21. Filmekimi programından 16 film önerisi!

56.530 Gösterim
30 Eylül 2022 18:04
21. Filmekimi programından 16 film önerisi!

7-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 21. Filmekimi'nin biletleri, 04 Ekim'de genel satışa çıkıyor. Cannes, Venedik, Toronto gibi festivallerde görücüye çıkmış, yılın en merakla beklenen filmlerinin yanı sıra festivallerden övgüyle dönmüş ülke sinemaları örneklerinin de yer aldığı Filmekimi seçkisi, önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de dikkat çekiyor. Biz de bu vesileyle Filmekimi izleme listeleri oluşturulurken göz ardı edilmemesi gereken yapımlarımızı seçtik.


Yakın (Close) - Lukas Dhont

2018 yapımı Kız (Girl) filmi sonrası yapacakları heyecanla beklenen Lukas Dhont, ikinci uzun metraj filmi Yakın (Close) ile bu beklentileri fazlasıyla karşıladı. Cannes'ın en beğenilen filmlerinden biri olan ve Büyük Ödül'ü paylaşan Close, yakın arkadaşlıkları bir anda son bulan 13 yaşlarındaki Leo ve Remi'nin hikâyesini anlatıyor.

 

Aİ (EO) - Jerzy Skolimowski

Jerzy Skolimowski'nin Robert Bresson'un Au Hasard Balthazar'dan esinlendiği filmi Aİ (EO), koca gözlü bir eşeğin gözünden dünyanın geldiği hâli gözler önüne seriyor.

 

The Banshees of Inisherin - Martin McDonagh

In Bruges'den sonra Martin McDonagh, Colin Farrell ve Brendan Gleeson'ı yeniden bir araya getiren The Banshees of Inisherin, İrlanda’da ücra bir adada yaşayan iki yakın arkadaşın hikâyesini, adanın yakınlarında süren bir iç savaş etrafında ve McDonagh’ın kendine has mizah stiliyle anlatıyor. Colin Farrell, filmdeki performansıyla Venedik Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü.

 

Tanrının Unuttuğu Yer (Godland) - Hlynur Pálmason

Kış Kardeşleri (Vinterbrødre) ve Bembeyaz Bir Gün (Hvítur, hvítur dagur) gibi filmlerle adından söz ettiren Hlynur Pálmason'un Cannes'da prömiyer yapan filmi Tanrının Unuttuğu Yer (Godland), bir kilise inşa etmek amacıyla 19. yüzyılda İzlanda'ya gelen Danimarkalı bir rahibin doğayla ve ada halkıyla karşı karşıya geldikçe asıl niyetinden, kendi ahlâki ve insani ideallerinden uzaklaşmasını anlatıyor.

 

Kutsal Örümcek (Holy Spider) - Ali Abbasi

2018 yapımı Sınır (Gräns) ile adından söz ettiren Ali Abbasi'nin yeni filmi Kutsal Örümcek (Holy Spider), seks işçilerini öldürerek İran'ın kutsal şehri Meşhed'i temizlediğine inanan bir seri katilin peşine düşen gazeteci Rahimi'nin hikâyesini anlatıyor. Gazeteciye hayat veren Zar Amir-Ebrahimi, 75. Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanmıştı.

 

Güneş Sonrası (Aftersun) - Charlotte Wells

Charlotte Wells'in Cannes'da Jüri Ödülü'ne layık görülen ilk uzun metraj filmi Güneş Sonrası (Aftersun), babasıyla 20 yıl önce birlikte yaptığı son tatilin anıları zihninde yeniden yeşeren Sophie'nin, geçmişin izlerini babasıyla arasındaki mesafeyi telafi etmek için kullanmasını konu ediniyor. Filmde, Normal People dizisiyle tanınan Paul Mescal genç baba Calum'a, Frankie Corio ise genç Sophie'ye hayat veriyor.

 

Bebek Servisi (Broker) - Hirokazu Koreeda

Arakçılar (Shoplifters) filmiyle Altın Palmiye'ye uzanan Hirokazu Koreeda, yeni filmi Bebek Servisi (Broker)'nde kan bağının getirilerini, seçilmiş ve seçilmemiş aileleri işlerken karakterlerini hiç yargılamadan şefkatle gözlemliyor. Daha çok The Host, Memories of Murder, Parazit (Parasite) gibi Bong Joon ho filmleriyle tanınan Song Kang-ho, filmdeki performansıyla Cannes'da En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü.

