Ruben Östlund, 76. Cannes Film Festivali'nin jüri başkanlığını üstlenecek

3.398 Gösterim
28 Şubat 2023 14:18
Ruben Östlund, 76. Cannes Film Festivali'nin jüri başkanlığını üstlenecek

16-27 Mayıs tarihleri arasında 76.'sı düzenlenecek olan Cannes Film Festivali'nin jüri başkanının, iki Altın Palmiye ödüllü İsveçli yönetmen Ruben Östlund olacağı açıklandı. 


İsveçli yönetmen Ruben Östlund, 2017 yılında lüks bir müzenin yöneticisinin iş yerinde ve özel hayatında yaşadığı krizi anlattığı Kare (The Square) ve 2022'de ultra zengin kesime yönelik yıkıcı eleştiriyi odağına alan Hüzün Üçgeni (Triangle of Sadness) filmleri ile Altın Palmiye kazanmıştı. Son filminin Cannes'ın beğenisine layık görülmesinin üzerinden bir yıl geçmesiyle Ruben Östlund, Cannes Film Festivali Jüri Başkanı seçildi. 

 

Ruben Östlund, Francis Ford Coppola ve Emir Kusturica'nın ardından iki kez Altın Palmiye kazanıp devamında jüri başkanı seçilen üçüncü isim oldu.  Ruben Östlund, 16-27 Mayıs tarihleri arasında 76.'sı düzenlenecek festivalde, jüri başkanı olarak sinemanın "toplumsal işlevi"ni vurgulayacağını söyledi.

 

"Cannes Festivali'nin bu yıl düzenlenecek yarışmasında jüri başkanı olarak görevlendirildiğim için gururum okşandı. Cannes'ın uzmanlarıyla birlikte bu işin bir parçası olmayı ayrıcalık olarak görüyorum. Sinema kültürünün önemli bir dönemden geçtiğini söylemekten çekinmeyeceğim, sinema bireysel ekranlarda dopamin kaydırması yapmaktan farklı bir şekilde düşünmemizi sağlıyor. Sinemanın kendine has bir tarafı var; orada birlikte izleniliyor, gösterilenden daha fazla talep ediliyor ve deneyimin yoğunluğu artıyor. İyi bir film kolektif bilinçle ilgilidir, bizi düşünmeye ve gördüklerimizi tartışmaya teşvik eder - o halde birlikte izleyelim!" 

 

Ruben Östlund'ın filmografisine Cannes merkezli bakıldığında hemen fark edileceği üzere ünlü yönetmen festivale, ilk gösterimi 2008 yapımı De ofrivilliga filmi ile girmişti ve ardından altı uzun metrajlı filmden beşinin dünya prömiyerini Cannes'da yapmıştı. 

 

Son iki filmiyle Altın Palmiye'ye uzanan Östlund'un Cannes yolculuğu sadece bu filmlerle sınırlı değil. 2011 yılında Play filmi Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde gösterilen yönetmen, Fransız Alp'lerinde geçen kara mizahla bir ailenin anlatıldığı Turist (Force Majeure) filmiyle, 2014 yılında Un Certain Regard bölümünde ana ödül ve jüri ödülünü kazandı.

 

Festivalin resmi seçkisi Nisan ayı ortalarında açıklanacak. 

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.