Parçalanmış'la geri dönüşünü ilan eden M. Night Shyamalan sineması

3.761 Gösterim
16 Şubat 2017 14:00
Parçalanmış'la geri dönüşünü ilan eden M. Night Shyamalan sineması

Sürpriz sonlara gebe filmleriyle tanınan M. Night Shyamalan, hafta sonunda ülkemizde gösterime girecek olan yeni filmi Parçalanmış (Split) ile kariyerinin ilk dönemine geri dönüşünü müjdeliyor.


Hindistan'da doğan, Philadelphia'da büyüyen M. Night Shyamalan, küçüklüğünde kendisine alınan Super-8 kamerayla birlikte sinemaya gönlünü kaptırdı. 1992 yılında, yazıp yönetmenliğini üstlendiği ve başrolünde yer aldığı Praying with Anger ile ilk uzun metrajını çeken Shyamalan, 1998 yılında ise bir aile filmi olan Wide Awake'i çekti. Fakat Shyamalan'ı sinemaseverlerin radarına sokan ve kendisine global bir ün getiren ise üçüncü filmi oldu; 1999 yapımı Altıncı His (The Sixth Sense).

Bruce Willis ve Haley Joel Osment'in başrollerini paylaştığı Altıncı His, ölü olduklarının farkında olmayan ruhları görüp konuşabilen bir çocuğun hikâyesini anlatıyordu. Filmi bu derece ünlü yapan ise hemen herkesin bildiği süpriz sonuydu. Shyamalan böylelikle sinemasının en büyük alametifarikalarından birine, yani sürpriz son geleneğine başlamış oluyordu. Shyamalan için sonraki adım, yeniden Bruce Willis'le buluştuğu Unbreakable olacaktı. 

Willis'in yanı sıra Samuel L. Jackson ve Robin Wright gibi isimlerin yer aldığı Unbreakable, Marvel veya DC uyarlamalarının henüz gişeye damga vurmadığı bir dönemde, hem de özgün bir hikâyeyle bir süper kahraman öyküsü anlatıyordu. Filmi günümüzde bile hatırlanan bir esere dönüştüren ise yine seyirciyi ters köşeye yatıran sürpriz sonu oldu.

Artık her yeni filmi merakla beklenen bir yönetmene evrilen Shyamalan, 2002 yılında bu sefer başrolde başka bir veteran oyuncu Mel Gibson'a yer verdiği Signs ile seyircinin karşısına çıktı. Bir çiftlikte yaşayan ailenin yaşadığı sıra dışı olayları peliküle aktaran Shyamalan, bu seferde uzaylı filmlerine yeni bir soluk getirmeye çalışıyordu.

2004 yılında Shyamalan'ın çektiği The VillageBryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix, Sigourney Weaver, Adrien Brody, Brendan Gleeson, William Hurt gibi usta isimlerden oluşan kadrosuyla dikkat çekiyordu. Belli kuralları olan köyde yaşanan garip olayları ele alan film, bu kez eleştirmenleri ikiye bölmüş, Shyamalan'ın tartışmalı bir şekilde ilerleyecek kariyerinin ikinci bölümü için de sinyal vermişti. Öyle ki, yönetmenin bundan sonra çektiği sırasıyla Lady in the Water, The Happening, ünlü animasyon serisinin sinema uyarlaması The Last Airbender ve Will Smith'in başrolünde yer aldığı After Earth, eleştirmenlerden geçer not alamadı, gişede de istediklerini elde edemediler.

 

Shyamalan, böyle bir duraklama döneminden köklerine geri dönerek çıkma kararı aldı. Wayward Pines dizisinin yapımcılığını üstlenen Shyamalan, 2015 yılında düşük bir bütçeyle çektiği The Visit ile geri dönüşünün ilk sinyallerini verdi. Dede ve anneannelerini ziyarete giden torunların yaşadıklarını ele alan korku filmi, gişede de Shyamalan'ı mutlu eden bir hasılat elde etmeyi başardı.

Shyamalan'ın geri dönüşünü bir nevi ilan ettiği film ise Parçalanmış (Split) oldu diyebiliriz. Zira film, yurt dışında son derece olumlu eleştiriler alırken, $9 milyonluk bütçesine kıyasla şimdiden dünya genelinde $172 milyon hasılata ulaşmayı başardı. Hafta sonunda ülkemizde gösterime girecek olan Parçalanmış'ın fragmanına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.