Barbie'nin yönetmeni Greta Gerwig'in favori 10 filmi!

2.079 Gösterim
20 Temmuz 2023 17:50
Barbie'nin yönetmeni Greta Gerwig'in favori 10 filmi!

Lady Bird ve Little Women filmleriyle yönetmenlik kariyerinde de adından söz ettiren, Margot Robbie ve Ryan Gosling'in başrolünde yer aldığı Barbie'ni yönetmen koltuğunda oturan Greta Gerwig, favori 10 filmini listeledi. Liste, Hollywood klasiklerinden popüler romantik-komedi filmlerine kadar uzanıyor.


Amerikan bağımsız sinemasının öne çıkan oyuncularından Greta Gerwig, 2008 yılında Nights and Weekends filminde ilk kez Joe Swanberg ile yönetmenliğe adım atmıştı. Gerwig'in uzun bir aradan sonra ilk solo projesi Uğur Böceği (Lady Bird) filminde, ergenliğin doruk noktasında olan bir kızın bütün sancılarına değinen hikâyesi ile 2018 Oscar yılında En İyi Özgün Senaryo ve En İyi Yönetmen kategorilerine aday gösterildi. 

 

İki yılın ardından gelen Küçük Kadınlar (Little Women), klasik bir kitabın nihai referans filmi olarak gösterilmeye hak kazandı ve 2020 Oscar'ında En İyi Uyarlama Senaryo adaylığını elde etti. Son olarak Margot Robbie ve Ryan Gosling'in başrolünde yer aldığı, fragmanı yayınlandığı anda Twitter'da trendlere giren ve merakla beklenen Barbie filmi ile bir kez daha yönetmen koltuğuna oturdu. 

 

Eleştirmenlerin ve sinemaseverlerin bir sonraki işini merak etmeye başladıkları Greta Gerwig, etkilendiği ve favorileri arasında yer aldığını dile getirmekten kaçınmadığı 10 filmi listeledi. 

 

Liste, Sight and Sound'a göre tüm zamanların en iyi 100 filmi listesinde 1 numarada yer alan Chantal Akerman’ın Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles filmi, yürek burkan İngiliz romantik filmi Brief Encounter'ı, Lady Bird'ün bazı sahnelerine ilham olduğu söylenen John Hughes'un Pretty in Pink'i gibi 80'ler klasiklerini de içeriyor.

 

Chantel Akerman -Jeanne Dielman, 23 Quai Du Commerce, 1080 Bruxelles (1975)

Jeanne Dielman 23 Quai Du Commerce, 1080 Bruxelles filmi, 2022 yılında Sight & Sound Magazine'in on yılda bir yapılan eleştirmen anketinde tüm zamanların en iyi filmleri listesinde ilk sırada yer aldı. Gerwig'in 2017'de Mike Mills'in yönettiği 20th Century Women'daki başrol tanıtımında tüm zamanlar arasından en sevdiği film olarak bu isme yer vermişti. Gerwig'in seçtiği ilk uzun metrajlı film, bir ev hanımının günlük rutininin anlatıldığı yaşamından üç saatlik kesit ile feminist sinemanın belirleyici isimlerinden bir oldu. 

 

Stanley Donen & Gene Kelly - Singin’ in the Rain (1952)

Stanley Donen ve Gene Kelly'nin sevilen müzikal komedisi Singin' in the Rain, gösterime girmesinden yıllar sonra hala yönetmenlere ilham vermeye devam eden türden bir filmdi. Son etkisi olarak Damien Chazelle'in Babil (Babylon) filmi buna dahil edilebilir. Efsanevi müzikalin hayranı olan Gerwig, IndieWire ve Movies on Demand röportajında filmi bir diğer favori film olarak belirtti.

 

Howard Hawks - Rio Bravo (1959)

1959 klasiği Rio Bravo, IndieWire ve Movies on Demand röportajı sırasında Gerwig'in cevapladığı bir başka seçimdi. Gerwig'in "o yaratılan dünyada yaşamak isterdim" diye tanımladığı bu tarz Western filmler için "şimdilerde böyle filmler yapmıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

 

Howard Hawks & Arthur Rosson - Red River (1948)

Gerwig'in IndieWire ve Movies on Demand röportajında bahsettiği bir başka Howard Hawks ve John Wayne'in bir arada olduğu Red River'da, Teksas'tan Kansas'a giden bir sığır sürüsünü yöneten çiftçi ve evlatlık oğluyla olan düşmanlığı anlatıyor.
 


