Salgının sinemadaki bilançosu: Yılın ilk çeyreğinde en büyük 10 pazarın gişe kaybı %59

3.595 Gösterim
8 Nisan 2020 13:40
Salgının sinemadaki bilançosu: Yılın ilk çeyreğinde en büyük 10 pazarın gişe kaybı %59

Covid-19 salgınının sinemadaki tahribatına dair raporlar açıklanmaya devam ediyor. 10 büyük sinema pazarının 2020'nin ilk çeyreğindeki gişe kaybının yaklaşık %59 olduğu açıklandı.


SARS-CoV-2 virüsü kaynaklı Covid-19 salgınının dünya üzerinde yarattığı tahribatın boyutları daha detaylı bir şekilde gün yüzüne çıkıyor. Başta toplum sağlığı olmak üzere hayatın her alanını etkileyen pandeminin, sinema sektörüne çıkardığı fatura da gün geçtikçe büyüyor.

 

Geride kalan 2020'nin ilk çeyreğiyle ilgili raporlarda(*), en büyük 10 sinema pazarında yaşanan gişe kaybının yaklaşık %59 oranında olduğu belirtiliyor. Bu anlamda en büyük kayıp ise, 25 Ocak Çin Yeni Yılı öncesi salgın tehdidi nedeniyle sinema salonlarını kapatma kararı alan Çin'de gerçekleşti. 2019'un aynı dönemine göre %91 gişe kaybı yaşanan ülkede, geçtiğimiz haftalarda kademeli olarak salonların yeniden hizmete açılmasına başlanmış fakat sonrasında Ulusal Sinema Bürosu'nun kararıyla tüm salonlar tekrardan kapatılmıştı. Büro tarafından yapılan açıklamada stream servisleri ve online platformların altının çizilmesi, Çin'de salonların bir süre daha açılmayabileceği şeklinde yorumlanıyor. 2019 yılında toplam $9,2 milyar hasılata erişilen Çin'de, en iyimser senaryolarda bile 2020 yıllık bilançoda kaybın %50'nin üzerinde olacağı belirtiliyor.

 

2019'da elde edilen toplam $11,4 milyar hasılatla bu anlamda zirvedeki yerini koruyan ABD & Kanada'da ise, ilk çeyrekte yaşanan düşüş geçen yılın aynı dönemine göre %25 oranında gerçekleşti. ABD'de box office anlamında yıla iyi bir giriş yapılmış, ocak ve şubat aylarında bir önceki yılın aynı aylarına göre artış gözlenmişti. Ülke genelinde 19 Mart'ta kapatılan salonların, en az yaz aylarına kadar açılması beklenmiyor.

 

Sinema sektöründeki üçüncü büyük market olan Japonya'da, önceki yılın ilk çeyreğine göre %36 oranında düşüş gözlenirken, salgınla mücadelede örnek gösterilen ülkeler arasında yer alan ve henüz ülke geneli tüm sinema salonlarını kapatma gibi bir karar almamış olan Güney Kore'de ise ilk çeyrek düşüşü %56 oranında gerçekleşti. Ülkede salonların açık olmasına rağmen ilk çeyrek düşüş oranının Çin'den sonraki en büyük yüzde olması, insanların sosyal mesafelenme konusuna bilinçli yaklaşımını gösteriyor. Salgının Avrupa'da büyük ölçekte vurduğu ilk ülke olan İtalya'da ise ilk çeyrek düşüş oranı %18 olarak gerçekleşti. Fransa'da %36 olan oran, Almanya'da ise %19.

 

10 büyük sinema pazarında gişede yaşanan ilk çeyrek düşüşünün %59 gibi yüksek bir oranda gerçekleşmesinin en büyük sebebi, Çin'de salonların iki ayı aşan bir periyotta kapalı olması ve dolayısıyla düşüş oranının %91 olarak gerçekleşmesini gösterebiliriz. Salgının Avrupa ve Kuzey Amerika'da daha çok mart ayı yayılarak pandemiye dönüştüğünü düşünürsek, Covid-19 salgınının global olarak sinemaya tahribatı açısından daha anlamlı sayıları görmemiz için haziran ayına kadar beklememiz gerekiyor.

 

Box Office Türkiye olarak, ülke sinema sektörünün ilk çeyrek bilançosunu incelediğimiz raporumuza ise buradan ulaşabilirsiniz.

 

(*) Veriler, Deadline ve THR'da yayınlanan raporlardan alınmıştır.

 

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.