Azra Deniz Okyay imzalı Hayaletler, 61. Selanik Film Festivali'nden iki ödülle birden döndü

1.213 Gösterim
17 Kasım 2020 16:45
Azra Deniz Okyay imzalı Hayaletler, 61. Selanik Film Festivali'nden iki ödülle birden döndü

Azra Deniz Okyay’ın yazıp yönettiği Hayaletler, sona eren 61. Selanik Film Festivali’nden iki ödülle birden döndü.


Film, Yunan Parlamentosu tarafından verilen ve insan hakları konusunda en ilham verici filme sunulan İnsani Değerler Ödülü’nün (Human Values Award) bu yılki sahibi oldu. Yunan Parlamentosu televizyon kanalının programcıları Aris Fatouros, Kostas Dimos ve yönetmen Vassilis Douvlis’ten oluşan jürinin uluslararası yarışmadaki 12 filmi değerlendirdiği ödülün gerekçesinde "Yenilikçi ve ikna edici bir bakışla donatılan film; zıt uçlar, isyan ve şiddetle parçalanmış bir toplumu gözler önüne sererken, yaşadıkları baskıcı koşullara direnen farklı kadın karakterlerin yollarını usta bir anlatıyla haritalandırıyor” denildi.

Hayaletler'in bir diğer ödülü ise dünyanın en önemli kadın sinemacı örgütlenmelerinden Women in Film & Television’dan (WIFT) geldi. Toronto merkezli olan ve uluslararası ağında 10 binlerce kadın sinemacıyı barındıran WIFT’in kamera önü ya da arkasındaki kadın sinemacıların varlığına sunduğu The WIFT GR Ödülü’nü Azra Deniz Okyay kazandı. Festival programında yer alan tüm filmleri değerlendiren ve Yunanistanlı kadın yönetmenler Antonietta Angelidi, Manina Zoumboulaki ve Effie Skrobolas’tan oluşan Greek Chapter of WIFT jürisi, “Karanlığa gömülmüş bir dünyaya net bakışı, ötekiliğin film içindeki anlatısı ve sinematik tasviri; ve yıpratıcı ataerkilliğin güçlerine karşı cesur duruşu için” bu ödülü Azra Deniz Okyay’a verdiklerini açıkladı.

Azra Deniz Okyay’ın yazıp yönettiği, yapımcılığını Dilek Aydın’ın üstlendiği Hayaletler'in festival yolculuğu ise devam ediyor. 11 Kasım’da başlayan ve Pazar günü sona erecek Stockholm Film Festivali’nde Apples, Berlin Alexanderplatz, Nine Days gibi yılın iddialı filmleriyle yarışan film, gelecek hafta da Belçika’da düzenlenen Cinemamed Bruxelles’de (26 Kasım-5 Aralık) gösterilecek.

Eylül’de dünya prömiyerini yaptığı 77. Venedik Film Festivali’nde Venedik Uluslararası Eleştirmenler Haftası 'nın (Venice International Film Critics’ Week) Büyük Ödül’ünü (Grand Prize Venice International Film Critics’ Week) alan, Ekim başında da 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil 5 ödül birden kazanan Hayaletler, geçtiğimiz ay ayrıca 36. Varşova Film Festivali'nin Genç FIPRESCI Jürisi tarafından En İyi Film seçilmişti.

Türkiye’nin tamamında saatlerce süren elektrik kesintisinin olduğu tek bir günde geçen ve o gün İstanbul’un Sucular mahallesinde yaşananları dört farklı karakterin birbirine geçen hikâyeleri üzerinden anlatan filmin başrollerini Nalan Kuruçim, Dilayda Güneş, Beril Kayar ve Emrah Özdemir’in paylaşıyor. Görüntü yönetmenliğini Barış Özbiçer, kurgusunu Ayris Alptekin ve sanat yönetmenliğini Erdinç Aktürk’ün üstlendiği filmin çok konuşulan müziklerini de bağımsız müzisyen Ekin Fil yaptı.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.