Box Office Türkiye: Sinemaların henüz %38'i açıldı

3.701 Gösterim
14 Ağustos 2020 13:30
Box Office Türkiye: Sinemaların henüz %38'i açıldı

Cinemaximum, Cinetime gibi grup sinemalar, salonlarının bir bölümünü açsa da, ülke genelinde açılan salonların oranı yaklaşık %38.


17 Mart’ta İçişleri Bakanlığınca yayımlanan corona virüs tedbirleri konulu genelgeyle sinemalar Türkiye'de kapanmıştı. Haziran ayında ise yine İçişleri Bakanlığınca sinemaların 1 Temmuz'dan itibaren kapılarını belirlenen tedbir koşulları ile açabileceği duyurulmuştu.  

 

Türkiye genelinde 1 Temmuz ile 7 Ağustos arası 38 sinema çeşitli haftalarda kapılarını seyirciye açtı. Sinemaların ülke genelinde geniş ölçekli bir şekilde yeniden faaliyete dönmemesinin ana nedeni ise tabii ki filmsizlik idi. Yerli yapımların normal şartlarda da yaz aylarında vizyona girmeyi tercih etmemesinin üzerine, Amerikan stüdyo yapımlarının pandemi sebebiyle ertelenmesi bunda büyük etken oldu.

Tüm bu koşullar altında, Türkiye'deki sinema işletmeceleri sinemalarını açmak için Tenet filminin vizyon tarihini beklemeye başladı. Gösterime girdi girecek derken salgının başta ABD olmak üzere dünya genelinde etkisini sürdürmesi nedeniyle devamlı ertelenen Tenet filminin ağustos sonunda vizyona girmesi kesinleşince, Türkiye'nin en büyük sinema zinciri Cinemaximum 7 Ağustos'ta salonlarının kapısını açtı.  

 

Bir nevi öncülük etmiş olan Cinemaximum, böylelikle bazı grup sinemalarının da kısmî olarak açılmasını tetiklemiş oldu. Bazı yayın organlarında 7 Ağustos haftası Türkiye'deki sinemaların %63'ünün açıldığı iddia edilmişti. Fakat mevcut tabloya göre henüz sinemaların 3'te 1’inden biraz daha fazlası açılmış durumda.

Bu hafta, 1240 salona sahip 167 sinema, 1055 salonunda film göstermeye başladı. Pandemi öncesinde Türkiye'de faaliyet gösteren 442 sinemada 2762 salon mevcuttu. Bu süreçte Beyoğlu Atlas, Kadıköy Rexx sinemaları pandemi ile doğrudan bağlantılı olmayan sebeplerle kapanmış ve sinema sayısı 440'a, salon sayısı ise 2753'e inmiş oldu.  

 

Bu veriler ışığında şu anda Türkiye'de sinemaların %37,95'inin, salonların ise %38,32'sinin açık olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar sektör içerisinde geçtiğimiz dört ay boyunca pandemi sebebiyle oluşan ekonomik darboğaz kaynaklı ciddi sayıda sinema salonunun kepenk kapatabileceğine dair öngörüler paylaşılsa da, hâlâ içerisinde olduğumuz pandemi sisi dağılmadan ülke genelinde kapanan sinemaların bilançosunu sağlıklı bir şekilde ortaya dökmek güç. Dolayısıyla açılan sinemaların oranı, pandemi öncesi toplam salon sayısı baz alınarak hesaplanmıştır.

 

Türkiye’de 50 üstü salonu olan grup sinemaları:

Not: Sinema salon sayıları KKTC verilerini de içermektedir.

 

Kapak görseli: Kadıköy Sineması

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.