Steven Spielberg: "The Dark Knight, bugün olsa kesinlikle Oscar'da En İyi Film adaylığı alırdı"

10.496 Gösterim
26 Ocak 2023 13:35
Steven Spielberg: "The Dark Knight, bugün olsa kesinlikle Oscar'da En İyi Film adaylığı alırdı"

The Fabelmans filmiyle bir kez daha Oscar'da boy gösterecek olan Steven Spielberg, filminin Oscar adaylıkları, sinemanın geleceği ve gişe filmlerinin Oscar'da kendine yer bulabilmesi üzerine konuştu. Usta sinemacı, The Dark Knight'ın bugün olsa En İyi Film kategorisinde Oscar adaylığı alacağını belirtti.


2023 Oscar Ödülleri'nde En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo dahil olmak üzere toplamda yedi adaylığa layık görülen Fabelmanlar (The Fabelmans)'ın yönetmeni Steven Spielberg, Oscar adaylarının açıklanmasının akabinde konu hakkında açıklamalarda bulundu.

 

76 yaşında, kariyerinde ilk kez senaryo kategorisinde adaylığa uzandığını belirten Spielberg, kendi çocukluğundan izler taşıyan The Fabelmans hakkında, "Bu hikâyeyi anlatmak için hazır olmam gerekiyordu ve uzun süre boyunca, belli başlı sebeplerle hazır değildim. Bilim kurgu, macera ya da tarihi kurgu filmlerin sis perdesinde, kendi mahremiyetimi korudum." şeklinde konuştu. Spielberg, ebeveynlerini kaybetmesinin ardından bu kişisel hikâyeyi anlatmak için gereken duygu durumuna ulaştığını belirtiyor.

 

Gerek eleştirmenlerden gerek seyirciden pozitif dönüşler almayı başaran gişe filmleri denilince akla ilk gelen isimlerden biri olan Steven Spielberg'in yeni filmi The Fabelmans, her ne kadar övgü toplasa da gişede ABD'de yalnızca 15 milyon dolar, globalde ise 22 milyon dolara ulaşabildi. Pandeminin etkilerinden çıkmaya çalışan sinemanın ve vizyona giren yetişkinlere yönelik drama filmlerinin geleceği hakkında konuşan Spielberg, "[Sinema] bence geri geliyor fakat bu süreç yavaş yavaş ilerliyor, özellikle drama filmleri için." şeklinde görüşlerini belirtti ve bunu Sam Mendes'in iki farklı filmi üzerinden örneklendirdi. Dünya genelinde 356 milyon dolara ulaşan 1999 yapımı American Beauty ile globalde 384,5 milyon dolara erişen 2019 yapımı 1917 filmlerini referans olarak gösteren sinemacı, 1917'nin bugün aynı miktarlara ulaşabileceğini fakat American Beauty'nin 1999'daki gişe başarısını bugün tekrarlamasının imkanı olmadığını belirtiyor.

 

The Fabelmans'ın aday olduğu En İyi Film kategorisinde Top Gun: Maverick ve Avatar: The Way of Water gibi gişe filmlerinin de olması hakkında konuşan Spielberg:

 

Bu, beni yüreklendiriyor. Tabii bu, Christopher Nolan'ın The Dark Knight'ı için geç oldu, zamanında adaylık alması gerekiyordu. O film, bugün olsa kesinlikle En İyi Film Oscar'ına aday gösterilirdi. Dolayısıyla iki büyük gişe filminin bugün en iyi on film arasında aday olması, hepimizin kutlaması gereken bir şey.

 

2008 yapımı The Dark Knight, her ne kadar 2009 Oscar Ödülleri'nde sekiz adaylığa layık görülse de, o dönem beş filmin seçildiği En İyi Film kategorisine girememiş, bu durum uzunca bir süre tartışılmıştı. Akademi, hemen ertesi yıl En İyi Film kategorisi aday sayısını arttıracak düzenlemeler getirmiş ve 2010 Oscar Ödülleri'nden bu yana En İyi Film kategorisinde, o yılın en fazla oy alan filmlerinin oy dağılımlarına göre toplam sekiz ile on film arasında adaylar yer almaya başlamıştı. 2019 yılında Black Panther, En İyi Film kategorisinde Oscar adayı olarak bunu başaran ilk çizgi roman uyarlaması olmuştu.

 

Kaynak: Deadline

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.