Lynchian ve Kubrickian dahil olmak üzere Oxford İngilizce Sözlüğü'ne 100'ün üzerinde sinema terimi eklendi

3.036 Gösterim
10 Ekim 2018 13:00
Lynchian ve Kubrickian dahil olmak üzere Oxford İngilizce Sözlüğü'ne 100'ün üzerinde sinema terimi eklendi

Oxford İngilizce Sözlüğü, sinema ve televizyonla alakalı 100'ün üzerinde terimi derlemesine dahil ettiğini açıkladı.


Oxford İngilizce Sözlüğü (Oxford English Dictionary) tarafından yapılan resmi açıklamaya göre başta mumblecore ve giallo gibi film alt türlerini tanımlayan kelimeler, Nollywood gibi yerel endüstri tanımları ve shaky cam gibi görsel ifadeler başta olmak üzere sinema ve televizyona dair 100'ün üzerinde terimi derlemesine dahil etti. Yeni eklenen bu terimler arasında, daha şimdiden en çok sevilen ise sinema çevrelerinin aşina olduğu Lynchian oldu. Usta yönetmen David Lynch'in alametifarikası olmuş sinematik özelliklerinden izler taşıyan eserleri nitelemek için kullanılan sıfat sözlükte "alelade, gündelik ortamlarla gerçeküstü veya meşum öğeleri yan yana koymak ya da bir gizem veya tehdidin rüyamsı yanını vurgulamak için oldukça etkileyici görsel imgeler kullanmak" olarak karşılık buluyor.

David Lynch'in yanı sıra Stanley Kubrick için Kubrickian, Steven Spielberg için Spielbergian, Frank Capra için Capraesque ve daha birçok usta yönetmenin kendine has artistik özelliklerini tanımaklamak için yeni sıfatlar eklendi. Quentin Tarantino için tanımlanan Tarantinoesque sözlükte "grafik ve biçimlendirilmiş şiddetin doğrusal olmayan olaylar, sinelite referanslar, hiciv temaları ve keskin diyagloglarla nitelenmiş" olarak açıklandı.

Yönetmenlerden yola çıkan terimlerle beraber filmlerde sıkça duyduğumuz ve artık gündelik hayatta kullanılan terimler de sözlükte kendine yer buldu. Bunlardan ilki, 1939 yapımlı klasik The Wizard of Oz filminde "yabancısı olduğu bir yer ya da durumun içinde olmak" veya "yeni bir tecrübe yaşıyor olmak" anlamına gelen Not in Kansas anymore iken, bir diğeri "kendinden genç bir erkekle cinsel birlikteliği olan kadın"ı nitelemek için sıkça karşımıza çıkan Mrs Robinson oluyor.

 

Oxford İngilizce Sözlüğü'ne dahil edilen terimlerin tümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.