Dünyanın en büyük sinema zincirlerinden AMC, Universal filmlerini sinemalarında göstermeyeceğini açıkladı

4.115 Gösterim
29 Nisan 2020 13:28
Dünyanın en büyük sinema zincirlerinden AMC, Universal filmlerini sinemalarında göstermeyeceğini açıkladı

Trolls World Tour'un dijital gösterimle yakaladığı başarıyla ilgili NBCUniversal kanadından gelen yorumlar sonrası, başta ABD olmak üzere dünyanın en büyük sinema zincirlerinden biri olan AMC sinemaları, kendi mekânlarında Universal filmlerini göstermeme kararı aldıklarını açıkladı.


Videoyu biraz geri saralım. Universal, salgın sonrası ertelediği filmlerden Trolls World Tour'u sinemalarda göstermekten vazgeçip 10 Nisan'da PVOD (Premium video on demand; filmlerin sinema gösterimlerini es geçip ya da sinemalarla aynı anda dijital kiralama modeliyle erişime açılması diye tarif edebiliriz) olarak izleyicilerin beğenisine sunmuştu. Salgın sonrası karantina şartlarının da etkisiyle PVOD olarak ilk hafta sonunda önemli bir başarı elde eden film, Disney'in vizyonu es geçerek Artemis Fowl'u Disney+'da yayınlama planında, Warner Bros.'un ise Scoob! filmini doğrudan PVOD olarak gösterme kararı almasında katalizör olmuş oldu.

 

Dün itibarıyla gelen son bilgiler ise, Trolls World Tour'un ABD'de dijital olarak kiralanabildiği üç hafta içerisinde yaklaşık $100 milyon hasılat elde ettiğini ortaya koyuyor. PVOD modelinde elde edilen hasılatın %80'ine sahip olan Universal, böylelikle sadece 19 günde yaklaşık $80 milyon elde etmiş oldu. Sinema salonlarında elde edilen hasılatın, salonlarla yapılan anlaşmalara göre değişiklik gösterse de, %50 civarı bir payını cebine koyabilen Universal, 2016 yılında gösterime giren ilk film Trolls'ün ABD'de toplam $153,7 milyon hasılat etmesinden kasasına yine yaklaşık $80 milyon koymuştu. Söz konusu durum bu olunca kıyaslamalar ve bu kıyaslardan belli çıkarımlar yapmak da kaçınılmaz oldu. Bu vesileyle Wall Street Journal mülakat veren NBCUniversal CEO'su Jeff Shell'in, Trolls World Tour'un kendi beklentilerini de aşan bu performansı sonrası önümüzdeki dönemde filmlerini sinemalarda ve PVOD olarak aynı anda gösterebileceklerini açıklaması, hâlihazırda tansiyonu yüksek olan bir volkanın patlamasına sebep oldu.

 

Salgının yaz aylarına sarkması ihtimalinde iflasını açıklayabileceği konuşulan, dünyanın en büyük sinema zincirlerinden AMC başkanı ve CEO'su Adam Aron, Shell'in bu açıklamalarına karşı sert bir mektup kaleme aldı. Variety'nin haberine göre; Universal'ın, ABD'de stüdyolar ve sinemalar arasında süregelen "90 günlük vizyon aralığı" olgusunu hiçe sayan ve tek taraflı kararlarından ötürü büyük bir hayal kırıklığı içerisinde olduklarını belirten Aron, bu andan itibaren hiçbir Universal filminin AMC sinemalarında gösterilmeyeceğini de açıkladı. Sadece Universal değil, benzer tek taraflı tutumu sergileyecek tüm stüdyolara karşı aynı uygulamayla cevap vereceklerinin altını çizen Adam Aron, vizyon penceresiyle ilgili optimum alternatiflere ancak sinemalar ve stüdyoların ortak müzakereleri sonucu ulaşılabileceğini de belirtiyor.

 

AMC bu kararını sürdürdüğü takdirde, Universal'ın gelecek takviminde yer alan Hızlı ve Öfkeli 9 (F9)Minyonlar 2: Gru’nun Yükselişi (Minions: The Rise of Gru)Jurassic World: Dominion gibi dünya genelinde $1 milyarı geçmesi beklenen filmler bu durumdan etkilenebilir.

 

ABD Sinema Salonu Sahipleri Birliği (NATO)'den, Universal'ın bu tutumunun sinemalar açısından negatif bir adım olduğu yönünde açıklamalar gelirken; bir Universal yetkilisinin ise geleneksel sinema gösterimlerinin her daim stüdyonun önceliği olacağını, belirtilen durumun yalnızca bahsi geçen modele uygun münferit yapımlar için geçerli olduğunu söylediği belirtiliyor.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.