Muzaffer Yıldırım: "2023'te sinemalardaki seyirci sayısının 50 milyonu bulması bekleniyor"

9.778 Gösterim
1 Şubat 2023 15:59
Muzaffer Yıldırım: "2023'te sinemalardaki seyirci sayısının 50 milyonu bulması bekleniyor"

Pek Yakında, İftarlık Gazoz, Arif v 216, Kız Kardeşler, Eltilerin Savaşı gibi filmlerin yapımcısı Muzaffer Yıldırım, verdiği söyleşide sinemayla dijital platformların doğrudan rakip olmadığını belirtirken sinemalardaki seyirci sayısının 2023'te 50 milyonu, 2025'te ise 100 milyonu bulacağını öne sürdü.


Cem Yılmaz'ın Pek Yakında, Ali Baba ve 7 Cüceler, Arif v 2016, Karakomik Filmler gibi yapımlarının yanı sıra İftarlık Gazoz, Mutluluk Zamanı, Kız Kardeşler, Eltilerin Savaşı gibi filmlerin de yapımcılığını yapan Muzaffer Yıldırım, Hürriyet'e verdiği söyleşide gerek sinemanın güncel vaziyetinden gerekse hâlihazırda vizyonda seyirciyle buluşmayı bekleyen iki yeni filminden söz etti.

Söyleşide dijital platformların yükselişinin sinemanın ölmesine yol açtığı fikrine tamamen karşı olduğu belirten Muzaffer Yıldırım, sinemada vizyona giren filmlerin vizyon sonrası yayın haklarının dijital platformlara satılmasının, yapımcılara ek para kaynağı olduğunu söyledi: "Platformlar ne yaptı biliyor musun? Sinemadan sonra 'Filmi bana sat' diye bana bir bütçe çıkarıyorlar artık. Eskiden platform geliri diye bir şey yoktu. Ne vardı, Pay TV. Onun da 1-2 alıcısı vardı ve ucuzdu. Ya da açık kanala satıyorduk. Şimdi platformlar bize filmi daha çekerken sinema sonrası parayı veriyor. O para benim daha iyi yapım yapmama neden oluyor. Yapımcıyı motive eden, ekstra sermaye katan bir olay oldu. Sinemacı olarak platformlara teşekkür ediyorum. Daha iyi ürünler yapmak için daha çok para lazım."

 

Pandeminin etkisiyle Gülse Birsel, Ata Demirer gibi isimlerin platforma yönelmesini değerlendiren Yıldırım, bu isimlerin pandemi sürecinde platformlara film üretmesinin maddi sebepleri olabileceği fakat önümüzdeki dönemde bu sanatçıların sinemaya geri döneceklerini düşündüğünü belirtti.

 

2022'de sinemada 36 milyon seyirciye ulaşıldığını, 2023'te bu sayının 50 milyonu bulmasının beklendiğini belirten ünlü yapımcı, 2025 yılında ise 100 milyon seyirci bareminin görüleceğine dair iddialı bir öngörüde de bulundu. "Avatar 2.5 milyona gidiyor. Rafadan Tayfa 2.5 milyona gidiyor. Prestij Meselesi filmi geliyor. Ben bu filme en az 5 milyon seyirci bekliyorum." diyerek vizyondaki güncel filmlerin gişesini değerlendiren ve bu hafta sonu gösterime girecek Mahsun Kırmızıgül imzalı Prestij Meselesi'ne dair gişe tahmini paylaşan Yıldırım, yapımcılığını üstlendiği Hasan Can Kaya imzalı Çok Aşk için ise şu öngörülerde bulundu: "Hasan Can’ın filmi 3 milyon kişi de olur 5 de 8 de… Ama 3 milyonun altında olmaz. Hasan Can yeni jenerasyon komedyen, özellikle yirmi beş yaş altının deli olduğu bir adam. Onun için de zaten onu sevenler deli gibi bekliyor."

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.