Dalga: Karadeniz'in Gizli Gücü belgeseli Gain'de yayında!

1.872 Gösterim
3 Ağustos 2022 17:00
Dalga: Karadeniz'in Gizli Gücü belgeseli Gain'de yayında!

Bir balıkçı kasabasının kaderini sörfle değiştirmeye niyetli insanların Sri Lanka'dan Karadeniz'e ulaşan hikâyesini anlatan Dalga: Karadeniz'in Gizli Gücü belgeseli Gain kütüphanesine eklendi.


Sörfçü Deniz Toprak ile kendisi gibi sörf tutkunu ortağı tasarımcı Roksan Sarfati'nin Sri Lanka’da kurdukları yaşamın ardından köklerini keşfe, Toprak’ın memleketi Ordu’ya gelmeleri ve Rumeli Feneri’nden Rize Ardeşen’e kadar tüm Karadeniz’in, tutkunu oldukları dalgalarla nasıl da nesillerdir iç içe yaşadığını hayretle fark edip geleneklerden beslenerek Karadeniz’e sörfü yeniden kazandırmayı hayal etmelerini konu alan Dalga: Karadeniz'in Gizli Gücü belgeseli Gain kataloğunda yerini aldı.

 

Belgesel, Karadeniz’in ata sporu olan Viya kültürünü, Karadeniz Otoyolu’nun bu coğrafyaya etkilerini, sörfün gelecek nesillerin denizle yeniden bağ kurabilmeleri için bir araç olup olamayacağını ve geleceğe dair umut dolu hayalleri izleyiciye anlatıyor. Bu hikâyede, bağlı olduklarını korumak için büyük bir güçle savaşan ve mirasımızı yaşatarak sürdürülebilirlik anlamında geleceğe ilham veren kadınlar da öne çıkıyor.

 

Gain'de yayına giren Dalga, Sri Lanka’dan Ordu’ya dalgaları izleyen ve köklerinden ilham alıp geleceğe bakan iki genç sörf tutkunu Deniz Toprak ve Roksan Sarfati’nin yanı sıra, Kazım Koyuncu’nun grup arkadaşı ve Laz Kültürü Derneği Başkanı Mehmet Ali Beşli ile Ordu’dan otoyol geçmemesi için 18 yıl mücadele veren Demir Lady lakaplı TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan’a da mikrofon uzatıyor. Viya tutkunu Karadenizliler, on yıllardır hayatını denizden kazanan balıkçılar ve ağaçtan sörf tahtası üreten marangozların anlattıklarıyla ise hikâye derinleşiyor.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.