Gain'de izleyebileceğiniz birbirinden farklı konularda 5 belgesel

1.501 Gösterim
11 Mayıs 2022 13:46
Gain'de izleyebileceğiniz birbirinden farklı konularda 5 belgesel

Gain ekranlarında izleyebileceğiniz belgesellerden, platformdaki yerlerini son dönemde alan ve her biri farklı konulara değinen yapımları derledik.


Ankara Apartmanları

Başkent olduktan sonra sil baştan kurulması nedeniyle Cumhuriyet’in, değişen politikanın ve modernleşmenin getirdiği fiziksel gelişimin en önemli tanıkları olan Ankara'nın seçkin apartmanlarının hikâyelerini, sakinleri ve mimarlarıyla mercek altına alan belgesel, 20'şer dakikalık 8 bölümden oluşuyor. Mimar Kemalettin, Danyal Çiper, Nejat Ersin, Sabih Kayan, Lemi Varnalı, Nejat Tekelioğlu, Mutahhar Baykam, Demirtaş Kamçıl ve Rahmi Bediz gibi mimarların iz bırakan eserlerini kayda alan belgeselin yönetmenliğini Uğur Evin yaparken, Seda Özen Bilgili ve Doç. Dr. Umut Şumnu programın danışmanlığını üstleniyor. 
 

İstanbul'a Sürgün

İstanbul'a Sürgün, savaş karşıtı olan veya mesleğini objektif bir şekilde hakkıyla yapmaya çalışan gazeteciler için ideal bir ülke sayılmayan ve savaşa savaş demek dâhil pek çok şeyin yasak olduğu Rusya'yı terk etmek zorunda kalıp İstanbul'a gelen gazetecilerin hikâyesini konu alıyor. Gazeteci Can Ertuna'nın hazırladığı 18 dakikalık belgesel, yasaklara karşı durmanın sonucunun vatana ihanetle suçlanma ve hapis olduğu bir ortamdan gelen gazetecilerle yapılan röportajları izleyiciyle paylaşıyor.

Ara Akım Medya

Haberciliğin ve medyanın güvenilir ve izlenir olmaktan çıkmasının sonuçlarından biri olarak Türkiye'de diğer ülkelerde olduğundan çok daha hızlı gelişen vatandaş gazeteciliğini mercek altına alan belgesel, 21 dakikalık tek parçadan oluşuyor. Ara Akım Medya'da, haber kanalları ve gazetelerde bulamadıklarının peşine düşmek için araştırmacı gazeteci olmaya karar verenler, kendi mikrofonuyla sokak röportajı yapanlar ve kamerasıyla sosyal medyada yayına başlayanlar bu yola nasıl girdiklerini ve nelerle karşılaştıklarını anlatıyor.
 

Çekçek

12 yaşında toplayıcılığa başlayan üniversite okumuş Salih, üç çocuğunu ve eşini memleketi Diyarbakır'da bırakmak zorunda kalan Şeref, 30 yıldır çekçekle dolaştığı İstanbul'un sokaklarını ezbere bilen Bayram, biyoloji mezunu presleme işçisi Mahmut gibi kimi kağıt toplamayı bir sanat olarak gören, kimi bu işin onu özgürleştirdiğini düşünen atık kağıt işçilerine yönelttiği "Bu işe nasıl başlanılıyor? Çöp ayrıştırmanın zorlukları neler? İnsanlardan nasıl tepkiler alıyorlar? Fakirlikle nasıl mücadele ediyorlar? Hayalleri neler? Çöp onlar için ne anlama geliyor? Depolarda yaşam nasıl? Geri dönüşüm malzemesi toplayan işçilerden devlet ne istiyor?" sorularının peşinden giden belgesel, 62 dakikalık tek parçadan oluşuyor.
 

Şaka Bi' Yana

Hayattan kesitler anlatarak insanları güldüren stand-up’çılar Mesut Süre, Cem İşçiler, Cihan Talay, Baturay Özdemir, Buse Sinem İren, Aslı Akbay, Oktay Şenol ve Rüya Aslangül'ün sahne dışındaki hayatlarının gerçeklerini seyirciyle paylaştığı mini belgesel serisi Şaka Bi' Yana'nın yönetmenliğini Sertaç Selvi ve Murat Onur Öner üstleniyor. Kendi hayatlarının gerçeklerini bu belgeselde ortaya döken komedyenlerle birlikte stand-up’ın sırlarından bu işe nasıl başladıklarına, sahnede yaşadıkları anılardan kulis sohbetlerine, şakaları hazırlama süreçlerinden otosansüre kadar her konunun derinliklerine inen yapım, 3 bölümden oluşuyor.
 

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.