Gain'de ilgi çekici hikâyeleri odağına alan 15 bölümlük kısa belgesel dizisi: Hiç Bilmiyordum

2.585 Gösterim
17 Şubat 2021 17:14
Gain'de ilgi çekici hikâyeleri odağına alan 15 bölümlük kısa belgesel dizisi: Hiç Bilmiyordum

Bülent Ersoy'un hikayesinden, dünyanın en yaşlı insanı unvanına sahip Zaro Ağa'nın öyküsüne kadar uzanan Gain'in Hiç Bilmiyordum adlı belgesel dizisi, yaklaşık bir buçuk dakika ile üç dakika arasında değişen kısa bölümlerden oluşuyor. Gain'in orijinal yapımı olan kısa belgesel dizisinde konu edinilen hikâyeleri sizin için derledik. 


1. Zaro Ağa: Dünyanın En Yaşlı İnsanı

1920'li yıllarda dünyanın en yaşlı insanı olduğu tespit edilen 1770 Bitlis doğumlu Zaro Ağa'nın şöhrete kavuşmasından ölümüne kadar haberlere manşet olmuş tüm olayları resimleriyle birlikte anlatılıyor. 

2. İçki Zamları ve Hazin Sonuçları

1920-1926 yılları arasında Türkiye'de yasaklanan alkol satışının, ispirto ve kaçak içki üretimine olan etkileri istatistiklerle birlikte anlatılıyor. 

3. Raymond Paul Westerling: Müthiş Türk

1945'te bağımsızlığını ilan eden Endonezya'nın savaşa girmesiyle, İstanbul doğumlu olduğu söylenen Yüzbaşı Raymond Paul Westerling'in neden "Müthiş Türk" unvanını aldığı ve katliamdan sonra neden hemen aforoz edildiği tüm gerçekleriyle birlikte anlatılıyor. 

4. Hulahop: Yeni Nesin Salgın

Zamanında yaptığı satışlarla Rock'n Roll'un yerini alan, 80'li yıllara damgasını vurarak herkesin evlerinde görmeye başladığımız Hulahop'un Türkiye'de satışının ve reklamının nasıl yapıldığı anlatılıyor. 

5. Karaborsacılar: Sinema Emekçileri

Bir zamanlar, karaborsacıların neredeyse sinema salonları kadar kazandığını biliyor muydunuz? 1950'li yıllarda sinema gişelerinde bilet bulmanın neredeyse imkânsız hale gelmesiyle karaborsacıların yükselişinin anlatıldığı bir bölüm. 

6. Mandy Rice-Davies: Kiralık Kız'ın Türkiye Macerası

1963 yılında İngiliz hükümetinin seks skandallarıyla çalkalanmasına sebep olan olayın 2. başrolü Mandy Rice-Davies'ın İstanbul'a gelişiyle gündeme oturması ve Ankara'ya gidişiyle "acaba bizim hükümette de skandallara sebep olur mu?" gibi soruların ortaya çıkması anlatılıyor. 

7. Çiçek Çocukları: Hippiler İstanbul'da

Tüm dünyada Vietnam savaşına karşı doğmuş olan Hippiliğin İstanbul'da boy göstermesiyle, Türk hippilerin ortaya çıkışı ve hippilerin Türkiye'de yarattığı etki anlatılıyor. 

8. Rock'n Roll Türkiye'de

Tüm dünyayı etkileyen Rock'n Roll fırtınasının Türkiye'ye olan yansıması ile popülerliği günümüze kadar ulaşan bu türün tüm dünyada neden bu kadar sevildiği kronolojik olarak anlatılıyor.

9. Ayılar: Fizik Tedavi Uzmanları

1990'lı yıllara kadar sokaklarda ayı oynattığımızı biliyoruz. Peki, ayılara sırt çiğneterek birçok insanın kendisine fizik tedavi uyguladığını da biliyor muydunuz?  İşte bu ve bunun gibi enterasan bilgilere Ayılar belgeseli ile ulaşabilirsiniz.

10. Lüks Nermin: Diplomatik Fuhuş Skandalı

1950'li yıllarda üst düzey müşterileri sayesinde kendi randevu evi saltanatını kuran Lüks Nermin'in nasıl diplomatik skandallara sebep olduğu ve faaliyetlerine devam ettiği bu bölümde önemli devlet insanlarının ismiyle birlikte anlatılıyor.

11. Skandallar Kraliçesi: Ayşe Nana

Neredeyse çıplak dans ederek üst üste skandallara imza atmasına rağmen duruşundan vazgeçmeyen özgür ruhlu Ayşe Nana'nın hikayesi bu bölümde tüm gerçekleri ve ayrıntılarıyla birlikte kısaca anlatılıyor.  

12. Bülent Ersoy: Kadınlık Mücadelesi

Genç yaşlarda sahnelere çıkmaya başlayan ve kısa sürede assolistliğe yükselen ünlü sanatçı Bülent Ersoy'un jön rollerinden kadın kimliğiyle sahnelerde yer almasına kadar olan hikayesi detaylarıyla anlatılıyor. 

13. Langırt: Delirten Oyun

Mutlaka aramızda langırtın bugünlerde bile neden bu kadar popüler olduğunu merak edenler vardır. İşte bu belgeselde tam olarak bu başarının sebebi ve 19. yüzyıl icadı olan oyunun Ertem Eğilmez ile birlikte İstanbul'a gelişi anlatılıyor.  

14. Eroin: Yasal Uyuşturucu Fabrikaları

Bayer firmasının mucize ilaç olarak piyasaya sürdüğü eroinin kısa tarihini ve Türkiye'nin bu pazardaki rolünü anlatan bu bölümde, eroinin yasaklanmasından yasal fabrikalarının açılmasına kadar birçok ayrıntısı anlatılıyor. 

15. Ufolar: Türklerin Uzaylılarla İmtihanı

Belgeselin en ilgi çekici bölümlerinden olan Türklerin Uzaylılarla İmtihanı, meteoroloji balonlarının UFO sanılıp vurulmasından, gerçeğin aydınlatılmasına kadar gazetelere manşet olmuş birçok olaya ışık tutuyor.

*Not: Bu içerikleri izlemek için, Gain'de arama butonuna "Hiç Bilmiyordum" yazmanız yeterli.  

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.