2016'nın dünya genelinde en çok hasılat elde eden 20 filmi

10.209 Gösterim
28 Aralık 2016 14:50
2016'nın dünya genelinde en çok hasılat elde eden 20 filmi

Bir yılın daha sonuna geldik. 2017 tüm bilinmezleriyle önümüzde dururken, bazı veriler 2016'nın sinema adına nasıl geçtiği ile ilgili ipuçları taşıyor. Senenin dünya genelinde en çok hasılat elde eden filmlerine göz attığımızda da belli bir izlenim edinebiliyoruz.


2016 sinema adına bazı yönelimlerin iyice belirginleştiği bir yıl oldu. Sadece çizgi-roman uyarlamaları değil, genel anlamda uyarlama, yeniden çevrim, devam filmleri ve spin-off yapımların tamamen domine ettiği; daha önceden ortaya konmuş bir materyale bağlı olmayan özgün filmlerin hem nicelik olarak azaldığı hem de gişede umduklarını bulamadıkları bir yılı geride bırakıyoruz.

 

Çok değil, 10 yıl önce Borat gibi her zevke uygun olmayan ve provokatif bir komedi filmi dünya genelinde o yılın en çok hasılat elde eden 20 filminden biri olabilirken, 2016 yılı içerisinde en çok gişeye ulaşan komedi filmi Central Intelligence ise ancak 33. sırada yer alıyor. Daha önce görülmemiş bir şekilde 6 çizgi-roman uyarlamasının bulunduğu 20 filmlik listede daha vahim olan ise özgün içeriğe sahip sadece 3 yapımın bulunması (Zootopia, Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı animasyonları ile Çin tarihinin en çok gişe elde eden filmi The Mermaid). 

 

Tüm bu verilerin gösterdiği duruma sadece 2016 yılı içerisinde gelinmedi elbet. Fakat 2016 senesinin bir süredir işleyen bu sürecin önemli kırılma noktalarından biri olduğu da gerçek. Bu anlamda 2017 neler getirecek, hep beraber göreceğiz.

2016'nın dünya genelinde en çok hasılat elde eden 20 filmi

(*) Veriler 28 Aralık 2016 tarihinde Boxofficemojo'dan alınmıştır. Dolayısıyla hâlâ gösterimde olan Rogue One gibi filmlerin karşılarında yazan sayılarda yıl sonu itibarıyla ufak farklılıklar olacaktır.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.