8. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali 10 Aralık'ta başlıyor

2.833 Gösterim
30 Kasım 2016 14:00
8. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali 10 Aralık'ta başlıyor

Bu yıl 8.'si düzenlenen Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nden itibaren seyirciyle buluşacak.


Bu sene ana temasını ‘temel insan hakları’na ayıran Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, 10-14 Aralık’ta 8’inci kez gerçekleşiyor. Documentarist ekibinin düzenlediği festivalde, hak temelli mücadelelere ve ihlallere dair Türkiye’den ve dünyadan onlarca film gösterilecek.

 

Bunlar arasında, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleşen katliamın kurbanlarını yakınlarının gözünden anlatan videolardan 22 yıldır cezaevinde adalet bekleyen bir şairin dünyasını bize açan “Gönderen: İlhan Sami Çolak”a, Documentarist 2016’nda Yeni Yetenek Ödülü kazanan “Hatırlıyorum”dan aynı festivalde FIPRESCI Ödülü kazanan “Ceviz Ağacı”na çeşitli konulara yayılan bir dizi film yer alıyor. Emek Sineması’nın yıkılışına karşı sürdürülen micadelenin anlatıldığı ve ilk gösterimi DOK Leipzig’te yapılan “Özgürleşen Seyirci”nin Türkiye’deki ilk festival gösterimi 8. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali kapsamında olacak.

 

Festivalde, geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Tarık Akan’ın anısına “Maden” filminin özel bir gösterimi yapılacak. Ayrıca beş yönetmen tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen ve insan hakları temalı beş kısa öykünün anlatıldığı “Kıyıdakiler” de programda yer alan filmler arasında.

 

Festival programındaki önemli filmlerden biri de, Honduraslı ekoloji savaşçısı Berta Caseres’in bu sene başında katledilmesinin perde arkasını aralamaya çalışan “Berta Yaşıyor” (Berta Vive) adlı belgesel.

 

Geçmiş yıllarda kadın, çocuk, cezaevi, yaşam hakkı, direniş, işçiler ve mülteciler gibi temalara özel bölüm ayıran Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, bu sene ayrım gözetmeden bütün temel haklara dikkat çekmeye çalışarak Türkiye’nin yanısıra Pakistan’dan Ekvator’a, Finlandiya’dan Honduras’a, Kolombiya’da İsveç’e dünyanın dört bir yanından hikâyeleri seyirciyle buluşturacak.

 

Festival, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününde başlayıp beş gün sürecek gösterim ve yan etkinlikler boyunca, temel haklarımızı bir kez daha hatırlatacak. SALT Galata, Cezayir Salonu ve Aynalı Geçit’teki gösterim ve etkinliklerin tamamı ücretsiz izlenebilir. Festival hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.