6 özel performansı ile Tom Cruise

5.493 Gösterim
3 Temmuz 2018 15:10
6 özel performansı ile Tom Cruise

1983 yapımı The Outsiders ve Risky Business gibi filmlerle ismini duyurduktan sonra Hollywood'un vazgeçilmez oyuncularından birine dönüşen ve yıllar geçtikçe sektör içerisindeki ağırlığını arttıran Tom Cruise'un 56. yaş günü bugün! Biz de bu vesileyle, geriye doğru bakıp yıldız oyuncunun özel performanslarına bir göz atalım dedik.


Top Gun (1986)

The Outsider (1983) sonrası aynı yıl içerisinde kendisine ünü getiren Risky Business'ta yer alan Tom Cruise'u, süperstar kategorisine taşıyan ise Top Gun oldu. Tony Scott'ın yönetmenliğini üstlendiği filmde, Amerikan Donanması'ndaki Top Gun ödülüne ulaşmak rekabete girişen pilotlar ele alınır. Bu ödüle baş koyan pilotlardan biri olan Pete Mitchell, diğer bir adıyla Maverick'e can veren Tom Cruise ise bu rolüyle kariyerini başka bir yöne evriltmişti.

Born on the Fourth of July (1989)

Vietnam Savaşı'nda yaralanan ve felç kalan, uğruna savaştığı ülkesine geri döndükten sonra savaş karşıtı ve insan hakları aktivisti olan Ron Kovic'in hikâyesinden, Oliver Stone tarafından sinemaya uyarlanan Born on the Fourth of July, her yönüyle Ron Kovic'e hayat veren Tom Cruise için bir Oscar fırsatıydı. Oyuncu performansıyla göz doldurmuş, tabii ki bu performans Akademi'nin gözünden kaçmamıştı. Fakat o yıl Daniel Day-Lewis diye bir gerçek vardı ve En İyi Erkek Oyuncu Oscarı usta aktöre gitmişti.

Jerry Maguire (1996)

1996 yılı Tom Cruise için önemli bir yıldı. Belki o sıralar kimsenin böyle bir tahmini yoktu fakat Cruise'un 20 yılı aşkın süre boyunca hayatında olacak olan (hâlâ da olan) Ethan Hunt karakteri ve ilk Görevimiz Tehlike filmi bu yıl içerisinde izleyicilerle buluştu. O yılın Cruise adına ikinci büyük mevzusu ise genel itibarıyla oldukça beğenilen Cameron Crowe'un Jerry Maguire filmiydi. Film beş dalda Oscar adaylığı kazanmayı başarmıştı ve star kimliği ile Jerry Maguire karakterini kolaylıkla sırtlayan Cruise'un da yolu ikinci kez Oscar'lara düşmüştü. Cruise yeniden eli boş dönerken, Cuba Gooding Jr. filmdeki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscarı'na uzanmıştı.

Magnolia (1999)

Milenyuma bir basamak kala Tom Cruise o yıl yer alacağı filmleri seçerken tercihini büyük bir yönetmen ile ileride büyük bir yönetmen olacağı daha o zamandan belli olan iki ismi tercih etmişti. Kubrick'in son filmi Gözleri Tamamen Kapalı (Eyes Wide Shut) filminde yer alan Cruise, sinema kariyerine hızlı bir giriş yapan Paul Thomas Anderson'ın Manolya (Magnolia) filminde kağıt üstünde ufak ama etkileyici bir karaktere hayat verdi. Ekran süresi kısıtlı olmasına rağmen Cruise, o kadar "farklı" bir performans verdi ki, üç saati geçkin filmden akılda kalan unsurlardan biri oldu.

Collateral (2004)

2000'lerin başında Görevimiz Tehlike'nin ikinci halkası, Vanilla Sky, Azınlık Raporu (Minority Report) ve Son Samuray (The Last Samurai) gibi farklı türlerde başarılı yapımlarda yer alan Cruise, kendisinden pek de tahmin edilmeyen bir şey yaparak Michael Mann'in Collateral'inde kötü karaktere hayat verdi. Ünlü oyuncunun filmdeki performansını eşsiz kılan ise kötü karakterleri oynayan diğer oyuncuların aksine karakteri Vincent sükunet ve sabır içerisinde yorumlaması oldu. Cruise'un bu tercihiyle son derece tekinsiz bir kötü karakter olan Vincent ile tanışmış olduk.

Tropic Thunder (2008)

Az ama öz ve türünden bağımsız olarak kalburüstü yapımları tercih etmeye çalışan Cruise'u, yıllar sonra komedi janrına döndüren Ben Stiller'ın yönettiği, yıldızlarla dolu kadrosuyla dikkat çeken Tropik Fırtına (Tropic Thunder) oldu. Les Grossman adında, aksi ve basitçe iğrenç bir stüdyo patronunu canlandıran Cruise, kısıtlı ekran süresinde filmin en akılda kalıcı performanslarından birini vermeyi başarmıştı. Tabii, bunda Cruise'u tanınmaz hâle getiren makyajın da payı büyük.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.