Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Yeşim Ustaoğlu oldu

1.118 Gösterim
4 Ağustos 2022 12:37
Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Yeşim Ustaoğlu oldu

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 1-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisine yönetmen, senarist ve yapımcı Yeşim Ustaoğlu başkanlık edecek.


14 dalda sahiplerini bulacak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ana jürisine bu yıl kendine özgü sinema diliyle kariyeri boyunca başarılı filmleri izleyiciyle buluşturan ve her daim üretmeye devam eden yönetmen, senarist ve yapımcı Yeşim Ustaoğlu başkanlık edecek.

 

Yeşim Ustaoğlu’nun “Bir Anı Yakalamak” (1984), “Magnafantagna” (1987), “Düet” (1990) ve “Otel” (1992) gibi ödüllü kısalarının ardından yönettiği ilk uzun metraj filmi “İz” (1994), Nürnberg, Moskova ve Göteburg Film Festivalleri dahil olmak üzere dünyanın çeşitli festivallerinde gösterildi ve İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazandı. 

 

İkinci uzun metraj filmi “Güneşe Yolculuk” (1999) ile Berlin Film Festivali’nde En İyi Avrupa Filmi Ödülü ve Barış Ödülü’nün yanı sıra, İstanbul Film Festivali’nde de En İyi Film, En İyi Yönetmen, FIPRESCI Ödülü ve Seyirci Ödülü’nü kucaklayan usta yönetmen, Berlin Film Festivali Panorama bölümünde prömiyerini yapan “Bulutları Beklerken” (2004) ile Sundance/NHK Uluslararası Film Yapımcıları Ödülü’nü kazandı. 

 

“Sırtlarındaki Hayat” (2004) belgeselinin ardından San Sebastian Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü “Altın İstiridye” ve En İyi Kadın Oyuncu Ödülü “Gümüş İstiridye” başta olmak üzere ulusal ve uluslararası pek çok festivalden ödül alan “Pandora’nın Kutusu” (2008) ile kariyerine devam etti. Ustaoğlu’nun Abu Dhabi, Split Mediterranean Film Festivalleri’nden “En İyi Film”, Moskova, Tokyo, Pune Film Festivalleri’nden de “En İyi Kadın Oyuncu” dallarında ödüller kazanan filmi “Araf” (2012), dünya ilk gösterimini Venedik Film Festivali’nde yaptı. 

 

Yeşim Ustaoğlu, dünyada ilk kez Toronto Film Festivali’nde izleyiciyle buluşan, uluslararası film festivallerinde ödüller kazanan, Antalya Film Festivali Uluslararası Yarışma’da En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, İstanbul Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Müzik ödüllerine layık görülen “Tereddüt”ün (2016) ardından, geçen yıl Berlinale Ortak Yapım Marketi’nde yer alan yeni filmi “Artakalan” için çalışmalarını devam ettiriyor.

 

Ulusal Uzun Metraj, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışmaları’na, 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin son başvuru tarihi olan 9 Ağustos 2021'den sonra tamamlanmış ve 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden önce Türkiye'de halka açık ticari veya özel gösterimi yapılmamış, yurt içinde bir festivale katılmamış Türkiye yapımı filmler katılabilecek. Festivalin websitesi üzerinden yapılacak başvurular 4 Ağustos 2022, Perşembe günü saat 18.00’de sona erecek.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.