Dünya genelinde $745 milyona ulaşan Joker, en çok kazanç getiren çizgi roman uyarlamalarından biri oldu

8.158 Gösterim
24 Ekim 2019 17:10
Dünya genelinde $745 milyona ulaşan Joker, en çok kazanç getiren çizgi roman uyarlamalarından biri oldu

Global olarak $745 milyon hasılatı geride bırakan Joker, şimdiden tüm zamanların en kazançlı çizgi roman uyarlamalarından biri oldu.


Bir süredir sinema gündeminin ana aktörü olan Joker, popülerliğini sayılara da dökmüş durumda. Yirmi günde dünya genelinde $745 milyon hasılata erişen film, kısa bir süre içerisinde $783 milyon hasılatlı Deadpool'u geride bırakarak R-derecelendirmesine (MPAA'deki tanımını Türkiye yaş sınırı sınıflandırma sistemine göre benzeştirirsek 17A) sahip filmler içerisinde en yüksek hasılat miktarına ulaşan yapım olma başarısına nail olacak.

Joker'in box office departmanındaki gelişmeleri sadece bununla sınırlı değil. Deadline'ın hazırladığı rapora göre Joker, tüm gelir-gider kalemleri takribi olarak hesaplandığında yapımcılarına $450 milyon bandında bir kâr getirecek. Sektör içi kaynakların tahminlerine göre hazırlanan finansal tabloya göre filmin prodüksiyonu için $60-$70 dolaylarında bir miktar harcandı, ki çizgi roman uyarlamaları arasında bu meblağın hayli mütevazı olduğunu belirtmek gerek. Deadline tarafından filmin basım ve pazarlama kalemlerinde dünya genelinde $120 milyon harcandığı tahmin edilirken filmin dünya genelinde $900 milyona erişeceği varsayılıyor. Raporda, filmin tüm gelir-gider kalemleri dahil edildiğinde filmin stüdyosu Warner Bros. ve diğer yapım şirketlerine $464 milyon kâr getirebileceği öngörülüyor. Joker'in esas mali muvaffakiyeti ise kârlılık derecesinin ölçütlerinden biri olan gelir/gider oranında yatıyor. Joker'in; gişeden elde ettiği hasılattan yapımcılara kalan miktar, televizyon gelirleri vb. gibi tüm gelir ağlarından toplam $750 milyon elde edeceği, tüm giderlerinin toplam $287 milyon olacağı, dolayısıyla filmin gelir/gider oranının 2,61 şeklinde gerçekleşeceği belirtiliyor. Deadline'ın benzer raporlarına göre yakın dönemde gösterime giren bazı çizgi roman uyarlamalarının gelir/gider oranları ise şu şekilde:

 

  • Avenger: Infinity War - Gelir: $1,275 milyar - Gider: $775 milyon - Oran: 1,65
  • Black Panther - Gelir: $993 milyon - Gider: $517 - Oran: 1,92
  • Aquaman - Gelir: $732,5 milyon - Gider: $472 milyon - Oran: 1,55
  • Deadpool 2 - Gelir: $617,4 milyon - Gider: $382 milyon - Oran: 1,62
  • Deadpool - Gelir: $647 milyon - Gider: $324,76 milyon - Oran: 1,99
  • Venom - Gelir: $564,9 milyon - Gider: $318 milyon - Oran: 1,78
  • Wonder Woman - Gelir: $659,1 milyon - Gider: $406,2 - Oran: 1,62

 

Tablonun da gösterdiği üzere gelir/gider oranına göre Joker'in yanına yaklaşabilen bir çizgi roman uyarlaması bulmak zor. Bu hususta Joker'le mukayese edilebilirlik noktasına en yaklaşan filmin; tıpkı Joker gibi bir çizgi roman uyarlaması için görece daha düşük maliyetlere çekilmiş olan ve vizyonda rüzgarı arkasına alarak geniş bir seyirci tabanına ulaşan bir diğer R-derecelendirmesine sahip film Deadpool olması ise çok da şaşırtıcı değil. Tam da bu sebepler, aile odaklı marka konumlandırması olan Disney'i bile R-derecelendirmesine sahip süper kahraman filmleri çekmeye sevk etti.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.