Box Office Türkiye 2020 raporu: Yılın en çok izlenen filmleri

5.139 Gösterim
22 Aralık 2020 16:40
Box Office Türkiye 2020 raporu: Yılın en çok izlenen filmleri

Büyük kısmında pandemi ve onun etkileriyle yaşadığımız 2020'yi geride bırakırken yılın en çok izlenen filmlerini sizler için derledik.


2020 yılı, ülke sinema sektörü için hiç de fena başlamamış, "mısır" krizi sonrası 2019 yılında yaşanan gerileme ve daha da önemlisi oluşan negatif atmosferin seyircideki yansımalarının yavaş yavaş giderildiğine dair emareler görülmekteydi ki, mart ayıyla birlikte yeni tip corona virüs kaynaklı Covid-19 ülkemize de sıçradı. Sonrası hepimizin malumu...

 

Sinema, salgından doğrudan etkilenen sektörlerden biri olduğu için önceki yıllara göre kaybın yüksek olması bekleniyordu. Pandemi etkisini azaltmadıkça kayba dair yapılan öngörülerde yer alan sayılar da arttı. Son olarak global gişe kaybının %70'e yakın seviyelerde olacağına dair tahminler yapılıyor. Ülkemizde de pandemi kaynaklı kayıp buna paralel bir şekilde gerçekleşiyor. 2019 yılında yaklaşık 980 milyon TL hasılat toplanırken, bu yıl yaklaşık 300 milyon TL ile 2020'yi kapatmaktayız.

Yılın başından mart ortasına kadarki dönem dışında salonların büyük kısmının açık olduğu bir başka periyot olmadığı için, yılın en çok seyirci çeken filmleri de genel olarak bu dönemden çıktı. Yerli ve yabancı film kategorilerinin ilk beşine baktığımızda, pandemi sonrası gösterime girip üst sıralara adını yazdırabilen tek film, 231 bin 714 seyirciyle yılın en çok izlenen beşinci yabancı filmi olan Tenet olarak dikkat çekiyor. Vizyona girdiği dönemde büyük ilgi gören Gupse Özay'lı Eltilerin Savaşı, 3.630.822 seyirciyle yılın en çok izlenen filmi olurken, Oscar töreninde tarih yazarak En İyi Film ödülüne uzanan Parazit de 331.059 seyirciyle yılın en çok izlenen yabancı filmi oldu. 2020 içerisinde en çok izlenen filmler listesinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yıl boyunca toplam satılan bilet sayısı 17.414.757 milyon (*) olarak gerçekleşirken, pandemi sebebiyle yabancı gişe filmlerinin ertelenmiş olması gibi pandemi kaynaklı unsurların da varlığıyla birlikte yerli filmlere satılan biletin toplam bilet sayısına oranı %80'i geçmiş oldu. 13,9 milyon bilet yerli filmlere satılırken, yabancı filmlerin bilet sayısı 3,5 milyon seviyesinde gerçekleşti.

18 dağıtımcı firmanın aktif olduğu 2020 yılında, her sekiz seyirciden yedisi, pazar payı anlamında ilk üçte yer alan dağıtımcıların filmlerine bilet aldı. CJET %31 ile dağıtımcı payında birinci sırada yer alırken, Disney'nin Fox'u alması sonrası 20th Century Studios filmlerinin Türkiye dağıtımını da kataloğuna ekleyen UIP Türkiye, %29 ile ikinci sırada yer aldı. CGV Mars da ilk iki sıraya oldukça yakın bir miktar olan %28 ile üçüncü sırada yer aldı.

Burada kullanılan grafik ve verilerin kullanıldığı, Tolga Akıncı'nın kaleme aldığı Box Office Türkiye 2020 raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

 

(*)Bilet ve hasılat verileri, 17 Aralık 2020 tarihine kadar olan box office sonuçlarını içermektedir. Her ne kadar Türkiye'de sinema salonları yıl sonuna kadar kapalı olsa da, Box Office Türkiye'nin açıkladığı gişe sonuçlarına dahil olan KKTC'de sinemalar açık durumdadır. Dolayısıyla bu tarih sonrasında da oradan gelen sonuçlar eklenmeye devam edeceğinden grafiklerdeki sayılarla yıl sonu resmi verileri arasında hayli ufak da olsa farklar olabilir.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.