Box Office Türkiye: Seyirci sayısı düşüyor mu?

5.113 Gösterim
8 Nisan 2019 11:50
Box Office Türkiye: Seyirci sayısı düşüyor mu?

Bu yılın ilk çeyreğinde seyirci sayılarına baktığımızda toplam seyirci sayısı 17,5 milyon olarak gerçekleşti. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre %29 daha düşük bir tablo ortaya koyuyor.


Geçen yılın aynı döneminde seyirci sayısı ise 24,7 milyon idi. Bu çeyrekte elde edilen 17,5 milyon seyirci sayısı için neredeyse son 10 yılın en kötü performansı diyebiliriz. (Sadece 2012’de toplam seyirci sayısı 17,4 milyon idi.)

 

Peki bu düşüşün nedeni neydi? Bu durumu şu şekilde incelemekte yarar var. İlk olarak 17,5 milyon seyirci sayısını yerli film ve yabancı film diye ikiye ayırarak bakalım. Bu yıl ilk çeyrekte yabancı film seyirci sayısı 6,6 milyon olarak gerçekleşmiş. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı 6,1 milyonmuş. Yüzdesel olarak 2019’un ilk çeyreği 2018’in %8 üstünde! Ve bu 2019 yılı seyirci sayısı, 2017 ilk çeyreği dışında tüm zamanların en iyi ilk çeyrek yabancı film seyirci sayısı olarak karşımıza çıkıyor. Yabancı seyirci sayısına bakıldığında bir düşüş yok tam aksine bir artış söz konusu. Özellikle ABD'de 2019’un ilk çeyrek hasılatının 2018’e göre %21 daha düşük olduğunu düşünecek olursak bu yükselişin daha değerli olduğu ortaya çıkıyor.

Bahsettiğimiz yabancı film sayılarından sonra bu düşüşün nedeninin tamamen yerli filmlerden kaynaklandığı aşikâr. Yine önce seyirci sayılarını ortaya koyalım: Bu yıl ilk çeyrekte kesilen biletlerin %63’ü yerli filmlere kesilmiş ve bu sayı 11 milyon olarak gerçekleşmiş. Geçen yıl aynı dönemde 18,7 milyon olan bu sayının %41 gerisinde kalmakta ve ayrıca bu çeyrekte oluşan bu Türk filmleri seyirci sayısının da son 10 yılın en kötüsü olduğunun da altını çizelim.

 

Geçen yılın ilk çeyreğinde en çok seyirci sayısına ulaşmış sadece 2 filmi çıkardığımızda; bunlar 4,9 milyon ile Arif v 216 ve yine aynı dönemde 2,9 milyon seyirci toplamış Ailecek Şaşkınız oluyor. İşte o zaman yerli filmlerin seyirci sayısı 10,8 milyona, toplam seyirci sayısı da 16,8 milyona düşüyor.

 

Bu yılın ilk çeyreğinde vizyona gireceği açıklanan; Cem Yılmaz’ın “Kara Komik Filmler 1”, Şahan Gökbakar’ın “Recep İvedik 6” ve Mahsun Kırmızgül’ün “Mucize 2 Aşk” sektörde yaşanan olumsuzluklar yaşanmasaydı ve bu çeyrekte vizyona girip seyirci ile buluşsaydı belki de tüm zamanların en iyi ilk çeyrek seyirci sayısına ulaşabilirdik.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.