2000'lerden kadınların yönettiği 10 muazzam film

3.874 Gösterim
8 Mart 2017 14:00
2000'lerden kadınların yönettiği 10 muazzam film

Kadınların imza attığı harikulade yapımlar arasından, 8 Mart'a özel on filmlik öneri mahiyetindeki seçkiyi sizler için derledik.


The Taste of Others (2000) - Agnès Jaoui

Oyuncu Agnès Jaoui'un ilk yönetmenlik deneyimi olan The Taste of Others, üç kadın ve üç erkek üzerinden hayatı, aşkı ve ilişkileri ele alıyor. Agnès Jaoui ve Jean-Pierre Bacri tarafından zekice yazılmış diyaloglar, 'geveze' filmin mizahını belirliyor. Dört César ödülü kazanan yapım, Yabancı Dilde En İyi Film Oscarına da aday olmuştu.

Lost in Translation (2003) - Sofia Coppola

Sofia Coppola'nın En İyi Özgün Senaryo Oscar ödülünü kazandığı filmi Lost in Translation, yıldızı sönmekte bir oyuncu olan ve çekim için gittiği Tokyo'da yalnızlık çeken Bob (Bill Murray) ile benzer bir dertten muzdarip Charlotte'ın (Scarlett Johansson) bir araya gelişini anlatıyor.

35 Shots of Rum (2008) - Claire Denis

Usta yönetmen Claire Denis'in senaryosuna imza atıp yönettiği 35 Shots of Rum, hayatlarına dâhil olan yeni insanlarla birlikte ilişkileri çatırdamaya başlayan bir baba-kızı odağına alıyor. Film, merkezine aldığı karakterlere paralellik sağlayan yalın anlatısıyla Denis'in en iyi filmlerinden biri olmayı başarıyor.

Fish Tank (2009) - Andrea Arnold

2016 yılının en iyi filmlerinden biri olan American Honey'ye imza atan Andrea Arnold'ın yazıp yönettiği Fish Tank, hayali dans etmek olan Mia'nın (Katie Jarvis), annesinin yeni sevgilisi Conor'la (Michael Fassbender) tanıştıktan sonra değişen hayatını anlatıyor. Mia üzerinden İngiltere'nin alt sınıfına da bir bakış atan Arnold, yarattığı karakterlerle büyülemeyi başarıyor.

Meek's Cutoff (2010) - Kelly Reichardt

2008 yılında yönettiği Wendy and Lucy ile adını daha da geniş kesimlere duyuran Kelly Reichardt'ın, Michelle Williams ile yeniden buluştuğu 2010 yapımı Meek's Cutoff, 1845 yılında Oregon'un çorak topraklarından geçerek kendilerine yaşama daha elverişli bir bölge bulmaya çalışan grubun yolculuğu sırasında olanları anlatıyor. 

We Need to Talk About Kevin (2011) - Lynne Ramsay

İlk uzun metraj deneyimi Ratcatcher ile eleştirel başarıyı yakalayan Lynne Ramsay'in yönettiği, Tilda Swinton, John C. Reilly ve Ezra Miller gibi isimleri başrolünde izlediğimiz We Need to Talk About Kevin, oğlu Kevin'ın garip davranışları için kendini suçlayan ve onu yeterince sevemediğini düşünen Eva ile garip davranışlaro büyüdükçe daha sistematik bir hâl alan Kevin'ın gerilimli ilişkisini odağına alıyor.

Stories We Tell (2012) - Sarah Polley

Away From Her ile yönetmenlik kariyerine adım atan ünlü oyuncu Sarah Polley'nin üçüncü uzun metrajı Stories We Tell, yönetmenin kişisel anıları ve aile hayatının geçmişinde dolanarak "anlatılan hikâyelerin" özüne ulaşmaya çalışan bir belgesel.

Wadjda (2012) - Haifaa Al-Mansour

Suudi Arabasitan'da kadınların toplum içindeki konumunu sorgulayan belgeseli Women Without Shadows'tan sonra kurmacaya yönelen ve 2012 yılında Wadjda'ya imza atan Haifaa Al-Mansour, arzuladığı yeşil bisikleti alabilmek adına okulda düzenlenen para ödüllü Kuran okuma yarışmasına katılan Vecide ve annesi üzerinden, Suudi Arabistan'ın ahlakçı ve baskıcı ortamına inat varolmaya çalışan kadınları ele alıyor.

Gett: The Trial of Viviane Amsalem (2014) - Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz

Ronit Elkabetz'in, kardeşi Shlomi Elkabetz'le birlikte yazıp yönettiği ve başrolünde yer aldığı Gett: The Trial of Viviane Amsalem, bir süredir mutsuz bir evlilik sürdüren Vivane'nin uzun ve sancılı bir maratona dönüşen boşanma davasını anlatıyor. İsrail'de dini mahkemelerce verilen, yalnızca kocanın boşanmaya niyeti olduğunda verilen 'Gett' belgesini almaya çalışan Viviane'nin, ataerkil sisteme karşı sürdürdüğü beş yıllık mücadeleyi mahkeme salonlarından izliyoruz. Bu filmle Altın Küre adaylığı kazanan Ronit Elkabetz, geçen yıl içerisinde hayatını kaybetmişti.

The Babadook (2014) - Jennifer Kent

Jennifer Kent'in yazıp yönettiği, başrolünde başarılı oyuncu Essie Davis'in yer aldığı The Babadook, kocasının zamansız ölümüyle sarsılmış olan Amelia ve oğlunun bir canavarla imtihanını ele alıyor. Klasik korku anlatılarından ziyade hikâyeyi psikolojik etmenleriyle birlikte ele alan film, yakın dönemin en başarılı korku filmlerin biri.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.