Sinema salonları vs. online mecralar: Doğrudan ev sinemasına gelen Trolls World Tour, birçok rekorun yeni sahibi oldu

3.044 Gösterim
15 Nisan 2020 16:40
Sinema salonları vs. online mecralar: Doğrudan ev sinemasına gelen Trolls World Tour, birçok rekorun yeni sahibi oldu

Universal'ın salgın sonrası doğruda "Kirala & İzle" modeliyle online platformlarda gösterimini yapma kararı aldığı Trolls World Tour, erişime açıldığı ilk hafta sonunda birçok rekor kırdı.


Sinema salonlarına uğramadan ev sinemasına gelen ilk büyük stüdyo filmi olan Trolls World Tour'un bu başarısı, hâlihazırda gündemde olan sinemanın online platformlarda deneyimlenmesi ve bu mecraların yükselişinin salonlara etkisi gibi konuları alevlendirdi.

 

Universal; Amazon, Comcast, Apple, FandangoNow gibi platformlarda $19,99'a "kirala & izle" şeklinde gösterilen filmin, daha önce dijital olarak en iyi açılış yapan yapımlarından 10 kat daha iyi performansla açılışını gerçekleştirdiğini açıkladı. FandangoNow'ın Trolls World Tour'un kendi platformlarında en iyi ilk gün, en iyi hafta sonu performansı gibi unvanların yeni sahibi olduğunu açıklaması da Universal'ın duyurusunu destekliyor. Universal ayrıntılı istatistik vermese de, filmin online olarak elde etmiş olabileceği miktarın, sinema salonlarında yakalayabileceği açılış hasılatından fazla olduğu tahminlerinde bulunanlar da az değil. Bu tahmini yapanlar, filmin bu başarısının online platformların geleneksel sinema gösterimlerine alternatif olabileceklerinin kanıtı olduğunu belirtiyorlar.

 

Trolls World Tour'un bu başarısını Forbes'da değerlendiren Scott Mendelson ise, bunun genel bir kanıya varılacak bir durum olmadığını belirtiyor. Filmi ilk hafta sonunda online olarak kiralayanların, salgın olmasa muhtemelen çocuklarıyla sinema salonunda izleyecek aileler olduğunundan bahseden Mendelson, içerisinde bulunduğumuz koşullar göz önüne alındığında, stüdyolar tarafından gişede çok büyük bir etki yaratmayacağı düşünülen (Frozen II, Incredibles 2 gibi bazı filmler dışında animasyon devam filmleri bu kategoriye girebiliyor) yapımların, doğrudan online gösterime sokulmasının bir yönelim hâline dönüşebileceği çıkarımında bulunabileceğinin ise altını çiziyor. Geleneksel sinema gösterimlerinin stüdyolar nezdinde ağırlığını kaybetmediğine kanıt olarak ise stüdyoların salgın sonrası filmlerini vizyon takviminde en verimli olabilecek tarihlere koymak için verdikleri uğraş gösteriliyor. Yazıda Trolls World Tour'un bu başarısının, ancak The One and Only Ivan, Scoob!, The SpongeBob Movie: Sponge On The Run gibi filmlerin doğrudan ev sinemasına gelmesi konusunda emsal olabileceği belirtiliyor. Salgının uzama ihtimalinde, stüdyoların nakit akışını sağlamak adına bazı filmlerini bu yöntemle gösterme tercihinde bulunabileceklerinden de bahsediliyor.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.