The Dissolve ile 2012'de yaptığı bir röportajda Gerwig, Wayne'i sinemada "hayranlık duyduklarından" biri olarak nitelendirdi ve favori performansının Red River'da olduğunu söyledi:

 

"Onu neredeyse filmden filme her seferinde ruhen farklı buluyorum. Red River gibi filmlerde korkutucu ya da çok nazik olabiliyor. Yürümek ya da konuşmak gibi, gerçekten vakit alıcı bir şekilde her şey için ayrı ayrı zaman ayırmasını seviyorum."

 

Alfred Hitchcock - The 39 Steps (1935)

Bir başka IndieWire ve Movies on Demand röportajında Alfred Hitchcock'un ikonik İngiliz gerilim filmi The 39 Steps'i Gerwig "belki de şimdiye kadar yapılmış en mükemmel filmlerden biri" olarak nitelendirdi. Robert Donat ve Madeleine Carroll'un, ismini katil suçlamasından temize çıkarmayı uman masum bir adam hakkındaki casusluk filmi, Gerwig'e göre film tamamından dolayı değil, küçük ayrıntılarıyla harika bir film. 

 

David Lean - Brief Encounter (1945)

David Lean'in klasik filmlerinden biri olan Brief Encounter'da aşık olan ancak tam anlamıyla bir ilişkiye giremeyecek kadar eşlerine sadık olan iki evli insanın hikayesini anlatıyor. IndieWire ve Movies on Demand röportajında Gerwig, İngiliz filminden "şimdiye kadar yapılmış en romantik film" olarak bahsetti.

 

Martin Scorsese - The King Of Comedy (1982)

Todd Phillips'in Hollywood'da en sevdiği Martin Scorsese filmi The King of Comedy, aynı zamanda Greta Gerwig'in IndieWire ve Movies on Demand röportajında favorileri arasında yer verdiği son filmdi. 1982 yapımı The King of Comedy, Robert De Niro'nun dengesiz bir komedyen olarak rol aldığı ve 2019'daki Joker üzerinde büyük etkisi olduğu bilinen bir film. 

 

Mike Leigh - Another Year (2010)

Ari Aster'ın da favorilerinden biri olan Mike Leigh'in Another Year adlı filmi, orta yaşlı bir çiftin hayatlarından bir yılı anlatıyor. 2013'te Frances Ha'nın tanıtımı için yapılan bir röportajda Gerwig, filmi sevdiğini ve Noah Baumbach'la birlikte Frances Ha'nın senaryosunu yazarken bunun bir ilham kaynağı olduğunu söyledi.

"Bu filmi gerçekten seviyorum. filmi sezonlara ayırarak bölme şekli, bize Frances'ın yaşadığı yerleri ayırmamız için ilham verdi." 

 

John Duigan - Flirting (1991)

Yatılı okulda dışlanmış iki genç arasındaki romantizmi konu alan bir Avustralya filmi olan Flirting filmi için 2017 Slate röportajında Gerwig, kendisini etkileyen ve Uğur Böceği'ne (Lady Bird) ilham veren bir film olarak adlandırdı.

"Çok hassas ve çok iyi bir filmdi. 'Yapabilirsin ama gerçek olabilir mi?' dediğim bir film olduğunu hatırlıyorum. Avustralya'da bir yatılı okula gitmesem de bunun gerçek olup olmadığı hakkında hiçbir fikrim yok."

Howard Deutch - Pretty in Pink (1986)

Gerwig'in favorileri arasında yer alan son film, Lady Bird'e ilham olan bir diğer gençlik filmi, Molly Ringwald'ın lise balosu yaklaşırken aşkı arayan ve dışlanmış bir genç olarak oynadığı, John Hughes'un senaryosunu yazdığı Pretty in Pink oldu.

Slate röportajında Gerwig, Howard Deutch'un uzun metrajlı filmindeki pembe elbisenin Lady Bird balo sahnesi için kostüm tasarımına ilham verdiğini söyledi. Gerwig, "John Hughes filmlerini hep severdim ama kesinlikle, bu filmler arasında Pretty in Pink'in favorim olduğunu söyleyebilirim."

 

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.