SİSAY genel sekreteri Fevzi Genç, pandemi sürecinde yerli yapımcıların cesur davranmadığını söyledi

2.450 Gösterim
4 Kasım 2020 16:40
SİSAY genel sekreteri Fevzi Genç, pandemi sürecinde yerli yapımcıların cesur davranmadığını söyledi

Sinema Salonları Yatırımcıları Derneği (SİSAY) genel sekreteri Fevzi Genç, Türkiye'de pandemi sürecinde seyirci sayısında yaşanan gerilemenin, Avrupa'daki benzer dinamiklere sahip ülkelere kıyasla daha büyük olmasının ana sebebi olarak yerli yapımcıların çekingen davranarak bitmiş yapımlarını vizyona sürmemesini gösterdi.


Ülkelerin, gerek salgında birincil önem arz eden sağlık alanında gerekse pandeminin etkilediği diğer alanlarda pandemi sürecine nasıl yaklaştığına bağlı olarak olumsuz tablonun görece minimize edildiğini ya da bir faciaya dönüştüğünü tecrübe ettik. Her ne kadar son günlerde dünya genelinde artan vaka sayıları sonrası sinema salonları tekrar kapanmaya başlasa da, sinema da bu duruma örnek bir sektör oldu.

 

Dünya'dan Mehmet Kaya'ya açıklamalarda bulunan Sinema Salonları Yatırımcıları Derneği (SİSAY) genel sekreteri Fevzi Genç, Türkiye'de pandemi sürecinde seyirci sayısındaki önceki yıllara göre %90'ları bulan gerilemenin, Avrupa'da benzer sektörel dinamiklere sahip olan ve yerli filmlerin vizyona girmesiyle düşüşü nispeten sınırlayarak %50-60 seviyesinde ülkelere kıyasla daha fazla olmasının ana sebeplerinden biri olarak çekingen bir tutum sergileyerek bitmiş projelerini vizyona girmeyen yerli yapımcıları işaret etti:

 

Avrupa’da en yüksek sinema seyircisi düşüş rakamları bizde. Avrupa genelinde yüzde 50-60, İspanya, İtalya gibi pandeminin çok sert seyrettiği ülkelerde bile yüzde 70’lerde (seyirci düşüşü var). Bizde gerileme yüzde 90’larda. Dünyada ve Türkiye’de işler iyi gitmiyor. Pandeminin gidişatı da çok iyi değil. Avrupa’da, benzerimiz ülkeler içinde, en kötü rakamlar bizde. Bunu içerik sıkıntısına bağlıyoruz. Yurt dışı örneklerine baktığımız zaman, Hollywood zaten büyük filmleri şimdilik erteliyor. ABD’nin asıl sezonu yaz aylarıdır. 2021 yazı için bir hazırlık yapıyorlar. Pandemi de biraz yavaşlar diye düşünüyorlar. Ancak bizim yüksek sezonumuz kış aylarıdır. Son 10 yılda şöyle bir düzen oluşmuştu: Kışın yerli filmleri vizyona çıkarırdık, yazın da ABD “blockbuster” (yüksek bütçeli, yüksek seyirci çekmesi beklenen filmler) filmleri sunardık, böyle bir denge oluşmuştu. Ama maalesef bizim yerli yapımcılarımız çok çekingen davranıyorlar, risk almak istemiyorlar.

 

Devletten destek ve teşvik beklediğini belirten yapımcıların en azından ellerindeki çok büyük bütçeli olmayan yerli filmleri vizyona sokarak pandemi sürecinde sorumluluk almaları gerektiğini söyleyen Fevzi Genç, görüşlerini şöyle aktardı:

 

Avrupa’daki en çok düşüş bizde. Bunun en büyük nedeni de lokal yapımların vizyona çıkmaması, yerli yapımcıların sorumluluk alıp, biraz daha pazarı hareketlendirecek aksiyonlarda bulunmaması diye söyleyebiliriz. Yıllardır yerli yapımcılarımız, yüzde 65’lerdeki seyirci oranıyla Avrupa’da lider olmayı övünç kaynağı olarak görüyordu. Fransa’da bile devlet çok desteklediği halde yerli yapım payı yüzde 57’lerde. Böyle bir övünç kaynağımız vardı ama (yerli yapımcıların) yüzde 65 pazar payı sahipliği sorumluluğunu göstermediklerini düşünüyoruz biz. ‘ABD’liler gelsin, vizyonu toparlasın, rakamlar eskiye dönsün, biz filmlerimizi çıkartırız’ diye bir düşünce hasıl oldu o tarafta. Tabii setler kapatıldı, bazı projeler ertelendi ama çok iyi biliyoruz ki çekimi bitmiş, her şeyi hazır, rafta bekleyen 10-12 film var.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.