Sinema zincirleri safları sıklaştırıyor: Regal Sinemaları sahibi Cineworld de Universal filmlerini salonlarında göstermeyeceğini açıkladı

2.322 Gösterim
30 Nisan 2020 10:47
Sinema zincirleri safları sıklaştırıyor: Regal Sinemaları sahibi Cineworld de Universal filmlerini salonlarında göstermeyeceğini açıkladı

AMC'nin aldığı radikal karara bir başka büyük sinema zinciri Regal Sinemaları'nın sahibi Cineworld'den destek geldi. Firma, hâlihazırda işleyen sinema düzenine saygı duymayan hiçbir stüdyonun filmini göstermeyeceğini açıkladı.


ABD'de sinema işletmecileri ile Universal arasındaki gerilim büyüyor. Trolls World Tour'un PVOD olarak yakaladığı başarı sonrası açıklamalarda bulunan NBCUniversal'ın CEO'su Jeff Shell'in, sinemalar açıldıktan sonra da filmlerini aynı anda hem salonlarda hem de dijital olarak gösterime sokmak istediklerini belirtmesi ilk ateşi yakan unsur oldu. Büyük sinema zincirlerinden AMC ve ABD Sinema Salonu Sahipleri Birliği (NATO)'nden bu karara tepkiler de gecikmemişti. AMC başkanı ve CEO'su Adam Aron, filmlerin salonlarda en az 90 gün gösterimde kaldığı vizyon teamülüne uymayan tüm stüdyoların karşısında olacaklarını açıklamış ve dünya genelindeki salonlarında Universal filmlerini göstermeme kararı aldıklarını açıklamıştı.

 

Deadline'ın haberine göre, bir başka büyük zincir Regal Sinemaları'nı elinde bulunduran grup Cineworld de bu hususta ilk adımını attı. AMC ve NATO'nun açıklamalarında olduğu gibi sektördeki statükonun öneminden ve onun korunması gerektiğinden bahsedilen Cineworld açıklamasında, ABD'deki 90 günlük vizyon teamülünü bozmaya çalışan faktör olarak Universal işaret ediliyor. Cineworld, mevcut şartları kabul ederek filmini göstermek isteyen herkese kapılarının açık olduğunu fakat kendilerine maddi açıdan zarardan başka bir şeye yol açmayan tek taraflı kararlara imza atan ve süregelen sektör anlayışının dışında hareket edenlerin yapımlarına salonlarında yer vermeyeceklerinin altını çiziyor. Sinema işletmecileri ve Universal arasındaki bu gerilim, kısa süre içerisinde sonuçlanmayacakmış gibi duruyor.

 

Universal cephesinden gelen açıklamalar gerilimi tırmandıran etmen olarak göze çarpsa da stüdyonun sinemaların gözünde hedef tahtasında olmasında tek faktör bu olmayabilir. Öyle ki, Trolls World Tour'dan sonra Disney Artemis Fowl filmini doğrudan stream platformu Disney+'a çıkacağını açıklamış, Warner Bros. da Scoob! animasyonunu 15 Mayıs'ta PVOD olarak erişime açacağını duyurmuştu. Fakat Universal ilerisi için salon vizyonu ile dijital gösterimi aynı anda gerçekleştirmeyi bir plan olarak benimsediğini hissettirken Warner Bros. ve Disney, bu kararların salgın şartlarında alınmış istisnai durumlar olduğu hususunda sinemalara belli bir güven aşılamış gibi duruyor. Ayrıca sinema işletmecilerinin; Warner Bros.'un Tenet ve Wonder Woman 1984'ü, Disney'in ise Mulan'ı normalleşme sürecinde sinema salonlarına destek olacak vizyon tarihlerine koymasını bir iyi niyet göstergesi olarak gördüğü de söylenebilir.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.