Onur Ünlü filmografisinden öne çıkan 5 film
Onur Ünlü’nün ilk uzun metraj filmi olmasına rağmen 2017 yılında gösterime giren Cingöz Recai’ye kadar 208.011 seyirciyle yönetmenin en çok izlenen filmi olan Polis; Haluk Bilginer’in canlandırdığı, hem mesleğinin hem de hayatının sonbaharındaki cinayet masası polisi Musa Rami’nin hikâyesini anlatıyor. Bilginer’e Özgü Namal, Ragıp Savaş, Settar Tanrıöğen, Sermiyan Midyat gibi isimlerin eşlik ettiği filmin ana karakteri Musa Rami, sonradan Ünlü filmlerinde tekrar tekrar karşılaşılan, bir şeyleri kaybetmeden önce (bu film özelinde kaybedilen yaşamın kendisi) hissettiği aşk ve göğüs gerdiği son görev arasında kalan karakterlerin ilk örneği denilebilir.
Polis sonrasında Haluk Bilginer ve Özgü Namal'la çalışmaya devam eden Onur Ünlü'nün 2008 yapımlı filmi Güneşin Oğlu, hayatı boyunca gerçekleşecek bir mucizeyi bekleyen Fikri Şemsigil'in ruhunun beden beden gezinerek bir macera yaratması çevresinde gelişiyor. Her bir parçasının mizahi öğelerle çevrili olduğu ancak Ünlü'nün tabiriyle bir komedi filmi olmayan Güneşin Oğlu, fantastik hikâye gelişimi ve karakterlerinin yanında Haluk Bilginer'in bir çatı katında, Ülkü Tamer'in Yalnızlık şiirini okuduğu sahnesiyle de akıllarda yer etmeye devam ediyor.
Ünlü'nün hem senarist hem de yönetmenliğini üstlendiği, Antalya Altın Portakal Film Festivali ve Adana Altın Koza Film Festivali gibi festivallerden ödülle dönen Beş Şehir, beş farklı şehirdeki beş farklı karakteri ve tüm bunların ölümle iç içe geçen hikâyesini konu ediniyor. Onur Ünlü'nün kendine has absürd tarzını elifi elifine ortaya koyduğu, birbiriyle kesişen hikâyelerin poetik diyaloglarla seyirciye sunulduğu, Şevket ve Kedi karakterlerinin bilhassa dikkat çektiği filmin başrollerini Ahmet Rıfat Şungar, Beste Bereket, Bülent Emin Yarar ve Tansu Biçer paylaşıyor.
Cemal’in yaşadığı bir Anadolu kasabasında hayat sıradan bir şekilde devam ediyordur; aslen sıradan olmayan ise herkesin kendine has olağanüstülüğü olmasıdır. Cemal duvarlarının ardını görebilmekte, kimi parmaklarıyla nesneleri hareket ettirip kimi de zamanı durdurabilmektedir. Onur Ünlü, William Shakespeare’den esinlenip kaleme aldığı ve yönettiği Sen Aydınlatırsın Geceyi filminde, her biri biricik özelliklere sahip kasaba ahalisinin bu durumunu normalleştirip anlatmak istediği trajedinin arka planı olarak kullanıyor. Ünlü’nün filminde elde avuçta kalan yine insanların travmaları oluyor.
Onur Ünlü’nün Leyla ile Mecnun dizisi sonrası sürekli çalıştığı oyunculardan biri olan Serkan Keskin’in başrolünde yer aldığı İtirazım Var, imamı olduğu camide işlenen bir cinayetten sonra kendini olayın arkasındaki sır perdesini aralamaya adayan aykırı imam Selman’ın hikâyesini ele alıyor. Arapsaçına dönmüş ilişkiler yumağı içerisinde çözümü kolay olmayan cinayet davası bilindik bir mevzu olsa da; sıra dışı imam Selman’ın, din üzerinden belli hassasiyetler geliştirmiş günümüz toplumuna getirdiği belki çok bariz ama yerinde eleştiri, alışkın olunanı bir nebze farklılaştırıyor.