Türkiye'de sinemaseverler neleri tercih ediyor?

6.983 Gösterim
21 Aralık 2017 12:33
Türkiye'de sinemaseverler neleri tercih ediyor?

Campaign Türkiye Dergisi'nin birçok farklı kaynaktan elde ettiği verilere dayanarak hazırladığı bu özel çalışma Türkiye'deki sinemasever profiline yakın bir bakış sağlıyor.


Hande Bitrim'in kaleme aldığı bu yazıda, Publicis One A&l birimi DataWise tarafından Campaign Türkiye Dergisi için TGI ve Box Office Türkiye verileriyle, Türkiye'deki sinemaseverlerin profili inceleniyor. 

 

Çalışmada belirtildiği üzere, ülkemizdeki toplam seyirci sayısı geçen yıllara oranla gözle görülür bir şekilde artmış durumda: "Box Office Türkiye verileri değerlendirildiğinde, 2017 yılında (ilk 48 hafta) geçtiğimiz yıla göre toplam seyirci sayısında %20'lik bir artış göze çarpıyor. Bununla birlikte bu artışta Türk filmlerinin etkisinin büyük olduğu görülüyor. Geçtiğimiz seneye göre, yabancı film izleyici sayısı %16 artmışken, Türk yapımı filmlerin izleyici sayısında ise %25'lik bir artış mevcut. Yıllar içinde yeni Türk yapımlarının da sayıca yükselişte olduğu görülüyor."

 

Türkiye'de gençler daha çok sinemaya gidiyor

 

Türkiye'deki seyirci profilini inceleyen çalışmanın sonuçlarına göre ülkemizde sinemaya giden grup çocuğunlukla gençlerden oluşuyor: "Ayda en az 1 defa sinemaya giden ve filmleri sinemada izlemeyi tercih eden grubun profiline baktığımızda, bu grubun çoğunlukla gençlerden oluştuğu ve Türkiye ortalamasına göre oldukça genç bir profil ortaya çıkıyor. Grubun sosyoekonomik seviyesine bakıldığında ise Türkiye ortalamasına göre yüksek bir profil sergiledikleri, %56'sının ABC1 grubuna dahil olduğu görülürken, %64'ünün ise lise veya üzeri eğitim seviyesine sahip olduğu görülüyor. Ayrıca gruptaki her 3 kişiden 1'inin öğrenci olduğu da göze çarpan detaylar arasında yer alıyor."

En çok tercih edilen türlerin başında komedi ve macera geliyor

 

Çalışmanın öne çıkardığı bir diğer konu ise Türkiye'de en çok hangi türlerin izlendiği oluyor. Komedi filmleri ülkemizde başı çeker durumda: "Sinemaseverlerin sinemada izlemeyi en çok tercih ettikleri film türlerinin başında macera ve komedi filmleri diğer türlere oranla büyük farkla ilk sırada gelirken, 3. sırada korku filmleri geliyor. Türkiye ortalamasının (son 12 ayda sinemaya gitmiş tüm kişiler) ilk sırasında ise komedi filmleri yer alıyor. Türkiye'nin en çok tercih ettiği filmler arasında ikinci sırada macera filmleri bulunurken, ardından romantik filmler geliyor. Türkiye'de son bir yıl içinde sinemada film izlemiş kişilerin %19'u 3 boyutlu film izlemişken, bu oran sinemaseverlerde %30 olarak görülüyor."

 

Sinemaseverlerin TV'ye ilgisi daha az

 

Türkiye verileri incelendiğinde, ülkemizde sinemayla ilişkisi daha sağlam olanların televizyonla ilişkisinin daha düşük olduğu ortaya çıkıyor: "Sinemasever grubun diğer mecra tüketimleri incelendiğinde, Türkiye'nin penetrasyonu en yüksek mecrası olan TV’yi Türkiye ortalamasına göre daha az izledikleri ortaya çıkıyor. Türkiye'de günde en az 1 saat TV izleyenlerin oranı %75 iken, bu grupta oran %69'a düşüyor. Grupta ortalama kullanımlar baz alındığında penetrasyonu en yüksek mecra ise internet olarak ortaya çıkıyor. Her 4 sinemasever'den 3'ü günde en az 1 defa internete giriyor. Diğer mecraların ortalama tüketimlerinin de Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülüyor."

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.