Usta sinemacı Lucrecia Martel, Marvel'ın Black Widow teklifini neden reddettiğini açıkladı

5.038 Gösterim
13 Aralık 2018 12:06
Usta sinemacı Lucrecia Martel, Marvel'ın Black Widow teklifini neden reddettiğini açıkladı

Usta sinemacı Lucrecia Martel, Marvel'ın Black Widow teklifini neden reddettiğini açıkladı.


Marvel Sinematik Evreni'nin 10. yılını tamamladığı 2018 yılı içerisinde attığı en büyük adımlardan biri, bugüne dek geri planda bıraktığı evrenin kadın kahramanlarına dair somut adımlar atmak oldu. Uzun yıllardır beklenen solo Black Widow projesi için bu yıl içerisinde hazırlıklar başlandı; Marvel uzun bir süre Scarlett Johansson'un hayat verdiği ve vermeye devam edeceği kahramanın bu solo projesi için yönetmen arayışına koyuldu.

 

Uzun soluklu yönetmen arama sürecinde Marvel'ın kapısını çaldığı isimlerden biri ise usta sinemacı Lucrecia Martel olmuş. Marvel'dan Black Widow filmi için yönetmen aradıklarını ve kendisiyle görüşmek belirten bir e-mail aldığını açıklayan Martel, "Marvel ve benzeri yapım şirketleri daha çok kadın sinemacıyla işbirliği içinde olmaya çalışıyorlar" diyerek söze başlıyor. "Sanıyorum ki, (şu an) filmi başka bir kadın yönetmen çekiyor. Toplantıda bana söyledikleri 'bizim kadın yönetmene ihtiyacımız var zira ihtiyacımız olan kişi aynı zamanda, çoğunlukla Scarlett Johansson'ın karakterinin gelişimiyle de ilgilenecek biri' oldu."

Daha baştan projeye dair kısıtlayıcı cümlelerle karşılaşan Martel, asıl tereddütlerini açıklarken şu sözlerle devam ediyor: "Bana söyledikleri bir diğer şeyse 'aksiyon sahnelerini hiç düşünme, o konunun biz çaresine bakacağız'dı. Düşündüm de hem Scarlett Johansson'la tanışmak hem de aksiyon sahneleri çekmek çok isterim."

 

Marvel tarafından aksiyon sahnelerine dair gelen gelen cinsiyetçi yorum belki de Martel'in projeye olan ilgisini kaybetmesindeki en önemli etkenlerden biri olmakla beraber The Headless Woman, The Holy Girl ve son olarak Zama'yla kendi alametifarikasını ve tarzını ortaya koymuş usta bir sinemacı olarak Marvel'a getirdiği eleştirel yorumların pek hoş karşılanmamış olması da Martel'in son kararını vermesinde büyük rol oynamış: "Bu gibi şirketler kadın yönetmenlerle ilgileniyor ancak söz konusu aksiyon sahneleri olduğunda düşündükleri yine erkekler yönetmenler oluyor. Onlara sorduğum ilk şey, bir ihtimal özel efektleri değiştirip değiştiremeyecekleri olmuştu zira çok fazla lazer ışığı kullanımı var... ve açıkçası bunu korkunç buluyorum. Yine aynı şekilde Marvel filmlerinin müzikleri de pek iç açıcı değil. Belki bunda hemfikir olmayabiliriz ancak bir Marvel filmini izlemek pek meşakkatli bir iş. Kulaklar için oldukça yıpratıcı."

 

Tüm bunların akabinde Lucrecia Martel, Black Widow projesini reddetmiş ve süreç nihayete ererek yönetmen koltuğunda oturacak ismin Cate Shortland olduğu açıklanmıştı. Henüz açıklanmış bir vizyon tarihi olmamasına rağmen Scarlett Johansson'lu Black Widow filminin 2020 yılı içerisinde seyirciyle buluşması bekleniyor.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.