Warner Bros. ile AMC Sinemaları, 45 günlük vizyon penceresi konusunda anlaştı

1.936 Gösterim
12 Ağustos 2021 12:05
Warner Bros. ile AMC Sinemaları, 45 günlük vizyon penceresi konusunda anlaştı

ABD'de geleneksel 90 günlük vizyon penceresinin daraltılmasına dair anlaşmalar gerçekleşmeye devam ediyor. Daha önce 45 günlük vizyon penceresi konusunda Cineworld ile anlaşan Warner Bros., AMC Sinemaları ile de benzer bir anlaşmaya imza attı.


Streaming servislerinin son yıllarda pastadan aldığı payın iyice artması ve pandemi şartlarında salonların uzun süre kapalı kalmasıyla stüdyoların geleneksel vizyon penceresini kısaltma girişimleri karşısında eli hayli zayıflayan sinema zincirleri, geçen bir yıl içerisinde bu konuda beyaz bayrak sallayarak stüdyolar ile özel anlaşmalara imza atmaya başlamışlardı. Bu trendin devamı olarak Warner Bros. ve AMC Sinemaları da aralarında bir anlaşma konusunda el sıkıştı.

 

Geçen mart ayında Cineworld ile geleneksel 90 günlük vizyon penceresinin 45 güne indirilmesini içeren özel bir anlaşma imzalayan Warner Bros., benzer bir anlaşmayı dünyanın en büyük sinema zincirlerinden AMC Sinemaları ile de yapmış oldu. Buna göre; AMC Sinemaları, Warner Bros.'un 2022 takviminde yer alan filmleri 45 gün boyunca salonlarında gösterecek.

 

Vizyon penceresi, genel anlamda filmlerin salonlardaki gösterim ömrünü niteler. ABD'de, stüdyolar ve sinemalar arasındaki bir nevi yazılı olmayan kaideyle vizyon penceresi uzun süredir 60-90 gün arasında değerlendiriliyordu. Filmler genellikle vizyona girdikten 90 gün sonra (Vizyon macerası talep kaynaklı uzun süren Titanik vb. istisnai örnekler hariç) DVD olarak satışa sunulabiliyor ya da dijital platformlarda izleyiciye sunulabiliyordu. Son birkaç yıldır ise stüdyolar, genel olarak vizyon penceresini 17 ile 45 gün arasında tutarak dijital platformlarda gösterim ve kiralama gibi potansiyel arz eden departmanlarda kârlarını maksimize etmeyi hedefliyorlar. Geleneksel vizyon penceresinin düşürülmesi konusunda kaleme aldığımız yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.