Çek Cumhuriyeti, İspanya, Norveç gibi Avrupa ülkelerinde sinemalar yeniden açılıyor

2.719 Gösterim
4 Mayıs 2020 13:25
Çek Cumhuriyeti, İspanya, Norveç gibi Avrupa ülkelerinde sinemalar yeniden açılıyor

Çek Cumhuriyeti, İspanya, Norveç gibi Avrupa ülkelerinde sinema salonları, mayıs ayı içerisinde kapılarını yeniden açmaya hazırlanıyor.


Covid-19 salgınında aktif hasta sayısında zirve noktayı geride bırakan ülkelerde, yeni normalliğe geçiş aşamasında izlenecek adımlar yavaş yavaş netleşiyor. Salgın tedbilerinin kademe kademe azaltılması sürecinde sinema salonlarının yeniden açılması da yer alıyor. ABD'de Georgia, Texas gibi iki eyalette sinema salonlarının açık olması serbest olsa da işletmeler ülkede salonlarını açmak için yeterli koşulların oluşmadığına inanıyor. Avrupa'da birçok ülkede ise sinema salonları daha kontrollü ve plan dahilinde yeniden kapılarını açmaya hazırlanıyor.

 

Nisan ayında sinemaların açılması için 25 Mayıs tarihini işaret eden Çek Cumhuriyeti hükümeti, güncel değerlendirmeler sonucunda bu tarihi 11 Mayıs'a çekti. Sağlık bakanı Adam Vojtěch, geçen hafta yaptığı duyuruyla sinema salonlarında seyirci sayısının 100 ile kısıtlandığını açıkladı. Benzer şekilde spor ve kültürel etkinliklerde de katılımcı sayısı 100 ile sınırlandırılırken müzik festivalleri yaz sonuna kadar yapılamayacak.

 

Önümüzdeki günlerde sinema salonlarını açacak olan bir diğer ülkeyse Norveç. Variety'nin özel haberine göre, 7 Mayıs'ta yeniden açılacak olan sinema salonlarında gösterim başına en fazla 50 seyirci yer alabilecek. Salgının kontrol altına alınma sürecinde bir aksilik olmazsa 15 Haziran'dan itibaren bu limitin 200 seyirciye çıkarılması planlanıyor. Norveç Film Enstitüsü (NFI) sözcüsü Jakob Berg, 7 Mayıs'tan itibaren sinemaların kepenklerini açıp açmayacaklarına kendilerinin karar vereceğinden söz ederken, bazı Norveç yapımlarının yanı sıra 1917 ve Parazit gibi popüler yabancı filmlerin geçiş sürecinde sinemalarda gösterilebileceğini belirtti. Norveç'te ülke genelinde 211 sinema ve 438 perde bulunuyor.

 

Salgının Avrupa'da en büyük tahribat verdiği ülkelerden İspanya'da, salgının kontrol altına alınma süreci aşamaları açıklandı. Buna göre ülkede sinema ve tiyatrolar açıklanan planın ikinci aşaması kapsamında, yani 25 Mayıs tarihinde açılacak. İlk aşamada üçte bir kapasiteyle çalışacak olan salonların, Haziran'ın ikinci haftasından itibaren %50 kapasiteyle sinemaseverleri ağırlayabilmesi planlanıyor.

 

Hollanda'da belli kısıtlarla sinemaların 20 Mayıs'tan itibaren açılabileceği konuşulsa da bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Avrupa genelinde sinemaların büyük ölçekte açılmasının, Haziran ve Temmuz aylarını bulması bekleniyor. Uluslararası Sinemalar Birliği (UNIC)'nin raporuna göre, salgın sürecinde 42 bini aşkın salonun yer aldığı Avrupa'da salonların yalnızca %2'si açık kaldı. Sadece iki Avrupa ülkesi sinema salonlarını kapatma ya da salonlara kısıtlama getirme kararı almadı. İsveç ve Belarus, salgın sürecinde uyguladıkları politikalar ışıında sinema salonlarını açık tuttu. Ülkemizde ise sinema salonlarının belli koşullar altında Haziran ayı içerisinde açılabileceği konuşulsa da, bu konu henüz netlik kazanmış değil.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.