Oscar filmlerinin Türkiye gişe rakamları

5.953 Gösterim
7 Mart 2017 15:00
Oscar filmlerinin Türkiye gişe rakamları

Ödül sezonunun bitiş düdüğü anlamına gelen Oscarlar sahiplerini buldu. Finali itibarıyla bir fiyaskoya ev sahipliği yapan Oscar töreninde En İyi Film ödülü Ay Işığı (Moonlight) filmine gitti. Oscarların dağıtılması vesilesiyle, sezon boyunca adları ödüllerle anılan filmlerin Türkiye'deki box office durumlarına bir göz atalım.


Oscar gecesi uzun süre akıllardan çıkmayacak bir skandal finalle sona erdiğinde en iyi film payesine ulaşan yapım Ay Işığı (Moonlight) olmuştu. On dört adaylığı bulunan Aşıklar Şehri (La La Land)  ise toplamda altı ödüle uzandı. Oscar töreni gerçekleştiğinde en iyi film kategorisine aday dokuz filmin beşi ülkemizde gösterimdeydi.

 

Törenden ödüllerle dönmeyi başaran Geliş (Arrival) ve Savaş Vadisi (Hacksaw Ridge), geçen yılın son çeyreğinde ülkemizde gösterime girdi; en iyi film adaylarından Fences ve Hell or High Water ise Türkiye'de gösterim şansına erişemedi. Oscarın favorileri arasından ülkemizde en geniş dağıtıma çıkan film ise Aşıklar Şehri oldu. Oscar günü geldiğinde (Gizli Sayılar ülkemizde o hafta sonunda gösterime girmişti, Ay Işığı ise vizyondaki ikinci hafta sonunu yaşıyordu) en iyi film adaylarının Box Office Türkiye toplam sayıları aşağıdaki gibiydi.

Box Office Türkiye: En İyi Film Oscarı adayları (26 Şubat itibarıyla durum):

  1. Aşıklar Şehri (La La Land)* - 279.401 seyirci
  2. Geliş (Arrival) - 220.748 seyirci
  3. Lion* - 40.906 seyirci
  4. Yaşamın Kıyısında (Manchester by the Sea)* - 34.076 seyirci
  5. Savaş Vadisi (Hacksaw Ridge) - 32.631 seyirci
  6. Ay Işığı (Moonlight)* - 21.333 seyirci
  7. Gizli Sayılar (Hidden Figures)* - 12.811 seyirci

(*) işaretiyle gösterilen filmler hâlâ gösterimdedir.

Törenin üzerinden bir hafta geçtiğinde, hâlâ gösterimde olan Ay Işığı, Aşıklar Şehri ve Yaşamın Kıyısında gibi filmlerin salon sayıları, Oscar etkisiyle 15 ile 25 salon arası bir artış yaşadı. 5 Mart itibarıyla bu durumdan en çok faydalanabilen yapım, tartışmalı gecenin galibi Ay Işığı (Moonlight) oldu. Görece düşük salon sayısına rağmen film, Oscar sonrası bir haftada yaklaşık 17 bin seyirciye ulaştı. Oscar etkisiyle Ay Işığı toplamda 50 bin seyirci rakamını geçmeyi başaracaktır.

 

Yabancı Dilde En İyi Film Oscarının sahibi The Salesman ise Oscar etkisinden çok fazla yararlanamadı diyebiliriz (26 Şubat'ta toplam seyirci sayısı 13.793 olan film, bir hafta sonra bu sayıyı ancak 15.122'ye çekebildi). Aday filmlerin son Box Office Türkiye durumlarına ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Box Office Türkiye: En İyi Film Oscarı adayları (5 Mart itibarıyla durum):

  1. Aşıklar Şehri (La La Land)* - 284.627 seyirci
  2. Geliş (Arrival) - 220.748 seyirci
  3. Lion* - 44.998 seyirci
  4. Ay ışığı (Moonlight)* - 38.558 seyirci
  5. Yaşamın Kıyısında (Manchester by the Sea)* - 37.528 seyirci
  6. Savaş Vadisi (Hacksaw Ridge)* - 32.631 seyirci
  7. Gizli Sayılar (Hidden Figures)* - 26.670 seyirci

(*) işaretiyle gösterilen filmler hâlâ gösterimdedir.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.