Türk dizileri yaz sezonunda üretime ara verecek

1.866 Gösterim
6 Mayıs 2024 17:49
Türk dizileri yaz sezonunda üretime ara verecek

Gazeteci Birsen Altuntaş'ın haberine göre yaz sezonunda Türk dizileri üretime ara verecek. Üç yıl içerisinde yaklaşık 10 kat artan dizi maliyetleri bu durumun başlıca sebebi olarak gösteriliyor.


Dünyaya en çok dizi ihraç eden ülkelerin başında gelen Türkiye dizi piyasasında artan dizi maliyetleri üretimde durgunluğa neden oldu. Üç yıl önce 1-1,5 milyon arası seyreden bölüm bütçeleri yaklaşık on kat artışla 10 milyon TL'ye yükseldi. Ancak reklam ücretlerinin benzer oranda artmaması kanalların diziler yayında olduğu saatte topladığı reklamla maliyetlerini çıkaramamasına neden oldu.

 

Bu mali tablo yaz sezonu dizilerini de etkiledi. ARC Film ve D Media önümüzdeki yaz için çekmeyi planladığı yazlık dizi projesinden artan maliyetler nedeniyle son anda vazgeçti. Yeni bir gelişme olmazsa bu yaz sezonunda dizi çekilmeyecek.

 

Türk dizileri uzun bir süredir maliyetlerini yurt dışı satışları sayesinde karşılıyor. Ancak çeşitli istisnalar haricinde yaz sezonu dizilerinin yurt dışı satışının düşük olması kanal ve yapımcıların bu kararında etkili olmuş görünüyor.

 

Yaz sezonunda dizi yayınlanmayacak olması bir devrin de sonu anlamına geliyor. Önceki yıllarda Erkenci Kuş, Kiraz Mevsimi, Kiralık Aşk, Sen Çal Kapımı gibi birçok fenomen dizi yaz sezonu dizisi olarak başlayıp 50'yi aşkın sayıda bölüm yayınlanmıştı. Son üç yılda yaz sezonu dizileri arasında en uzun ömürlü yapımlar ise Gelsin Hayat Bildiği Gibi (41 bölüm) ve Aşk Mantık İntikam (42 bölüm) olarak kaydedildi.


Kaynak: Birsen Altuntaş

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.