Çin sinemasında normalleşme süreci başladı: Harry Potter gibi popüler yapımlar sinemalara uğrayacak

3.463 Gösterim
20 Mart 2020 13:11
Çin sinemasında normalleşme süreci başladı: Harry Potter gibi popüler yapımlar sinemalara uğrayacak

Çin'de sinemalar yavaş yavaş açılmaya başlarken dağıtımcılar seyirciyi tekrardan salonlara çekebilmek için eski popüler filmlerin etkisini kullanmayı planlıyor.


Hafta içerisinde Çin sağlık yetkilileri, yeni Covid-19 hastalarının tamamının yurt dışı kaynaklı olduğunu, yerel bulaşıcılığın şu an için sona erdiğini duyurdu. Birçok uzman, bu durumun Çin adına normalleşme sürecinin başlamasının ilk adımı olduğunu belirtti. Bu sürecin ilk tohumları sinema alanında da görülmeye başladı. Geçen hafta itibarıyla sayıları sınırlı sinema salonları kapılarını seyircilere açmaya başlamıştı fakat bu konuda asıl gelişmeler bu hafta içerisinde yaşandı.

 

Toplum sağlığının rayına girmeye başladığı, ikinci bir salgın riskinin düşük görüldüğü eyaletlerde sosyal hayat normale dönmeye başlarken Pekin gibi birçok şehirde sinemalar seyirci kabul etmeye başladı. Yaklaşık iki ay süren bir karantina döneminden çıkan insanların salonlardaki yerini alma konusunda hâlâ çekinceleri olsa da dağıtımcılar bu hususta alternatif planları devreye sokmuş durumda.

 

China Film Group, yakın tarihte önemli seyirci sayısına ulaşmış beş popüler filmi tekrardan vizyona sokacağını açıkladı. Nadine Labaki'nin Çin'de büyük bir hite dönüşerek $54 milyon hasılat toplayan filmi Kefernahum (Capharnaüm)'un yanı sıra Çin tarihinin en çok hasılat toplayan yapımları arasında yer alan Wolf Warrior 2 ve The Wandering Earth, tekrardan gösterimde olacak filmler arasında yer alıyor. Filmler bugünden itibaren gösterimde olacak. Devlet, sinemalar, dağıtımcılar ve hak sahipleri arasındaki anlaşmaya göre bu gösterimlerden elde edilen hasılatın tamamı sinemalara bırakılacak. Çin'de normalde, yerli filmlerin sinema hasılatlarının %43'ü dağıtımcı ve yapımcıya giderken %51'i sinema salonlarına kalıyor (Yabancı filmlerde ise ithalatçı, dağıtımcı ya da stüdyo payı %25 civarında olmakta).

 

Warner Bros. da yaptığı açıklamayla Harry Potter serisinin ilk filmi Felsefe Taşı (Sorcerer’s Stone)'nın 3D ve 4K olarak restore edilmiş hâlini ülkede gösterime gireceğini duyurdu. Henüz vizyon tarihi açıklanmasa da filmin nisan ayı içerisinde seyirciyle buluşması bekleniyor.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.