 

Aşkın Ateşi (Fire of Love) - Sara Dosa

2022 Sundance’te dünya prömiyerini yapan Aşkın Ateşi (Fire of Love), ölümüne gözü kara Fransız bilim insanları Katia ve Maurice Krafft’ın eşi benzeri olmayan aşk hikâyelerini anlatıyor. Krafftlar, hayatlarını yanardağların sırlarını çözmeye adamışlardı ve bu uğurda dünyanın dört bir yanındaki etkin yanardağların ağızlarında, bazen 1200 dereceye ulaşan lav nehirlerinin yanında yaptıkları çekimlerle hem bilim dünyasında saygınlık hem de popüler bir şöhret yakalamışlardı.

 

Ayrılma Kararı (Decision to Leave) - Park Chan-Wook

2016 yapımı The Handmaiden sonrasında yalnızca mini dizi The Little Drummer Girl'e imza atan Park Chan-Wook'un Cannes'da En İyi Yönetmen ödülüne layık görüldüğü yeni filmi Ayrılma Kararı (Decision to Leave), dağlık bir bölgede yaşanan bir ölümü araştırmak için görevlendirilen dedektifin, ölen adamın soruşturmada ana şüpheli konumundaki eşiyle yakınlaşmaya başlaması sonrası gelişen olayları konu ediniyor.

 

Geçici Bir İlişkinin Güncesi (Diary of a Fleeting Affair) - Emmanuel Mouret

Emmanuel Mouret imzalı Geçici Bir İlişkinin Güncesi (Diary of a Fleeting Affair), bir kadınla evli bir adam arasındaki “kaçamağın” zamanla değişip dönüşmesini konu alıyor. Birbiriyle duygusallıktan uzak, yalnızca fiziksel birliktelik amacıyla zaman geçiren çift, bir süre sonra ilişkilerinin aslında basitlikten uzak, gayet karmaşık yerlere uzandığını fark ediyor.

 

Emily - Frances O’Connor

Sex Education dizisinden tanıdığımız Emma Mackey’nin isyankâr ve uyumsuz baş karakteri canlandırdığı Emily, İngiliz yazar Emily Brontë’nin hayatını alt-üst eden aşkını ve başyapıtı Uğultulu Tepeler’in yazımına doğru geçen süreci anlatıyor.

 

Hayvanlar (The Beasts) - Rodrigo Sorogoyen

Rodrigo Sorogoyen imzalı Hayvanlar (The Beasts), doğaya daha yakın olmak isteyen orta yaşlı bir çiftin, bu maksatla taşındıkları Galiçya'da bir taşra köyünde komşularından gördükleri beklenmedik reaksiyonu ele alıyor.

 

Leyla'nın Kardeşleri (Leila's Brothers) - Saeed Roustaee

Kırk yaşındaki Leyla, tüm hayatını anne-babasına ve dört erkek kardeşine bakmakla geçirmiştir. Aile, ağır ekonomik koşulların da etkisiyle borçların altında ezilmektedir. Hayal kırıklıklarının gölgesinde, kavgasız geçmeyen tek bir gün yoktur. Kardeşler iki yakalarını bir araya getirmeye çalışırken, Leyla belki de hepsini düze çıkartacak bir fikri ailesine açar. Leyla'nın Kardeşleri (Leila's Brothers), diyalogları ve etkileyici performanslarıyla Cannes Film Festivali'nde övgüyle karşılanmıştı.

 

Mavi Kaftan (The Blue Caftan) - Maryam Touzani

Fas’ın 2020 Oscar adayı Adam’ın yönetmeni Maryam Touzani’nin Cannes’da dünya prömiyerini yapan son filmi Mavi Kaftan (The Blue Caftan), geleneksel kaftan satan Halim ile Mina’nın, dükkanlarına aldıkları Yusuf ile birlikte değişen hayatlarını konu ediniyor.

 

İşe Yaramazlar (The Worst Ones) - Lise Akoka & Roman Gueret

Lise Akoka ve Roman Gueret'in yönettiği İşe Yaramazlar (The Worst Ones), aynı mahalleden bir grup çocuğun bir filme oyuncu olarak seçilmeleri sonrası yaşadıkları deneyimi aktarıyor.

 

İlgi Manyağı (Sick of Myself) - Kristoffer Borgli

2022 Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünde dünya prömiyerini yapan İlgi Manyağı (Sick of Myself), sanatçı sevgilisi Thomas'ın kariyerinde bir anda başarıyı yakalaması sonrası kendisinin üzerinden çekilen sahne ışıklarına yeniden kavuşmak için kendini sürekli hasta eden Signe’nin hikâyesini anlatıyor.

 

*Film açıklamalarında, yapımların Filmekimi sayfalarından yararlanılmıştır.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.