GAİN'de izleyebileceğiniz 7 doğa belgeseli!
Gıda İsrafı
Amacı Türkiye’de gıda israfının önlemesi için farkındalık yaratmak, gıdanın üretiminden tüketimine ve çöpe atılmasına kadar yaşanan sürece tanıklık yapanların seslerini duyurmak olan belgesel, ülkenin dört bir yanında tarladaki çiftçiden, tezgahının başındaki pazarcıya, sera üretimi gerçekleştiren ziraat mühendisinden, fırıncıya kadar çok kişiye mikrofon uzatarak hem israfı hem de israfla mücadeleyi mercek altına alıyor.
Çağ Yangını
Gazeteci Çınar Oskay’ın hazırladığı belgesel, 2021 yılında Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan, ardından birçok ilde aynı anda meydana gelen orman yangınlarına odaklanıyor. Yangının bölgede yaşayanların tanıklıkları ve uzman görüşleriyle masaya yatırıldığı Çağ Yangını; Cinayet, Soruşturma ve Karar adlarını taşıyan üç bölümden oluşuyor.
Dalga: Karadeniz'in Gizli Gücü
Yönetmenliğini Serhat Keskin'in üstlendiği belgesel, sörfçü Deniz Toprak ile kendisi gibi sörf tutkunu ortağı Roksan Sarfati'nin Sri Lanka’da kurdukları yaşamın ardından, Toprak’ın memleketi Ordu’ya gelmeleri ve Rumeli Feneri’nden Rize Ardeşen’e kadar tüm Karadeniz’in, tutkunu oldukları dalgalarla nasıl da nesillerdir iç içe yaşadığını hayretle fark edip geleneklerden beslenerek Karadeniz’e sörfü yeniden kazandırmayı hayal etmelerini konu alıyor.
Baştan Başla
Sürdürülebilir bir yaşamın peşine düşen Şef Sinem Çapraz'ın, doğayla mücadele etmek yerine doğayla uyumlu bir hayatın nasıl mümkün olduğunu anlattığı belgesel, dört bölümden oluşuyor. Doğayla kavuşmayı, rüzgarın ve dalgaların sesiyle uyumayı ve her şeyi taze dalından topladığı anları özleyenler için hazırlanan Baştan Başla'nın yönetmen koltuğunda Fatih Ahmet Kaya oturuyor.
800 Derece
GAİN haber ekibinin, Türkiye tarihinin en büyük orman yangını sürerken felaketin içinde yaptıkları incelemeleri izleyiciye aktaran belgesel, bölgede yaşayanlarla yapılan röportajlar ve etkileyici görüntülerden oluşuyor. 28 Temmuz 2021'de başlayan ve 12 gün boyunca süren yangınlar, Mirgün Cabas'ın anlatımıyla ekrana taşınıyor.
Bir Umut Marmara
Sibel Göloğlu'nun yazıp yönettiği belgeselde bilim insanlarından kamu otoritelerine, balıkçılardan bölgede yaşayan halka kadar farklı kesimlerden birçok görüşe yer verilerek müsilaj oluşumunun nedenleri, müsilajın bölgedeki canlı yaşamına etkileri ve sorunun çözümü için yapılması gerekenler ortaya konuyor. Bir Umut Marmara'nın yapımcılığını deniz ve su altı belgeselleri ile tanınan Savaş Karakaş üstleniyor.
Yoldan Gönüllü Çıktım
Ünlü fotoğrafçı Levent Özçelik’in gözünden izleyiciyi İskandinavya’da büyülü bir yolculuğa çıkaran Yoldan Gönüllü Çıktım isimli belgesel serisi, eksi 35 derece ile artı 15 derece arasında değişen şartlarda, İskandinavya’nın şehirlerini, vahşi doğasını, göllerini, sert denizlerini ve dik tepelerini izleyiciyle buluşturuyor. Toplamda 11 bölümü olan Yoldan Gönüllü Çıktım belgeseli iki sezondan oluşuyor.