinin, kendisinin de onayıyla gerçekleştiğini, bu karar alınırken bilim insanlarının gelecek sonbaharda pandemi konusunda büyük oranda yol katedilmiş olacağına dair öngörülerinin göz önüne alındığını belirten Denis Villeneuve, Ekim 2021'de aslında toplum sağlığı açısından bir problem yaratmayacak şekilde sinema salonlarında vizyona girebilecek olan Dune'un bugüne kadar çektiği en iyi film olduğunu ve ekibiyle birlikte en ince ayrıntısına kadar bu filmi sinema salonlarında deneyimlenecek şekilde tasarladıklarını ifade ediyor.

 

Warner Bros.'un kararından etkilenen 16 sinemacıyla dayanışma içerisinde olduklarını belirten Villeneuve, pandemi sona erdiğinde salonların yine sinemaseverlerle dolu olacağını belirtiyor ve yazısını şu sözlerle noktalıyor: "Yaşasın salonlardaki sinema!"

 

Kaynak: Variety

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.