Documentarist 15. İstanbul Belgesel Günleri, 25-30 Haziran'da gerçekleşiyor

2.746 Gösterim
16 Haziran 2022 12:06
Documentarist 15. İstanbul Belgesel Günleri, 25-30 Haziran'da gerçekleşiyor

Documentarist 25-30 Haziran'da birçok yenilikle 15. yaşına merhaba diyor. Belgesel sinemanın en taze ürünlerinden ve yan etkinliklerden oluşan programda 70'ten fazla film seyirciyle buluşacak. 24 Haziran akşamı CRR Konser Salonu'nda “Aşk, Mark ve Ölüm”ün gösterimiyle açılacak festivalde Almanya konuk ülke, arşiv belgeselleri, ekolojik sorunlar, büyüme hikâyeleri, müzik/dans belgeselleri ise öne çıkan temalar arasında.


Türkiye'nin uzun soluklu belgesel festivali Documentarist, 25-30 Haziran'da son dönemin en yaratıcı belgesellerinden seçilmiş programı ve yerli yabancı konuklarıyla 15. yılını kutlamaya hazırlanıyor. 

 

Açılışı 24 Haziran'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda, Cem Kaya'nın geçtiğimiz aylarda Berlinale'de Seyirci Ödülü kazanan müzik belgeseli “Aşk, Mark ve Ölüm”ün gösterimiyle yapılacak olan Documentarist 15. İstanbul Belgesel Günleri, İstanbul'un iki yakasında altı mekâna yayılan geniş bir program sunuyor. Festival haftası boyunca Türkiye'den ve dünyadan 70'ten fazla filmin gösterimi Fransız Kültür Merkezi, Cine Majestic, Aynalı Geçit ve Müze Gazhane'de, atölye ve diğer etkinlikler ise Yapı Kredi Kültür Sanat (Beyoğlu) ve Postane'de (Galata) gerçekleşecek.

 

Konuk Ülke Almanya

Bu yılın Konuk Ülke'si olarak seçilen Almanya'dan “Aşk, Mark ve Ölüm”ün (2022) yanı sıra hepsi Berlinale'de gösterilen “Bettina” (2022) Lutz Pehnert, “Bay Bachmann ve Sınıfı” (2021) ve “Genderation” (2021) dahil sekiz belgesel yer alırken, “Genderation”ın yönetmeni Monika Treut'a üç filmini içeren özel bir bölüm ayrılıyor. Festivalin, her yıl üç belgesel ustasını üç filmiyle tanıtmayı amaçlayan 3x3 adlı yeni bölümünün diğer isimleri Documentarist'in konuğu olarak İstanbul'a gelecek olan İsveçli Magnus Gertten ve Hollandalı yönetmen Aliona van der Horst. Programda Gertten'in dünya prömiyerini bu sene Berlinale'de yapan “Nelly & Nadine” (2022) ile Van der Horst'un IDFA'da açılışını yapan son filmi “Bedenini Güneşe Dön“ (2021) dahil yönetmenlerden üçer film gösterilecek. Son dönem filmlerinde arşiv malzemesi ile çalışan her iki belgeselcinin ve yine filmlerinde bolca arşiv görüntü kullanan Cem Kaya'nın katılımıyla, ayrıca 'belgeselde yaratıcı arşiv kullanımı' konulu bir panel gerçekleştirilecek. Arşiv ve belgesel ilişkisi, “Ultraviolette ve Kan Kusanlar Çetesi” (2021) gibi bu alanda ufuk açan başka filmlerinde de sunulacağı bu yılki festivalin ana temalarından biri.

 

Ekoloji Odaklı Bölüm: XR Yok Oluş İsyanı

Documentarist 15. İstanbul Belgesel Günleri'nin 15. yıla özgü yeniliklerinden biri Müze Gazhane'de yapılacak açık hava film gösterimleri. İBB işbirliğiyle Gazhane'de beş gün boyunca ekolojik sorunları ele alan filmler yer alıyor. XR Yok Oluş İsyanı başlığı altında gösterilecek filmlere paralel olarak ayrıca, Türkiye'nin Avrupa'dan plastik çöp ithali üzerine bir panel gerçekleşecek. 

 

Programın bir başka kapsamlı bölümü Ebeveynlik ve Büyüme Hikâyeleri başlığını taşıyor. Bu bölümde Shabu (2021) adlı filmi aileler çocuklarıyla birlikte izleyebilecek, ayrıca Bütün Çocuklar Bizim Derneği ile ortaklaşa Çocuk Gelişiminde Sanatın Rolü başlıklı bir panel düzenlenecek. Müzik ve Dans Filmleri, LGBTİ+ Hakları, Canlandırma Belgeseller bu yılki festivalin öne çıkan diğer bölümleri arasında.

 

Yerli Belgesele Destek: Yeni Yetenek Ödülü

Türkiye'den pandemi şartlarına rağmen 120'den fazla başvuru alan, bunlar arasından seçilen otuz belgeselin gösterileceği festivalde, yerli yönetmenlerin ilk ve ikinci filmleri her sene olduğu gibi Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü'ne aday olacak. JvdK Yeni Yetenek Ödülü'nün bu yılki jürisi sinema akademisyeni Özlem Güçlü, programcı ve dijital iletişim uzmanı Karen Cirillo, yönetmen Ahu Öztürk, kurgucu Selda Taşkın ve belgesel sinemacı akademisyen Can Candan'dan oluşuyor. Uluslararası seçkiyi değerlendirip Eleştirmenler Ödülü'nü verecek olan FIPRESCI jürisinde ise Ukrayna'dan Natalia Moussienko, İsviçre'den Teresa Vena ve Türkiye'den Övgü Gökçe yer alıyor.

 

AnimaDoc Atölyesi Yeniden

Bu yıl belgeselciler için uluslararası fon arayışı ve proje geliştirmenin ilk adımları üzerine DAE (Avrupa Belgesel Birliği) kurucusu Brigid O'Shea ve IDFA Marketler Yöneticisi Selin Murat ile iki günlük atölye düzenlenirken, FAMU'dan Tomaş Doruşka ve A. Nazlı Kaya'nın hazırladığı Belgesel Animasyon (AnimaDoc) atölyesi de geri dönüyor. Belgesel pratiğine dair bir başka etkinlik de Kurgucular Dayanışması'ndan kurgucuların katılacağı Belgeselde Kurgu ve Fragman Hazırlama başlıklı sunum.

 

Documentarist 15. İstanbul Belgesel Günleri, bu sene Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı, Hollanda Kraliyeti, Goethe Enstitüsü, German Films, Fransa, İsviçre ve İsveç Başkonsoloslukları, Dimitrie Cantemir Kültür Merkezi, Litvanya Elçiliği, Anadolu Kültür, Istanbul Büyükşehir Belediyesi ve Müze Gazhane'nin katkıları, FKM, Yapı Kredi Kültür Sanat, Postane, Aynalı Geçit'in mekân desteği ve pek çok kurumun işbirliği ile gerçekleşiyor. Fransız Kültür Merkezi ve Cine Majestic'teki gösterimler mekân girişlerinde temin edilecek biletlerle 15 TL'ye; Aynalı Geçit ve Gazhane'deki gösterimler ile tüm yan etkinlikler ise ücretsiz izlenebilir.

 

Daha detaylı bilgi için: www.documentarist.org

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.