Modern toplum birden çökerse? GAIN’den “The Collapse” sürprizi

3.024 Gösterim
29 Ocak 2021 15:41
Modern toplum birden çökerse? GAIN’den “The Collapse” sürprizi

GAIN, post-apokaliptik film ve dizileri sevenler için muazzam bir fırsat sundu. Platform, bu yıl Emmy seçkisine de giren Fransız yapımı yenilikçi mini-dizi The Collapse'i (L’Effondrement) yayınlıyor.


2019 yapımı mini dizinin yapımcılığını da senaristliğini de yönetmenliğini de aynı üç isim yürütüyor. Bunlar, üçü de çevreci aktivistler olan ve Fransa’da girdikleri “48 saatte film çek” yarışmalarını kazanarak ünlenen Youtube kanalı Parazitler Kollektifi’nin kurucuları Jérémy Bernard, Guillaume Desjardins ve Bastien Ughetto. Ughetto aynı zamanda mini-dizinin dördüncü bölümünün de başrolü.

Her bir bölümü 15 ile 26 dakikasında olan The Collapse 8 bölümden oluşuyor. İlk yedi bölüm, çöküşün gerçekleşmesinin ardından ikinci, beşinci, altıncı, yirmi beşinci, kırk beşinci, ellinci ve yüz yetmişinci günlerde geçiyor. Her bir bölümde toplumun farklı bir sınıfından vatandaşın yaşadığı çöküş gerçeğiyle yüzleşmesinin hikayesine yer veriliyor. 

Süpermarkette çalışan ve sevgilisinin ikazlarına rağmen çöküşe inanmayan bir göçmen, yağmalanan benzinlikte ailesiyle sıkışıp kalan panik halindeki orta sınıf ailesi babası, inşa edilmiş güvenli adaya ulaşmaya çalışan ve Van Gogh tablosuna sahip bir ultra-zengin, nükleer santraldeki patlamayı kızı ve mahalle halkıyla birlikte önlemeye çalışan fakir banliyö sakini, yaşlılar yurdundaki düşkünleri terk edemeyip takıntı haline getiren  bir hasta bakıcı The Collapse’te anlatılan hikayelerin odak noktaları.

Bir prequel olan son bölümde ise çöküşten beş gün öncesine geri dönülüyor ve Çöküş’ün yaklaştığına dair uyarılardan bulunan akademisyen, inisiyatif ve aktivistlerin medya ve siyasiler tarafından nasıl marjinalize edilip dışlandığına dair bir hikaye anlatılıyor.

Dizi, sert gerçekçiliğinin yanı sıra plan-sekanslardan oluşmasıyla teknik olarak da övgü topladı.

The Collapse, günün sonunda toplam 2 milyon Euro’ya mal olsa da, ilk bölümü gönüllü desteğiyle çeken yapımcılar Canal+’nın içeriği beğenmesiyle birlikte devam bölümlerini çekme şansına kavuşuyor. Çekimler sırasında enerji ve su tüketimiyle atık yönetimi gibi konularda kural ve kısıtlamalara gidilmiş.

COVID-19 pandemisinin “kırılgan modern toplum” tartışmalarının rüzgarını da arkasına alan mini-dizi Avrupalı görece küçük ve marjinal film yapımcılarını cesaretlendirdi. Dizinin şanssızlığı olarak ise ilk bölümdeki oyunculukların devam bölümlerindeki performansa ulaşamaması gösteriliyor. Öte yandan,  GAIN, ne internet sitesinde ne de sosyal medya kanallarında The Collapse’i yayınlandığına dair tek bir bilgi ve gönderiye yer vermiyor. Mini-dizi ayrıca, Twitter ve Ekşi Sözlük gibi kaliteli içerik eksikliğinden en fazla şikayet edilen mecralarda bile konuşulmamış durumda. Bu, IMDB puanı 8 olan yenilikçi mini-dizi hakkında Ekşi Sözlük’te iki entry, Twitter’da ise sadece beş tweet atılmış durumda.

The Collapse, Türkiye’deki post-apokaliptik kurgu sevenler tarafından özenle cımbızlanmayı bekliyor.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.