Tim Burton filmografisinin en iyi filmleri

4.294 Gösterim
25 Ağustos 2017 17:00
Tim Burton filmografisinin en iyi filmleri

25 Ağustos 1958'de Kaliforniya'da doğan dünyaca ünlü yönetmen Tim Burton bugün 59 yaşına bastı. Bu vesileyle usta yönetmenin kariyerinin en iyi filmlerine şöyle bir göz atalım. 


Makaseller (Edward Scissorhands)

Edward Scissorhands Tim Burton'ın yönettiği 1990 yapımı bir fantastik komedi. Filmde, Edward Scissorhands'i yaratan mucit ellerini tamamlayamadan ölür ve Edward makas elli olarak kalır. Peg Boggs karakteri onu toplumsal hayata sokar ancak bu o kadar da kolay olmayacaktır. Başrollerini Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest'in paylaştığı efsane Edward Scissorhands Tim Burton'ın masalsı hayalgücünü ortaya çıkardığı filmlerden sadece biri. 

Ed Wood

Tim Burton, Edward Wood adında bazı kesimlerce sevilen bazıları tarafından ise epey beceriksiz bulunan bir yönetmenin hayatını, daha çok da kariyerini masaya yatırarak karşımıza çıkıyor. Filmde Burton, Ed Wood karakterinin filmleri nasıl çektiğine ve ne kadar hırslı bir yönetmen olduğuna odaklanıyor. Kadrosunda Johnny Depp, Martin Landau, Sarah Jessica Parker, Patricia Arquette, Bill Murray gibi oyuncuların yer aldığı siyah beyaz film 1994 yapımı dram yönü olan bir komedi. 

Beterböcek (Beetlejuice)

Beetlejuice, Michael Keaton, Alec Baldwin, Geena Davis, Winona Ryder gibi oyuncuların kadrosunda yer aldığı, Tim Burton'ın 1988 yapımı fantastik bir komedi dünyası kurduğu filmidir. Yeni evli olan Barbara ve Adam karakterleri trafik kazasında hayatlarını kaybetmeleri sonucu bir hayalete dönüşürler. Yaşadıkları ev ölümleri üzerine satılır ancak hayalet olarak bu evde kalmaya karar veren çift, yeni ev sahiplerini korkutmak zorundadır. Burada ortaya çıkan Beetlejuice karakteri Michael Keaton'ın etkileyici oyunculuğu ile canlandırılmıştır. 

Batman

Savcı Harvey Dent ve Komiser Gordon'ın şehri korumada yetersiz kaldığı anda Batman karşımıza çıkıyor. Tim Burton'ın yönettiği Batman filminde Jack Nicholson, Michael KeatonKim Basinger, Jack Palance, Billy Dee Williams yer alıyor. Film Batman'in sırrını çözmeye çalışan gazeteci Vicky Vale karakteri, yarasa adamın en büyük düşmanı Joker tiplemesi ve asıl adı Bruce Wayne olan ana karakter Batman'in maceralarıyla klasik bir Batman hikayesi olarak karşımıza çıkıyor.

Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street)

Sweeney Todd, Tim Burton'ın biraz romantizm biraz intikam dolu müzikal filmidir. 1936 yılında oynanan bir Broadway müzikali olan Sweeney Todd'un Tim Burton' uyarlaması, Johnny Depp'in canlandırdığı şeytan berber karakteriyle göz dolduruyor. Bayan Lovett karakterini ise Helena Bonham Carter canlandırıyor. 

 

Todd, haksız yere hapse gönderilir. Karısı ile kızına olanlar için de intikam yemini eder ve bu şeytani berber Sweeney Todd'un cinayetlerle dolu soğuk intikamı başlar.

Ölü Gelin (Corpse Bride)

Ölü Gelin, Tim Burton'ın yine Johnny Depp ile çalıştığı stop-motion tekniği ile çekilmiş bir animasyon filmidir. Kuklalar ve dekorlardaki ince işçilik filmin gerçekten emek verilerek çekildiğini gözler önüne seriyor. 2005 yapımlı Ölü Gelin'de Victor ve Victoria karakterinin Victoria dönemde geçen ilginç aşkını anlatıyor. Aralarına giren ölü gelin Emily ise korkunç geçmişi ile tekrar yüzleşmek zorunda kalıyor. Filmde karşımıza çıkan karakter çeşitliliği ise göz dolduruyor. Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson gibi oyuncuların seslendirmesini yaptığı Ölü Gelin Türkiye'de de vizyona girmişti.

Hayalet Süvari (Sleepy Hollow)

Washington Irving'in Sleepy Hollow Efsanesi isimli romanından uyarlanan film Dedektif Ichabod Crane (Johnny Depp) karakterinin Sleepy Hollow köyündeki cinayetleri çözmek için New York'tan geldikten sonra olayların ardında çok başka gizemlerle karşılaştığı bir hikayeyi anlatmaktadır. Tim Burton'ın korku ve gizem dolu 2000 yapımı Hayalet Süvariler'i Johnny Depp, Christopher Walken, Christina RicciMichael Gambon, Christopher Lee gibi oyuncuların yer aldığı kadrosuyla göz dolduruyor.

Big Fish

Tim Burton'ın masalsı hayal dünyasını apaçık ortaya koyan Big Fish yönetmenin diğer filmlerine nazaran biraz daha dram taşır. Daniel Wallare’ın romanından John August’un senaryolaştırdığı yapımda Ewan Mcgregor, Albert Finney, Bill Crudup, Jessica Lange ve Helena Bonham Carter gibi oyuncular yer alıyor. Filmde William Bloom karakteri babasının kanser olduğunu öğrenir ve gezgin bir satıcı olan babasının geçmişinde yolculuğa çıkar. Bu yolculukta babası hakkında öğrendikleri onun hayata bakışını değiştirecektir. Big Fish, Tim Burton yönetmenliğinde 2003 yılında çekilmişti.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.