Yeniden çevrim bir film Oscar kazanabilir mi?

2.858 Gösterim
11 Kasım 2020 11:45
Yeniden çevrim bir film Oscar kazanabilir mi?

2013 yapımı Güney Kore filmi Miracle in Cell No. 7'dan uyarlanan 7. Koğuştaki Mucize'nin, Türkiye'nin Oscar için aday gösterdiği film olarak seçilmesinden sonra yeniden çevrimlerin Oscar adaylığına uygunluğu üzerine geçmiş örneklere göz attık.


Adaylık süreçlerinde filmlerden her kategoriye göre değişebilen belli kıstaslara uygunluk bekleyen, bu koşulları sağlayan filmler arasından adaylarını belirleyen Akademi, önümüzdeki yıl 93. kez düzenlenecek Oscar Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Film kategorisi için ülkelerden aday adaylığı başvurularını toplamaya devam ediyor. Dün, Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamayla Türkiye'nin bu kategoriye aday gösterdiği film ise 7. Koğuştaki Mucize oldu.

 

7. Koğuştaki Mucize'nin geçtiğimiz yılın en çok seyirci toplayan filmi olmasına rağmen 2013 yapımı Güney Kore filmi Miracle in Cell No. 7'ın yeniden çevrimi olması sebebiyle uyarlama ya da yeniden çevrim bir filmin Oscar'a aday olup olamayacağı, aday olsa bir yeniden çevrimin şansının ne olacağı tartışılan konulardan biri oldu.

 

Öncelikle yeniden çevrimlerin adaylığı aleyhine Akademi'nin belli bir prosedürü bulunmuyor. En İyi Uluslararası Film kategorisi için ise filmin yapımına dahil olan unsurların büyük çoğunluğunun aday gösterilen ülkeden olması gerektiğine dair bir madde bulunmakta fakat bu koşul teknik olarak yeniden çevrim bir filmi etkileyecek bir madde değil. Dolayısıyla diğer şartları sağladığı ve Akademi üyelerinden gerekli oyları aldığı takdirde yeniden çevrim bir filmin adaylığı konusunda bir engel bulunmuyor.

 

Eski adıyla En İyi Yabancı Film, geçen seneden beri yürürlükte olan yeni ismiyle En İyi Uluslararası Film kategorisi dahil olmak üzere Oscar tarihine baktığımızda yeniden çevrim adaylıklar ve hatta kazananları görmekteyiz. Antropolog ve kâşif Thor Heyerdahl'ın Güney Pasifik'te yaptığı Kon-Tiki keşfini anlatan ve yine kendisinin çektiği Kon-Tiki belgeseli, 1952 yılında En İyi Belgesel kategorisinde Oscar ödülüne uzanmıştı. Thor Heyerdahl'ın bu seyahati ve belgeselinden yeniden uyarlanan 2012 yapımı Kon-Tiki ise 2012 yılında Norveç'in seçtiği film olarak En İyi Yabancı Film kategorisine aday olmayı başarmıştı. Bu kategorinin dışına çıktığımızda ise en yakın örneklerden biri olarak Martin Scorsese'nin The Departed filmini görmekteyiz. 2002 yılında çekilen Hong Kong yapımı Infernal Affairs'ın yeniden çevrimi lan The Departed, En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil olmak üzere dört kategoride birden Oscar ödülüne uzanmıştı. F. Scott Fitzgerald'ın ünlü eserinden uyarlanan 1974 yapımı The Great Gatsby, Kostüm ile Müzik kategorilerinde Oscar'a layık görülürken, 2013 yapımı yeniden çevrim de Kostüm Tasarımı ile Prodüksiyon Tasarımı kategorilerinden ödülü kazanmaıştı.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.