Amerikan edebiyatının kural yıkıcı yazarı J.D. Salinger'ın en gözde 7 filmi

3.533 Gösterim
3 Ekim 2017 10:22
Amerikan edebiyatının kural yıkıcı yazarı J.D. Salinger'ın en gözde 7 filmi

Gerçek bir sinema tutkunu olan usta yazar J.D. Salinger'ın The 39 Steps'ten The Pink Panther'e en sevdiği 7 film.


"Hayatta nefret ettiğim bir şey varsa o da filmlerdir" diyordu çevresinde gelişen düzmece dünyaya bir türlü ayak uyduramayan Holden Cauldfield, J.D. Salinger'ın kült eserler arasında yerini alan romanı Çavdar Tarlasında Çocuklar'da.

 

Romandaki bu satırdan yola çıkarak kimi okuyucu uzun yıllar Salinger'ın da sinemayla arasının iyi olmadığı fikrine kapılsa da Holden'ın aksine Salinger gerçek bir sinema tutkunuydu. Öyle ki yazar Joyce Maynard, Salinger'la olan ilişkisine dair uzun yıllar sürmüş bir sessizliği bozduğu At Home in the World adlı kitabında sinemanın başarılı yazarın hayatının büyük parçası olduğunun altını defalarca çiziyor ve bilhassa Salinger'ın film izlemeyi sevdiği kadar o filmler hakkında detaylıca konuşmaktan da derin bir haz duyduğunu vurguluyordu. İzlediği filmlerin derinliği ve hataları üzerine düşünmeye uzun saatler harcıyormuş Salinger gündelik yaşamında.

İşte Salinger'ın gözdesi haline gelmiş 7 film.

The 39 Steps (1935) - Alfred Hitchcock

Salinger'ın filmlere olan derin tutkusunda eski filmler ve yönetmenlerin erken dönem eserleri büyük ölçüde yer bulurken usta yönetmen Alfred Hitchcock tüm dünyayı olduğu kadar Amerikan edebiyatının yenilikçi yazarını da etkisi altına almış. 

 

Hitchcock'un 1935 yapımlı gerilim filmi The 39 Steps, Salinger'ın üzerine en çok konuşmayı sevdiği filmlerden biri. 

The Thin Man (1934) - W.S. Van Dyke

Lost Horizon (1937) - Frank Capra

The Lady Vanishes (1938) - Alfred Hitchcock

Animal Crackers (1930) - Victor Heerman

From Here To Eternity (1953) - Fred Zinnemann

The Pink Panther (1963) - Blake Edwards

Yönetmen koltuğuna Danny Strong'un oturduğu J.D. Salinger'ın hayatına odaklanan Çavdar Tarlasındaki Asi, 06 Ekim 2017 tarihinde vizyona girerek seyirciyle buluşacak. Filmin Türkçe altyazılı fragmanına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.