2000'lerden keyifle izlenecek 10 bilim-kurgu filmi

6.940 Gösterim
11 Kasım 2016 16:51
2000'lerden keyifle izlenecek 10 bilim-kurgu filmi

Denis Villeneuve'ün yönettiği, Amy Adams'ın başrolünde yer aldığı bilim-kurgu filmi Geliş (Arrival) nihayet vizyondaki yerini aldı. Biz de bu vesileyle, 2000'lerde çekilmiş, akılları kurcalamasının yanı sıra izlemesi bir o kadar keyifli 10 alternatif bilim-kurgu filmini derledik.


Geliş (Arrival), Venedik'teki prömiyerinden itibaren ilgi çekmeye devam ediyor. Yılın en iyi bilim-kurgu filmi olmaya aday film, uzaylıların dünyaya iniş yapmasıyla başlayan hikâyesinde, izleyiciyi iletişim ile dilin işlevi ve işlerliği konularında düşünmeye sevk ediyor. Biz de, merakla beklenen filmin vizyona girmesi vesilesiyle 2000'lerde çekilmiş, izleyiciye çözmesi için bir bulmaca bırakan veyahut üzerinde düşünülecek toplumsal meselelerin altını çizen, nispeten daha az popülerliğe sahip 10 bilim-kurgu filmini derledik.

Frequency (2000)

 

Dennis Quaid ve Jim Caviezel'in başrolünde yer aldığı Frekans (Frequency), nadir gerçekleşen bir doğa olayı sonucu yakaladığı bir frekansla gelecekteki oğlu ile iletişime geçen bir babanın hikâyesini anlatıyor. Gelecekten gelen uyarılar ile kötü olayların engellenmesi, kelebek etkisiyle farklı olayları tetikleyecektir.

Paprika (2006)

 

Aramızdan erken ayrılan anime ustası Satoshi Kon'un başyapıtı Paprika, rüyalara girişi sağlayan bir icadın çalınması sonrası gerçekleğin kaybolduğu bir ortamda, terapist Paprika'nın olanları çözme çabasını aktarıyor. Christopher Nolan ve Darren Aronofsky gibi yönetmenlere ilham olan Satoshi Kon'un yarattığı rüya alemi, farklı bir bilim-kurgu deneyimi arayanlar için birebir.

The Host (2006)

 

Güney Kore sinemasının usta yönetmenlerinden Joon-ho Bong'un imza attığı Yaratık (The Host), Han Nehri'nde insanlara saldıran bir yaratığın ortaya çıkması ile olanları odağına alıyor. Kağıt üstünde basit bir yaratık filmi gibi gözüken yapım, çevre felaketlerinin sorumluları, sorumsuz devlet kurumları gibi sistemin çarklarına lafını esirgemiyor.

Timecrimes (2007)

 

Nacho Vigalondo'nun senaryosunu kaleme alıp yönetmenliğini üstlendiği Timecrimes, bir zamanda yolculuk döngüsünün içerisinde kalan Hector'un hikâyesini ele alıyor. İspanyol yapım, zamanda yolculuk fenomeninin ölçeğini küçük tutarak aldığı riskin altından kalkmayı başarıyor.

The Man from Earth (2007)

 

Jerome Bixby'nin yazdığı, Richard Schenkman'ın yönettiği The Man from Earth filminde, Profesör John Oldman'ın vedası için bir araya gelen bir grup, kendilerini Oldman'ın geçmişiyle inanılması zor bir öykünün içerisinde bulur. Çoğunluğu bir odada geçen fakat iyi kotarılmış senaryosu ile bunu bir avantaja dönüştüren film, düşük bütçeli bilim-kurgu yapılabileceğini bir kez daha kanıtlıyor.

District 9 (2009)

 

Peter Jackson'ın yapımcılığını yaptığı, Neill Blomkamp'ın ilk uzun metraj deneyimi olan Yasak Bölge 9 (District 9), Güney Afrika'ya iniş yapan uzaylıların dünyadaki "mülteci" hayatını ve tüm sisteme tehdit oluşturacak bir devlet görevlisinin hikâyesini anlatıyor. 

Splice (2009)

 

Cube filmiyle kariyerine başlangıç yapan Vincenzo Natali'nin yönettiği, Adrien Brody ve Sarah Polley'nin başrolünde yer aldığı Deney (Splice), DNA kopyalama alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarından Clive ve Elsa'nın gizli bir şekilde melez insan kopyalaması sonrası gelişen olayları konu ediniyor.

Moon (2009)

 

Duncan Jones'un ilk uzun metraj deneyimi olan Moon, Gerty adlı robot dışında kimsesi olmadan çalıştığı Ay'daki görevinin bitmesi için gün sayan Sam'in gerilim dolu hikâyesini anlatıyor. Kevin Spacey'nin robot Gerty'i seslendirdiği filmde, psikolojik sorunlar yaşayan Sam'i canlandıran Sam Rockwell performansıyla büyülemeyi başarıyor.

Monsters (2010)

 

Godzilla'dan sonra önümüzdeki günlerde Rogue One: Bir Star Wars Hikâyesi ile karşımıza çıkacak olan Gareth Edwards'ın çok düşük bir bütçeyle kotardığı ilk uzun metrajı İstila (Monsters) filminde, tespit edilen dünya dışı varlıkları araştırmak için uzaya yollanan uydu Orta Amerika'ya düşer. Uydunun düşüşüyle bu bölgede yeni bir yaşam formunun geliştiği tespit edilir, karantina uygulaması başlatılır. İstila, bu tehlikeli bölgeden çıkmaya çalışan yeni tanışmış bir çifti odağına alıyor.

The World's End (2013)

 

Yönetmen Edgar Wright ve oyuncular Simon Pegg ile Nick Frost'un birlikte çektiği Cornetto Üçlemesi'nin son halkası olan The World's End, yirmi yıl önceki geleneklerini tekrarlamak adına yeniden bir araya gelen beş arkadaşın dünyanın sonuyla olan imtihanını konu ediniyor. Film, Cornetto Üçlemesi genelinde izlediğimiz eşsiz komedi anlayışını bu kez bilim-kurgu türüne uyarlıyor.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.