Dijital sinemada son durum

6.486 Gösterim
23 Temmuz 2014 00:00
Dijital sinemada son durum

Dünya'da digital sinemaya geçiş neredeyse tamamlanırken Türkiye'de biraz geç kalınmıştı. Yavaş yavaş biraz da sıkıntılarla birlikte şu anda hızla evrim tamamlanmak üzere. Biz de Türkiye'de digital sinema sayılarını araştırdık.


Türkiye'de şu anda 387 sinemada 2087 perde var. Bunların 1457 tanesi dijital. Dijital geçiş oranı Türkiye'de %70! Başka bir bakış açısıyla, Dijital salonu olan sinemaların hepsi aynı filmi oynamak isterse 1 film, 261 lokasyonda dijital olarak girebilir.

Önemli Not: Kaynak belirtilmeden kullanılması yasaktır.

Peki digital sinema ne demek: Sinemada filmler daha düne kadar, 35 mm dediğimiz format ile gösterildi. Saniye de 24 karenin geçtiği bu sistem adı üzerinde 35 mm'lik bir ebada sahipti. İster siyah beyaz ister renkli, sessizden sesliye geçiş ile zaman içinde kendini yenilese de (yanmayan filmler gibi) tahtını hep korudu. 70 mm'lik model tutmayınca günümüze kadar yaşama şansı buldu. DCP dediğimiz sistem, digital formatta çektiğiniz filmi hiçbir banyo, negatif ve pozitif baskı vs işlemlerine gerek duymaksızın bilgisayarda kurgulamanız ve renk ve ses miksajı işlemleri sonrası sinema salonunda bulunan ana sunucuya (server) aktarmanız ve oradan perdeye yansıtmanızdan ibarettir.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.