İstanbul, Sinema Sektöründe Nasıl Bir Rol Oynuyor?

4.051 Gösterim
18 Temmuz 2019 11:02
İstanbul, Sinema Sektöründe Nasıl Bir Rol Oynuyor?

Türkiye'nin en yüksek nüfusuna sahip şehri olan İstanbul, coğrafi ve ekonomik faaliyetler açısından ülkemiz için önemli bir yer tutmakla beraber sinema sektörü açısından da benzer bir önem teşkil ediyor. 


25'i Avrupa, 14'ü Anadolu yakasında olmak üzere 39 ilçesi bulunan bu mega kent, 39 ilçenin 35'inde bulunan sinemalarla bir filmin gişedeki başarısında büyük ölçüde rol oynuyor. 
 

Ülkemizin en çok sinema salonuna sahip ve dolayısıyla da filme en çok gişe getiren şehri İstanbul. Geniş kopya sayısı ile vizyona giren filmlerin İstanbul'daki gişe payı, genel olarak %32-38 aralığında karşımıza çıkıyor.
 

İstanbul’un iki yakasında bulunan 39 ilçenin 35 tanesinde sinema mevcutken; 4 ilçesinde ise bugün hâlâ sinema bulunmuyor. Söz konusu bu ilçeler; Adalar, Esenler, Sultangazi ve Şile.
 

Sineması olan 35 ilçede şu an aktif ve açık halde olan; vizyon filmi gösteren 99 sinema var. Bu sinemaların 63'ü Avrupa yakasında yer alırken 36'sı ise Anadolu yakasında. Her iki yakada bulunan 99 sinemanın sahip olduğu perde sayısı ise 785.
 

Mevcut sinema sayısı göz önüne alındığında pastada böylesi yüksek bir paya sahip olan bu şehrin, nasıl ki yıllık kesilen bilet sayısı ortalamasında hatrı sayılır bir etkisinin bulunmaması düşünülemezse, bilet fiyatlarında da değişkenlik göstermemesi mümkün olmuyor.
 

Dünya'nın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de sinemaya hafta sonu gitme oranı daha yüksek seyrediyor. Yıllık kesilen bilet sayısının yaklaşık %60'ı hafta sonu olarak değerlendirilen Cuma, Cumartesi ve Pazar günü kesilirken İstanbul'un sinemaya sahip 35 ilçesinde bilet fiyatları ortalaması değişkenlik gösteriyor. Tam bilet ortalaması 26 - 30 TL arasında değişen Maltepe, Üsküdar, Beşiktaş, Fatih ve Sarıyer İstanbul'un bilet fiyatı en pahalı 5 semti olarak karşımıza çıkarken; yine tam bilet ortalaması 10 - 15 TL arasında gelişen Çekmeköy, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli ve Beykoz bilet fiyatlarının en ucuz olduğu semtler oluyor.
 

İstanbul'un tüm sinemalarında hafta sonu bilet ortalama fiyatları ise Tam Bilet 21,34 TL ve Öğrenci Bileti 18,97 TL
 

Sinema gruplarına baktığımızda ise 99 sinemanın üçte birinden daha fazlası yani 36 tanesi CGV Mars grubuna ait. Pink'in 12, Site grubunun 8, Avşar sinemalarının 5, Cinemarine grubunun 3, Cinetech, Cinens, Cinemo, Alarko ve Erler Film'in 2 şer salonu bulunmakta. Prestige ve Özdilek'in ise, İstanbul'da 1'er salonu var.
 

Şehirde dört ve üstü sinemaya sahip ilçeler ise şöyle; Bakırköy 8, Beşiktaş 7, Ataşehir ve Beyoğlu 6, Eyüp, Kadıköy, Ümraniye 'de 5, Esenyurt, Pendik ve Şişli'de ise 4 sinema salonu var.


* Bilet fiyatları 2D film tarifesindendir.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.